APADOR-CH și ActiveWatch cer schimbarea legii adunărilor publice
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei – propun modificarea Legii nr. 60/1991, privind adunările publice, în sensul sincronizării ei cu evoluția societății.
În cadrul unui proiect început în mai 2012, cele două organizații, spijinite financiar de Fondul pentru Inovare Civică (program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern European, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile), au avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai societății civile și experți, în urma cărora s-au desprins câteva propuneri concrete de modificare a legii.
Organizațiile propun eliminarea prevederilor învechite din lege, a ambiguităților care fac obligatorie „autorizarea” oricărei forme de manifestare publică, precum și reglementarea clară în lege a noilor forme spontane de protest. Legea actuală este veche de 20 de ani și nu mai corespunde cu recomandările internaționale în materie, care încurajează statele să nu îngrădească libertatea de exprimare a cetățenilor și dreptul lor la liberă întrunire prin prevederi birocratice sau prin acțiuni nejustificate ale forțelor de ordine.
Autoritățile nu vor să renunțe la „aprobarea” adunărilor publice
Astăzi la Ministerul Administrației și Internelor a avut loc prima discuție pe text a Proiectul de modificare a Legii nr. 60/1991. La întâlnire au fost reprezentanții APADOR-CH, reprezentanți ai jandarmeriei, MAI și Poliție. Discuțiile nu au fost nici încurajatoare, nici fructuoase. S-au încheiat cu o „promisiune” a celor de la MAI că vor trimite propunerile de modificare „spre consultare către structuri” și că vor trimite înapoi un răspuns oficial.
În traducere neoficială asta înseamnă că subiectul este împins cât mai departe în timp, iar impresia lăsată de discuțiile de la întâlnire a fost că autoritățile nu-și doresc să schimbe ceva în acest domeniu, al adunărilor publice, cel puțin nu în acest an. Opoziția principală a reprezentanților MAI s-a manifestat la vederea cerinței de renunțare la declararea adunărilor publice. Ei au numit-o, de fapt, aprobare, și consideră că deteriorarea climatului economic și social n-ar fi un moment favorabil să „liberalizeze” dreptul la liberă întrunire.
Reprezentanții MAI s-au limitat să vadă legea strict din perspectiva ordinii publice, și nu din perspectiva drepturilor omului de a se exprima liber, de aceea ei găsesc bine venită orice reglementare care să producă cât mai puțină dezordine publică.
Surprinzătoare atitudinea autorităților de la întâlnirea de azi, mai ales că în urmă cu puțin timp, ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat că și MAI dorește modificarea Legii nr. 60/1991, deoarece are lacune „În timp, datorită nemulțumirilor sociale, a manifestărilor societății civile – ceea ce este corect, pentru că Constituția le garantează dreptul la exprimarea cuvântului – trebuie să readaptăm și legislația în domeniu pentru ca intervențiile Jandarmeriei la misiunile pe care le au de îndeplinit să fie în conformitate cu legea. Spre exemplu, în Legea 60 sunt reglementate adunările publice, dar nu și cele spontane sau alte activități publice cu număr mare de persoane care apar și care nu au cadru legal de desfășurare”, a spus Mircea Dușa, citat de Hotnews.
În zilele următoare vom publica mai multe informații referitoare la necesitatea modificării Legii 60/1991, iar pe 30 octombrie proiectul va fi prezentat public în cadrul unei conferințe ce va avea loc la Parlament.