Candidatul român la PE are emailul închis sau nu te afli în aria lui de interes
În campania electorală pentru Parlamentul European am încercat să dialogăm cu principalii candidați, ca să aflăm care e poziția lor cu privire la drepturile omului, ce își propun în acest sens, dacă vor fi aleși, și cât de abordabili sunt.
De-a lungul campaniei am participat la mai multe întâlniri organizate de Fundația Pentru o Societate Deschisă – al căror rezultat poate fi găsit aici – discuții la care cei câțiva candidați care au acceptat invitația la dialog și-au declarat generos deschiderea și susținerea față de preocupările societății civile, în special în domeniul drepturilor omului, ori s-au eschivat elegant, atunci când nu ne-au împărtășit punctele de vedere.
Relația politicianului cu emailul
Totuși, pentru că am vrut să obținem și un angajament în scris de la ei, cu privire la câteva chestiuni ce privesc drepturile omului și care sunt sau urmează să fie abordate de Parlamentul European, le-am trimis și câte un email cu întrebări punctuale.
Am selectat candidații cu șanse reale de a fi aleși și le-am trimis un chestionar cu întrebări ce abordează tematica drepturilor omului. Emailurile au fost transmise joi, 15 mai, la toate adresele disponibile aici (Date de contact eurocandidati). În total au fost abordați astfel 49 de candidați după cum urmează: 15 – Alianța PSD-UNPR-PC, 9 – PNL, 7 – PDL, 5 – PMP, câte 2 – UDMR, PPDD și PNȚCD, câte unul – Forța Civică, Noua republică și PRM, și patru independenți.
Aproape jumătate dintre chestionarele transmise au ajuns cu siguranță la adresanți – 24 de confirmări au sosit pe adresa de mail de pe care au fost trimise (office@apador.org). Șapte dintre cei care au primit mesajul l-au și deschis: Eduard Hellvig, Marian-Jean Marinescu, Ionel Sorin Moisă, Cristian Preda, Adina Vălean, Mihai Răzvan Ungureanu și Renate Weber.
Doar doi dintre candidați ne-au trimis până azi, 23 mai, răspunsuri la întrebările din chestionar:
[box type=”download”]Raspuns Renate Weber[/box]
și
[box type=”download”]Raspuns Mihai Razvan Ungureanu[/box]
Nu putem ști dacă ceilalți candidați care și-au deschis emailul au considerat că subiectele sunt neimportante sau nu au știut ce să răspundă la întrebări. Putem doar conchide că metoda electronică de comunicare nu este interesantă pentru majoritatea candidaților români, și că site-urile de promovare, conturile de socializare și adresele de email sunt probabil doar accesorii pe care echipele de campanie li le asociază ca să pară deschiși la dialog. Dar după cum se vede în practică, aceste căi de comunicare sunt închise.
Interesant că unul dintre candidații care au deschis emailul – Cristian Preda – participând la o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile a dat asigurări că va fi întotdeauna deschis la comunicare și ne-a îndemnat să-i scriem pe adresa de email. Probabil acest îndemn o fi valabil doar după ce vor fi aleși și se vor fi instalat în fotoliile de europarlamentari.
Lipsa de interes a candidaților pentru comunicarea facilă, electronică, pune într-o lumină interesantă și dezbaterea stârnită în ultimele săptămâni exact în acel segment de populație care folosește și trăiește preponderent în acest mediu virtual de comunicare. A merge sau nu la vot a devenit întrebarea obsedantă, o lume întreagă fierbe pe tema asta, dar în acel mediu în care politicienii par a fi cel mai puțin activi: pe Internet.
O campanie ternă cu monologuri cuminți
Noi încheiem azi prima etapă din campania de informare „Deschide ochii înainte de a se închide urnele” menită să monitorizeze eventualele derapaje electorale și să-i învețe pe cetățeni să le sancționeze, reclamând declarațiile și manifestările rasiste, discursurile discriminatoare sau instigatoare la ură din politică. Am constatat cu plăcere că la europarlamentare nu a fost cazul să reclamăm vreun candidat în acest sens. Totuși, lipsa de hate speech în spațiul public electoral poate avea o explicație și în lipsa unor dezbateri mai aplicate. De fapt campania electorală a fost ternă, s-au evitat confruntările reale, de idei sau de persoane. Disputele și dialogurile au fost înlocuite cu monologurile „cuminți” care, la fel ca apele liniștite de la suprafața unui lac, pot ascunde surprize în adâncuri.
Monitorizarea rămâne deschisă cel puțin până la finalul anului, când vom avea și o campanie electorală pentru prezidențiale. Pe site-ul APADOR-CH veți găsi în continuare resurse utile, informații privitoare la procedurile de urmat pentru a reclama diversele derapaje ale politicienilor în discursul public.
APADOR-CH sprijină orice fel de implicare cetățenească în viața societății. Vă invităm să fiți activi pe 25 mai, în ziua alegerilor europene, dar nu numai. Schimbările pe care ni le dorim nu vin niciodată fără ca oamenii să le ceară în mod activ și constant punând presiune pe aleși. Să intrăm în aria de interes a oamenilor politici!
[box]Dacă vreți să știți unde puteți vota, găsiți aici un instrument eficient de căutare a secțiilor de vot.[/box]
[box]Dacă vreți să știți cum poate fi anulat un vot și cum se dă unul valabil, găsiți aici câteva instrucțiuni de ștampilare.[/box]