Ce aș face dacă aș fi europarlamentar
Răspundeți la cele opt întrebări din chestionarul APADOR-CH și aflați cu ce candidat la europarlamentare vă potriviți în cuget și simțire. Asta dacă și candidații ne vor răspunde la întrebările pe care, deocamdată, le-am trimis tuturor partidelor care și-au depus listele de candidaturi la BEC
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai nu a început încă, partidele abia se relaxează după depunerea listelor de semnături, așa că ne-am gândit să le luăm noi la întrebări înainte de a avea motive să spună că nu au timp să răspundă, că nu-și mai văd capul de campania electorală. Opt întrebări care, credem noi, ar scoate la iveală ce părere au candidații despre relația României cu UE și cum ar proceda ei într-o situație anume, odată ajunși în Parlamentul European.
Am luat de pe site-ul Biroului Electoral Central listele cu partidele și candidații înscriși în cursă și am aflat cu ocazia asta că nu toate partidele și nici toți candidații listați acolo sunt de fapt și înscriși în cursa electorală, întrucât nu toți au reușit să strângă numărul minim de semnături.
Candidatul român nu e dornic să fie contactat de alegători
Apoi am început să căutăm adresele de email ale candidaților, ca să le trimitem personal cele opt întrebări gândite de noi. S-a dovedit o operațiune migăloasă și pe alocuri imposibilă, întrucât candidatul român nu e așa de dornic de a fi contactat de cetățeni, cum ne face să credem din afișe. Românii merită multe, dacă e să ne luăm după sloganurile de campanie, dar nu și o adresă de email la care să poată fi contactat candidatul care-i cere votul.
N-ar fi rău ca la viitoarele alegeri, oricare ar fi ele, Autoritatea Electorală Permanentă să le impună partidelor și candidaților să-și treacă o adresă de contact (e-mail) pe formularul de candidatură.
Așa că într-o primă fază am trimis acest chestionar cu opt întrebări partidelor, care cât de cât mai au pe site-urile lor câte o adresă de contact. În zilele următoare le vom trimite individual și acelor candidați care acum se află în diverse alte funcții publice, și ale căror adrese se află pe site-urile instituțiilor respective – deputați, senatori sau europarlamentari.
Deocamdată, primul și singurul răspuns primit de la un partid a fost unul de la Partidul Noua Românie, care ne-a anunțat cu regret că i-a fost invalidată candidatura, deci consideră că întrebările noastre ar fi fără obiect. I-am răspuns că și așa am fi curioși să aflăm ce am pierdut, adică să ne răspundă totuși și să ne spună ce ar fi făcut în Parlamentul European, dacă ar fi fost aleși. Au promis că vor răspunde. Vom trata și publica toate răspunsurile în mod egal, fie că vin de la candidați validați sau invalidați de BEC.
Așteptăm cu interes și alte răspunsuri, dacă vor veni, dar până atunci, vă invităm să vă puneți în pielea candidaților și să vă imaginați că ați fi aleși în Parlamentul European. Ce ați răspunde la aceste întrebări? În funcție de răspunsul vostru la ele și de eventualele răspunsuri primite de la candidați veți putea să vă faceți o idee cu cine să votați la alegerile din 26 mai.
Pe măsură ce adunăm reacții de la cetățeni și de la candidați, vă vom ține la curent cu ce răspunsuri primim.
[button link=”http://www.apador.org/blog/ce-as-face-daca-as-fi-europarlamentar-raspunsuri-de-la-candidati-si-cetateni/” size=”large” color=”red” window=”yes”]Cronologia răspunsurilor primite[/button]* bifați căsuța din dreptul răspunsului dorit, completați cu răspunsurile personale acolo unde este cazul și la final dați click pe „trimite” ca să primim răspunsurile voastre. Ar trebui să vă apară la final mesajul „răspunsul dvs a fost înregistrat”.