Domnule primar, ne lăsați să protestăm împotriva dumneavoastră?
Numărul solicitărilor de avize pentru protest înregistrate de Primăria Capitalei în primele șase luni ale lui 2012 s-a încadrat în trendul din anul anterior – 1200 de cetățeni sau organizații au depus la primărie actele necesare obținerii avizului semnat de primar. Comparativ cu numărul crescut de proteste înregistrate anul acesta în restul orașelor mari din țară, Bucureștiul pare „adormit”, dar de fapt este numai o impresie birocratică.
Numărul real al protestelor și al mișcărilor de contestare, de multe ori chiar la adresa primarului Capitalei, a crescut în ultimul an, iar oamenii au aflat că dreptul lor fundamental, prevăzut de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este acela de a protesta liber, atâta vreme cât o fac pașnic. Prin urmare unii nu au mai depus cereri la primărie.
Cu lanțurile la Guvern
Una dintre „protestatarele de serviciu” este Raluca Dan, fostă activistă în rândurile Greenpeace, de câțiva ani luptătoare pentru mediu în organizația Re.Generation. În data de 3 octombrie 2012 ea a însoțit la Guvern nouă oameni care s-au legat cu cătușe și lanțuri de bicicletă de barierele de acces în clădirea Guvernului, în semn de protest pentru susţinerea de către Guvernul Ponta a mineritului cu cianuri, dar şi pentru lipsa măsurilor active din partea administraţiei în privinţa proiectelor aurifere bazate pe cianuri cu impact asupra mediului.
Colegii de protest ai Ralucăi Dan au fost săltați de jandarmi și amendați cu 500 de ron, dar abia după o oră în care forțele de ordine s-au chinuit să le taie lanțurile cu care se legaseră. Știrea a făcut înconjurul României și, între timp, a ajuns chiar în presa internațională. Cu siguranță că dacă ar fi solicitat, cuminți, o autorizare de la primărie și ar fi afișat câteva pancarte vis a vis de Guvern, nu ar fi reușit să se facă văzuți decât de girafa de la Muzeul Antipa.
Jandarmii întreabă de autorizație, deși legea nu o prevede
Raluca Dan spune că a constatat o schimbare de atitudine la jandarmi și polițiști, în ultimul an. „În 2005, când protestam cu Greanpeace am avut ocazia să fim și târâți de păr de la proteste. Ulterior a fost o perioadă de acalmie, până prin 2011. Polițiștii au o atitudine mai formală, mai prietenoasă. Au fost și cazuri, în 2009, când lipeam afișe pe Ministerul Mediului și poliția ne spunea doar că așa ceva nu se face…. Din 2012 însă atitudinea jandarmilor în special a devenit agresivă. Ne întreabă dacă avem autorizație să protestăm deși legea prevede doar o notificare. Noi rareori mergem la primărie ca să facem o avizare de principiu. E dreptul nostru să protestăm liber”, spune Raluca Dan.
Toate discuțiile cu primăria încep cu NU
Ea descrie procedura de audiere de la Comisia de avizare a adunărilor publice din cadrul primăriei ca pe o negociere dură. I se pare că a merge la comisie e ca și când te duci smerit la mama ca să te rogi de ea să te lase la discotecă. Te întreabă cu cine mergi, de ce, până la ce oră stai, eventual și cu ce ai de gând să te îmbraci… „Toate discuțiile cu comisia încep cu NU. Și de fiecare dată ne dau tot felul de motivații. Am mers pentru avizarea unui marș pe Bulevardul Magheru și ni s-a spus că nu se poate să ocupăm o bandă de circulație, pentru că în asfalt sunt montate niște cipuri care numără mașinile și ar însemna că le dereglăm și bruiem semafoarele”, povestește Raluca Dan.
Avizarea poate fi uneori imposibil de obținut de la primărie, de vreme ce protestul vizează chiar acțiuni ale primarului. Un astfel de episod s-a consumat recent în fața Halei Matache, unde mai multe organizații din cadrul Platformei pentru București au încercat să facă un lanț viu pentru protejarea monumentului istoric ajuns în ruină. Oamenii protestau la adresa primarului Sorin Oprescu, care nu face nimic pentru protejarea monumentului istoric, ci îl lasă la mâna hoților de fier vechi, în speranța că se va degrada iremediabil și va putea să-l demoleze. În acțiunea din 6 octombrie 2012, protestatarii nu strigau, nu blocau circulația (care de fapt nici nu există în zona transformată în șantier de mai bine de un an), nu făceau decât să discute cu jandarmii, întrebându-i de ce nu patrulează prin zonă și în restul zilelor, când locul e plin de interlopi? Ca răspuns jandarmii i-au ridicat pe toți și i-au dus la poliție.
Printre protestatari erau și Nicușor Dan, fost candidat la Primăria Capitalei. Deși acesta le-a cerut jandarmilor să-l legitimeze la fața locului și să se prezinte ei înșiși mai întâi, nu a obținut nimic, ci a fost luat pe sus, cu forța, și urcat în dubă. Proiectul APADOR-CH și ActiveWatch urmărește să îmbunătățească legea și în astfel de cazuri să prevadă reguli clare de identificare a jandarmilor, precum și de legitimare a manifestanților pe loc, dacă au actele la ei. S-ar scuti și motorina dubelor de jandarmi și hârțogăria inutilă făcută la secția de poliție.
Episodul Hala Matache a fost numai ultima reprezentație de forță a primăriei la adresa cetățenilor ei și un exemplu edificator despre de ce ar trebui modificată Legea adunărilor publice. Este normal să ceri autorizație ca să protestezi exact de la acela împotriva căruia vrei să protestezi? ONG-urile care compun Platforma pentru București au făcut un experiment, recent. Au depus la primărie o notificare pentru un protest. Nu au primit vreun răspuns în termenul legal de trei zile, deci s-ar fi putut simți îndreptățiți să protesteze legal. În ziua prevăzută, însă, au trecut prin zona desemnată în notificare că va fi protestul și au constatat că dispozitivul de jandarmi era la post, înarmat cu … dispoziția de interzicere a protestului, semnată de primarul Sorin Oprescu.
Despre proiectul de modificare a Legii nr. 60/1991:
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei – au demarat în mai 2012 un proiect de modificare a Legii 60/1991, privind adunările publice. Proiectul este spijinit financiar de Fondul pentru Inovare Civică (program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern European, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile). Citiți propunerile de modificare a legii.