Dosarul lui Sorin Pârvu – împuşcat în cap de un poliţist – se redeschide la Parchetul de pe lângă ICCJ
La data de 21 decembrie 2011, Curtea de Apel Galați a infirmat soluția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul privind uciderea lui Sorin Pârvu și a decis redeschiderea urmăririi penale față de politiștul D. G. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor deosebit de grav în temeiul art. 175- 176 alin. 1 lit. g Cod Penal (omor săvârșit de un polițist în timpul sau în legătura cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu). Soția lui Sorin Pârvu a fost susținută în demesurile sale juridice de APADOR-CH, prin avocații cu care colaboreaza.
APADOR-CH reamintește faptul că Sorin Pârvu a fost ucis la data de 26 septembrie 2009, în Municipiul Brăila, fiind împușcat în cap în timp ce se afla la volanul unui autoturism oprit la semafor. Ulterior, familia victimei a aflat că persoana care l-a împușcat pe Sorin Pârvu era polițist angajat al Inspectoratului General de Poliție. Acțiunea poliției care a dus la decesul lui Sorin Pârvu viza prinderea unei persoane suspectate de săvârșirea unor fapte penale, iar victima a fost confundată cu aceasta. Raportul APADOR-CH privind cazul Sorin Pârvu poate fi consultat pe pagina de internet a asociației (www.apador.org), în secțiunea Rapoarte speciale – Poliție.
Dosarul privind decesul lui Sorin Pârvu, în vârstă de 30 de ani, fără cazier judiciar, a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Inițial procurorul de caz a dispus începerea urmăririi penale împotriva polițistului pentru infracțiunea de omor, dar la finalul cercetarilor a decis scoaterea de sub urmărire penală considerând că fapta nu există. Procurorul ierarhic superior a menținut soluția dispusă de procurorul de caz.
Ca urmare a deciziei de azi a Curții de Apel Galați, dosarul privind decesul lui Sorin Pârvu se va reîntoarce la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru cercetarea polițistului pentru săvârțirea infracțiunii de omor deosebit de grav.
APADOR-CH aminteste că statul are obligaţia de a desfăşura o anchetă serioasă şi aprofundată cu privire la circumstanţele morţii unei persoane, cu atât mai mult cu cât aceasta s-a produs ca urmare a acțiunilor unor polițiști. Potrivit jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului ancheta organelor de cercetare trebuie să fie amănunțită, aptă să ducă la identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate și să fie finalizată într-un termen rezonabil.
Pentru informații suplimentare : av. Nicoleta Popescu, 0733 078 723