Harta organismelor colegiale
Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acţionează în scopul promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani,susţine şi încurajează respectarea şi promovarea drepturilor copiilor, în condiţiile Legii nr. 35/1997 (modificată prin Legea 9/2018), ale Convenției pentru drepturile copilului și ale Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În îndeplinirea mandatului specific domeniului protecţiei şi promovării drepturilor copilului, Avocatul Copilului îndeplineşte următoarele atribuţii:
- soluţionează sesizările individuale făcute de copii sau de reprezentanţi ai acestora în legătură cu acţiunile instituţiilor publice din domeniul sănătăţii, educaţiei, protecţiei speciale a copilului, din domeniul aplicării măsurilor privative şi neprivative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, privind răspunderea penală a minorilor, precum şi ale oricăror instituţii a căror activitate este incidentă domeniului protecţiei şi promovării drepturilor copilului;
- soluţionează orice sesizare în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului;
- promovează drepturile copilului în rândul copiilor şi adulţilor;
- colaborează cu structurile formale ale copiilor şi, în măsura în care consideră necesar, sesizează autorităţile competente;
- formulează propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc;
- elaborează studii cu privire la exercitarea şi respectarea drepturilor copilului şi recomandă, dacă este cazul, măsuri pentru respectarea drepturilor copilului la nivel de politici publice şi la nivel legislativ, inclusiv prin întocmirea de rapoarte speciale;
- efectuează vizite inopinate de control, din oficiu sau la cerere, împreună cu reprezentanţii Mecanismului Naţional de Prevenire a torturii în locurile de detenţie, la centrele educative sau de detenție în care minorii execută măsurile privative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în domeniul răspunderii penale a minorilor, la persoanele însărcinate cu supravegherea şi îndrumarea minorilor aflați în executarea măsurilor neprivative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în domeniul răspunderii penale a minorilor, la centrele de plasament, locuinţele de tip familial, asistență maternală şi plasament familial în care minorul este plasat ca măsură de protecție specială prevăzută de Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la familia extinsă, precum și la spitalele de pediatrie;
- sesizează de îndată, din oficiu sau la cerere, organele de urmărire penală atunci când constată existența unor indicii privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală împotriva copiilor.
Mai mult, Avocatul Poporului poate formula cereri de chemare în judecată ori plângeri penale şi poate reprezenta în faţa instanţei de judecată minorul, atunci când acesta a fost victimă a violenţei fizice sau psihice din partea părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal, a abuzului, violenţei şi exploatării sexuale, a exploatării prin muncă, a traficului de fiinţe umane, a neglijării şi exploatării, precum şi a oricărei forme de violenţă asupra copilului, prevăzute şi sancţionate de legislaţia internă şi internaţională la care România este parte.
Așa cum îi spune și numele, Avocatul Poporului apără drepturile şi libertăţile persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. El își exercită atribuțiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile şi în libertăţile lor.
Avocatul Poporului îşi exercită rolul său (atribuţiile) din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile şi în libertăţile lor, astfel cum prevede art. 59 al.1 din Constituţie.
Cele 5 domenii de activitate ale Avocatului Poporului:
- Drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale
- Drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap
- Armată, justiţie, poliţie, penitenciare
- Proprietate, muncă, protecţie socială, impozite şi taxe
- Prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie.
Dacă aveți o problemă care ține de competența Avocatului Poporului, găsiți mai jos un model de plângere generală și adresa la care trebuie s-o trimiteți.
Model petitie Avocatul Poporului – PDF
Model petitie Avocatul Poporului – DOC
Petiţiile adresate Avocatului Poporului sunt scutite de taxa de timbru. Ele trebuie să se facă în scris şi să indice numele şi domiciliul fiecărei persoane fizice lezate în drepturile şi libertăţile acesteia, drepturile şi libertăţile încălcate, precum şi autoritatea administrativă ori funcţionarul public în cauză.
Nu vor fi luate în considerare petiţiile anonime.
Termenul de sesizare a Avocatului Poporului este de cel mult 1 an de la data la care s-au produs încălcările drepturilor şi libertăţilor ori de la data la care persoana în cauză a luat cunoştinţă de ele.
Avocatul Poporului
Str. Eugeniu Carada nr. 3 Sector 3 Bucureşti
Tel: 021-312 71 34 (dispecerat), 021-312 94 62 (centrala)
Fax: 021-312 49 21
website: www.avp.ro
email: avp@avp.ro
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Muncii şi Justiției Sociale. ANPDCA monitorizează respectarea drepturilor tuturor copiilor şi contribuie la crearea unei societăţi demne pentru copii, implicând în acest proces autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, societatea civilă, părinţii şi copiii.
Serviciile de protecţie a copilului
Adopție/formulare/proceduri
Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități este autoritatea centrală română care îndeplinește obligaţiile asumate de statul român în materia protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi prin convenţiile şi tratatele internaţionale la care România este parte, pune în aplicare şi urmărește aplicarea unitară a legislaţiei în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
Adresele centrelor de consiliere pentru persoanele cu dizabilități, pe județe
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a fost înființată în 2015 prin rebotezarea Departamentului guvernamental pentru egalitate de șanse între femei și bărbați.
Rolul principal al ANES este acela de promovare a principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare pe criteriul de sex, în toate politicile şi programele naţionale. Elaborează şi aplică strategia şi politicile Guvernului în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, armonizează cadrul legislativ cu reglementările Uniunii Europene, integrează activ şi vizibil perspectiva de gen în toate politicile şi programele și, de asemenea, controlează aplicarea și respectarea reglementărilor în domeniu.
Nu-i merge site-ul, nu știm ce mare lucru face, momentan
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal este o autoritate publică centrală autonomă cu competență generală în domeniul protecției datelor personale. Reprezintă garantul respectării drepturilor fundamentale la viaţă privată și la protecţia datelor personale, așa cum sunt ele prevăzute de art. 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, de art. 16 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și de art. 8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.
Cum te poți plânge la ANSPDCP dacă crezi că ți-au fost încălcate drepturile prevăzute de Legea nr. 677/2001:
– dacă nu fi introdus anterior o acţiune în justiţie, cu acelaşi obiect şi aceleaşi părţi,
– numai după ce te-ai adresat în prealabil operatorului reclamat, cu 15 zile înainte de a depune plângere la autoritatea de supraveghere.
În toate cazurile, plângerea trebuie însoţită de dovezi și de datele de identificare ale petiționarului. Nefurnizarea datelor de identificare (în special, nume, prenume şi adresa de domiciliu/reşedinţă) conduce la clasarea plângerii ca anonimă.
Funcționează după Legea 317/2004
Octombrie 2016: APADOR-CH îl propune pe Codru Vrabie ca membru al CSM din partea societății civile
Martie 2017: Modificări legislative propuse de APADOR-CH pentru reprezentarea societății civile în CSM
În prezent (martie 2017) CSM funcționează fără cei doi reprezentanți ai societății civile – detalii aici
Noua procedură de alegere a celor doi reprezentanți ai societății civile în CSM se deschide în data de 13 aprilie 2017
Mandatul membrilor este de 6 ani, nu poate fi reînnoit, mandatele actuale expiră în 2023
Foștii reprezentanți ai societății civile în CSM până în 2017, Victor Alistar și Corina Dumitrescu au fost desemnați prin Hotărârea 31/2010, declarată neconstituțională prin decizia CCR 54 /2011 care a considerat neconstituțională numirea d-lui Alistar. Prin Hotărârea 37/2011 este re-validată Corina Dumitrescu, iar prin Hotărârea 39/2011 este aleasă d-na Giorgiana Iorgulescu care în august 2012 demisionează, iar prin Hotărârea nr 43/2012 este înlocuită cu dna Ciochină Daniela.
În prezent (martie 2017) CSM funcționează fără cei doi reprezentanți ai societății civile – detalii aici
Magistrații au fost inițial validați prin Hotărârea nr. 43 din 22 decembrie 2010 declarată ulterior neconstituțională prin Decizia CCR 53/2011 și validați prin Hotărârea 11/2011.
Membrii din partea societății civile în CSM în mandatul 2011-2017:
Nume | Data când a fost ales | Se termină mandatul | Observații |
DUMITRESCU Corina Adriana | 6 ianuarie 2017 | Rector Dimitrie Cantemir | |
CIOCHINĂ Daniela | 6 ianuarie 2017 | Profesor Dimitrie Cantemir |
CNI – Consiliul Național de Integritate
Consiliul Național de Integritate funcționează conform Legii 144/2007
Membrii sunt numiți de Senat pentru un mandat de 4 ani
Martie 2017 – Modificări legislative propuse de APADOR-CH pentru reprezentarea societății civile în CNI
Consiliul are 14 membri din care un reprezentant desemnat de organizaţiile societăţii civile legal constituite, cu activitate în domeniul drepturilor omului, juridic sau economico-financiar
Reprezentanții societății civile în CNI:
Nume | Organizație | Ales | Se termină mandatul | Observații |
Paul Chioveanu | ActiveWatch | 15 iunie 2016 | 8 dec. 2018 | |
Calistru Elena | Funky Citizens | 8 dec. 2014 | 8 dec. 2018 |
Funcționează în fiecare localitate după Legea 218/2002. Mandatul e de 4 ani și coincide cu mandatele aleșilor locali
Propunerile APADOR-CH pentru ATOP București
La nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, respectiv la nivelul fiecărui consiliu judeţean, ATOP este constituit din următorii membri :
- 6 consilieri judeţeni
- 3 reprezentanţi ai comunităţii
- un reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor
- Subprefectul
- şeful Direcţiei Generale de Poliţie a municipiului Bucureşti, respectiv şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean
- şeful Corpului Gardienilor Publici al municipiului Bucureşti, respectiv al judeţului.
ATOP este condusă de un preşedinte ales cu votul majoritar din rândul consilierilor din Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau al Consiliilor Judeţene pe o perioadă de 4 ani.
Mandatul membrilor ATOP este valabil până la următoarele alegeri locale pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, respectiv pentru Consiliile Judeţene, urmând ca după alegerile locale să fie desemnată o altă componenţă pentru o perioadă de 4 ani.
Calitatea de membru al ATOP se pierde în cazul în care titularul nu mai îndeplineşte funcţia care a determinat desemnarea sa, iar pentru reprezentanţii comunităţii, în situaţia în care îşi schimbă domiciliul în altă unitate administrativ-teritorială ori ca urmare a revocării lor.
Desemnarea nominală a autorităţii teritoriale de ordine publică este validată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de către consiliul judeţean pentru o perioadă de 4 ani.
- Site-ul ATOP național nu pare a fi actualizat cu membrii ATOP la nivel național. Aceeași situație în București, unde deși alegerile locale au avut loc în iunie 2016, pe site-ul Primăriei Capitalei figurează tot vechea componență a ATOP din foști consilieri generali din mandatul 2012-2016.
ANRE este condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte, numiţi de primul-ministru, la propunerea ministrului de resort, pe o perioadă de 5 ani. Preşedintele reprezintă ANRE în relaţiile cu terţii.
Pentru aprobarea reglementărilor elaborate de ANRE se constituie un comitet de reglementare, format din preşedinte, vicepreşedinte şi 3 reglementatori. Cei 3 reglementatori din comitetul de reglementare, sunt numiţi de primul-ministru pe o perioadă de 5 ani, la propunerea ministrului de resort.
Comitetul de reglementare al ANRE este asistat de un consiliu consultativ format din 11 membri, numiţi prin ordin al ministrului de resort, din care: a) un membru – din partea direcţiei de specialitate din ministerul de resort; b) 2 membri – din partea asociaţiilor patronale din domeniul energiei; c) 2 membri – din partea organizaţiilor sindicale ale salariaţilor din domeniul energiei; d) un membru – din partea asociaţiilor din administraţia publică locală; e) 2 membri – din partea organizaţiilor profesionale; f) 3 membri – din partea asociaţiilor consumatorilor de energie electrică şi termică.
Actuala componență a ANRE:
Nume | Organizație | Ales | Se termină mandatul | Observații |
Alexandru Sandulescu | Ministerul Economiei | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Corneliu Condrea | Ministerul Economiei | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Silvia Vlasceanu | Federatia Patronala a Asociatilor Companiilor de Utilitati din Energie – ACUE | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Alexandru Maximescu | Federatia Patronala Petrol si Gaze | 25.02.2013 | 25.05.2020 | |
Petrica Prohib | Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate – Univers | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Gheorghe Buesteanu | Sindicatul Liber Romgaz Medias | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Tudor Pendiuc | Asociatia Municipiilor din Romania | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Ion Lungu | Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania – AFEER | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Ioan Ignat | Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei – CNR-CME | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Ion Dobroiu | Asociatia Nationala a Consumatorilor de Energie din Romania – ANCER | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Costel Stanciu | Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Elena Georgeta Gavriloiu | Consiliul Concurentei | 25.02.2013 | 25.02.2018 | |
Marius Alexandru Dunca | Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor | 25.02.2013 | 15.10.2019 |
Martie 2017 – Modificări legislative propuse de APADOR-CH pentru reprezentarea societății civile în CNCD
Membrii CNCD sunt numiți pentru un mandat de 5 ani.
Procedura pentru ocuparea postul deținut de Petre Florin Manole, eliberat prin alegerea acestuia ca deputat, se derulează prin depunerea dosarelor până la data de 14 aprilie 2017. UPDATE – data depunerii dosarelor – 8 mai 2017
Alte două posturi urmează să fie vacante în 2017, inclusiv cel al lui Istvan Haller, cel propus de societatea civilă
Nume | Data când a fost ales | Se termină mandatul | Observații |
Theodora BERTZI | Iunie 2012 | Februarie 2019 | Prin Hotărâre nr. 28 din 25/02/2013 |
Istvan HALLER | Iunie 2012 | Iunie 2017 | Promovat de societatea civilă Numit prin Hotărâre nr. 29 din 26/06/2012 |
Maria LAZAR | Iunie 2012 | Iunie 2017 | Prin Hotărârea nr. 29 din 26/06/2012 |
Csaba Ferenc ASZTALOS | Aprilie 2015 | Aprilie 2020 | Prin HOTĂRÂRE nr. 23 din 1 aprilie 2015 |
Ilie Dincă | Aprilie 2015 | Aprilie 2020 | Deși nu a fost votat de comisie a primit o reaudiere separata HOTĂRÂRE nr. 23 din 1 aprilie 2015 |
Claudia Sorina Popa | Aprilie 2015 | Aprilie 2020 | HOTĂRÂRE nr. 23 din 1 aprilie 2015 |
Petre Florin Manole | Aprilie 2015 | Demisie 2016 | |
Luminița Gheorghiu | Aprilie 2015 | Aprilie 2020 | HOTĂRÂRE nr. 23 din 1 aprilie 2015 |
Cristian Jura | Aprilie 2015 | Aprilie 2020 | HOTĂRÂRE nr. 23 din 1 aprilie 2015 |