Mineriada din 90, rejudecată azi la Marea Cameră a CEDO
Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului va audia azi, 2 octombrie, la Strasbourg, cazul cetățeanului român Marin Stoica, de 65 de ani, care a fost bătut și băgat în comă în ziua de 13 iunie 1990, în zona TVR. Omul se îndrepta spre serviciu când a fost luat de pe stradă și bătut crunt. S-a trezit a doua zi la spital, unde cineva l-a sfătuit să dispară ca să nu fie arestat alături de alți protestatari. De frică a fugit atunci și nu a mai ieșit trei luni de zile din casă. Frica nu l-a părăsit, însă, nici ulterior, ba chiar bătaia a avut asupra psihicului său efecte devastatoare, așa încât omul a depus plângere penală abia zece ani mai târziu, în 2001.
Cu toate astea procurorul Voinea, care s-a ocupat de dosarul „Mineriada”, i-a luat cazul în considerație, alături de celelalte peste o mie de victime, în favoarea lui existând suficiente probe care demonstrează bătaia și efectele ei. După opt ani de anchete, declarații, expertize IML, cazul Stoica a primit NUP.
La CEDO dosarul Stoica a fost judecat împreună cu alte două ale Mineriadei, respectiv al doamnei Mocanu, al cărei soț a fost omorât, și al Asociației 21 Decembrie, al cărei sediu fusese devastat de mineri. Cele trei dosare – reunite sub denumirea de „Mocanu contra României” au fost judecate de CEDO începând din 2009. Reclamanții s-au plâns de lipsa unei anchete eficiente, imparțiale și aprofundate pentru identificarea și pedepsirea celor responsabili pentru reprimarea violentă a demonstrațiilor din 13 și 14 iunie 1990. Cazul Stoica se bazează pe articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenția europeană a drepturilor omului.
În 2012 CEDO le-a dat câștig de cauză doamnei Mocanu și Asociației 21 Decembrie, în timp ce Stoica a pierdut pe motiv că s-ar fi plâns prea târziu în țară. Avocata Diana Hatneanu, care îl reprezintă din partea APADOR-CH pe Marin Stoica, a făcut apel și a câștigat această audiere în fața Marii Camere, de astăzi, argumentul fiind acela că domnul Stoica nu trebuie discriminat pentru că a supraviețuit bătăii, în timp ce soțul doamnei Mocanu, care a fost omorât la Mineriadă, a avut câștig de cauză postum. Standardul ar trebui să fie același aplicat victimelor unor astfel de evenimente care nu suferă prescripții în timp, indiferent când au făcut plângerile victimele respective.
România va fi obligată să continue investigațiile cu privire la dosarul Mineriadei
Pe lângă faptul că astfel de audieri sunt foarte rare, aceasta de azi mai are o particularitate. După cum spune avocata Diana Hatneanu, regulamentul CEDO prevede ca în astfel de cazuri să se rejudece practic toate cazurile reunite în aceeași cauză. Astfel că împreună cu dosarul Stoica se vor rejudeca și cazurile Mocanu și Asociația 21 Decembrie, deși pentru ele nu a făcut nimeni apel.
Rejudecarea dosarelor Mineriadei la CEDO și un eventual câștig și în cazul Stoica ar însemna că România va fi obligată să continue investigațiile cu privire la dosarul Mineriadei, și de ce nu o repunere pe agenda publică a discuțiilor despre pedepsirea vinovaților, așa cum iată se întâmplă chiar și după atâtea decenii în cazul torționarilor-foști directori de închisori comuniste, Vișinescu& co.
Decizia judecătorilor de la Marea Cameră în cazul Stoica va fi cunoscută în 7-8 luni, audierea în sine poate fi urmărită online începând cu ora 15:30 pe site-ul CEDO.