Prezidențiale 2014 – Votează legal, nu-i lăsa pe alții să aleagă pentru tine!
Citește și:
Cum poți verifica dacă CNP-ul tău a votat fără tine
Cum afli în care secție de vot ești arondat
Care sunt contravențiile și infracțiunile electorale
Intrarea în cabina de vot cu altă persoană este o contravenție electorală, totuși legiuitorul a uitat să prevadă și o sancțiune pentru asta. Prin urmare, votul „comun” nu e legal, dar nici pedepsit nu poate fi. Alte infracțiuni și contravenții, însă, da. Citiți mai mult.
Model de reclamație pentru sesizarea unei contravenții electorale:
Catre,
…………….[denumirea autoritatii/institutiei publice]………………………..
…………….[sediul autoriatii/institutiei publice]…………………………………
Subsemnatul(a)/Subscrisa ….[numele si prenumele persoanei fizice/denumirea persoanei juridice]…., domiciliat(a)/cu sediul în ….[domiciliul petitionarului/sediul persoanei juridice]……, reprezentata de……….. in calitate de……., în temeiul Ordonanţei nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor si a Legii nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, va aduc la cunostinta urmatoarele:
…………………………..[descrierea cat mai precisa si clara a faptelor care pot constitui contraventiile prevazute de legea nr. 370/2004, cu indicarea datei si locului comiterii/observarii lor sau a consecintelor lor, a autorilor, daca sunt cunoscuti sau identificabili, precum si a dovezilor existente (inscrisuri, fotografii etc.]…………………………………….
Din situatia de fapt expusa mai sus rezulta ca este necesar sa luati/dispuneti urmatoarele masuri: sa constatati ca a fost savasita contraventia prev de art. 55 lit…… din Legra nr. 370/2004, contraventie care isi produce efectele si in prezent, sa luati masuri de sanctionare a celor vinovati si de restabilire a stuatiei in conformitate cu legea.
Va solict sa-mi/sa ne comunicati modul de solutionare a petitiei si masurile dispuse.
Data: Semnatura/Numele, prenumele, calitatea si semnatura reprezentantului,
Anexe:
– inscrisuri constand in:
– fotografii reprezentand:
Domnule prim-procuror,
Subsemnatul(a)/Subscrisa ….[numele si prenumele persoanei fizice/denumirea persoanei juridice]…., domiciliat(a)/cu sediul în ….[domiciliul petitionarului/sediul persoanei juridice]……, codul numeric personal…….., reprezentata de……….. in calitate de……., codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, în temeiul art. 288 si urm. din Codul de procedura penala, va sesizez urmatoarele:
…………………………..[descrierea cat mai detaliata si clara a faptelor care, in opinia autorului sesizarii, constituie infractiune, cu precizarea datei savarsirii faptelor sau a constatarii urmarilor faptelor ori a oricaror imprejurari legate de cauza; daca sunt cunoscute, trebuie mentionate numele si adresa faptuitorului, precum si mijloacele de proba existente] ……………………………………………………….
Solicit/solicitam tragerea la raspundere penala a persoanelor vinovate.
Mijloacele de proba pe care se intemeiaza prezenta plangere sunt urmatoarele:
– martori :
– inscrisuri:
– fotografii:
Data: Semnatura/Numele, prenumele, calitatea si semnatura reprezentantului,
Domnului prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria/Tribunalul………..
Asistență juridică live pentru alegători, în zilele de 15 și 16 noiembrie 2014
Expert forum și Funky citizens anunță că pe 15 noiembrie (orele 15-20) și pe 16 noiembrie (orele 6-22) vor fi alături de cetățeni și vor oferi informații de specialitate legate de procedurile de votare, mijloacele de sesizare și contestare a neregulilor sau reclamare a infracțiunilor electorale.
Dacă credeți că drepturile v-au fost încălcate, ați identificat probleme sau nereguli legate de organizarea votului, aveți nevoie de clarificări legate de legislație sau regulile de desfășurare a procesului electoral, folosiți cu încredere mijloacele de contact:
Telefonul alegătorului
Orange: 0756.459.194
Vodafone: 0720.273.334
Digi: 0770332065
Skype ID: votcorect
Formular sesizări și informații despre vot: www.expertforum.ro șiwww.funkycitizens.ro
Facebook: www.facebook.com/ExpertForum şiwww.facebook.com/funkycitizens
Serviciul telefonic va funcționa între orele 15 și 20 în data de 15 noiembrie, respectiv 6 – 22 în data de 16 noiembrie, ziua alegerilor și este gratuit, implicând doar costurile standard ale apelurilor, taxate de către operatorii de telefonie. Paginile web și Facebook vor include informații generale, precum și întrebări frecvente legate de ziua alegerilor.
Zece ONG-uri, între care și APADOR-CH, solicită BEC să permită de urgență acreditarea observatorilor la turul II de scrutin
Zece organizații neguvernamentale au transmis astăzi o solicitare în regim de urgență către Biroul Electoral Central solicitând să ia o decizie cu privire la procedura de acreditare a observatorilor pentru turul al II-lea al alegerilor. Întrucât legislația nu este clară, iar BEC nu a publicat o decizie, deși există cereri în acest sens depuse încă de la începutul săptămânii, solicităm publicarea unei decizii pozitive care să permită ONG-urilor care au primit adeverințe de la AEP să depună documentele de acreditare la birourile județene.
Solicităm BEC să își exercite atribuțiile de instituție publică și să ia de îndată o decizie care să transparentizeze organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, având în vedere pozițiile publice ale factorilor interesați legate de posibile nereguli la primul tur de scrutin. De asemenea, solicităm instituției să ia decizii în timp util, fără a prelungi nejustificat luarea unor hotărâri esențiale pentru desfășurarea în condiții legale a alegerilor.
În atenția doamnei judecător VERONICA NĂSTASIE,
Președinte Biroul Electoral Central
București, 7.11.2014
Nr iesire 28/07 noiembrie 2014
SOLICITARE
Stimată doamnă președinte,
Organizațiile semnatare vă solicită publicarea de urgență a unei decizii care să permită organizațiilor neguvernamentale cu adeverință de la Autoritatea Electorală Permanentă să poată acredita observatori suplimentari pentru al doilea tur de scrutin.
Conform articolului 47 din Legea 370/2014, acreditarea observatorilor interni se face la cererea organizațiilor neguvernamentale, care îndeplinesc condițiile de la alineatul (3), de către birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, pentru toate secţiile de votare din raza de competenţă a acestora, la cererea scrisă a conducerii organizaţiilor neguvernamentale sau a instituţiilor mass-media din România, făcută cu cel puţin 5 zile înaintea datei alegerilor.
Până la acest moment nu există o procedură clară pentru observatorii care vor să se acrediteze doar pentru cel de-al doilea tur de scrutin și nu au fost acreditați pentru primul tur. Am luat cunoștință de Decizia 8D/11.09.2014, care nu specifică clar care este procedura pentru al doilea tur de scrutin, ci doar că acreditările obținute la primul tur de scrutin sunt valabile și la cel de-al doilea.
Birourile electorale de circumscripție județeană cărora li s-au transmis întrebări legate de procedura de acreditare pentru cel de-al doilea tur nu au o procedură unitară și oferă răspunsuri diferite, situație pe care o considerăm gravă. Biroul Electoral Teleorman acceptă spre exemplu documentele pentru acreditările destinate celui de-al doilea tur, dar nu le poate valida în lipsa unei decizii a Biroului Electoral Central; pe de altă parte, răspunsul verbal primit din partea BEJ Dolj specifică faptul că nu se mai primesc astfel de decizii.
Solicităm luarea de urgență a unei decizii referitoare la permisiunea birourilor electorale de a primi documente pentru acreditarea observatorilor pentru cel de-al doilea tur de scrutin de către organizațiile care au primit deja adeverința de eligibilitate din partea Autorității Electorale Permanente. Vă rugăm să transmiteți în acest sens o decizie birourilor electorale județene care să unifice practica la nivel national.
Considerăm că legislația în vigoare, cu precădere articolul 47 din Legea 370/2004 permite acreditarea observatorilor și pentru cel de-al doilea tur, întrucât nu conține niciun fel de reglementări limitative. Astfel vă solicităm să luați o decizie astăzi, pentru a permite acreditarea oservatorilor la birourile județene la începutul săptămânii viitoare. Este o decizie care nu mai trebuie amânată, având în vedere că s-au depus solicitări legate de clarificarea acestui aspect la registratura BEC încă din 3 noiembrie. Susținem că nevoia de a asigura un grad crescut de transparență – având în vedere numeroasele luări de poziție legate de organizarea turului I al alegerilor – și accesul părților interesate la monitorizarea procesului electoral nu trebuie limitate în niciun fel.
Așteptăm răspunsul dumneavoastră cât mai curând.
Cu respect,
Septimius Pârvu
Manager de proiecte
Expert Forum
septimius.parvu@expertforum.ro | 0737.748.667
Organizații semnatare
Activewatch
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Asociația Pro Democrația (APD)
Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe)
Expert Forum (EFOR)
Centrul pentru Resurse Civice (CRC)
Centrul Rațiu pentru Democratie (CRD)
Fundația Freedom House (FH)
Funky Citizens
Grupul pentru Democrație Participativă Plenum
***
Informații difuzate în turul 1 al alegerilor prezidențiale
APADOR-CH susține demersul IPP de a invita candidații la președinție la o dezbatere.
Alegătorii români merită o dezbatere electorală în alegerile prezidențiale 2014
București, 23 octombrie 2014 ■ Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat public invitația de participare la o dezbatere electorală înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2014, adresată principalilor candidați, după un format utilizat în campaniile din democrațiile consolidate, cu următoarele detalii.
Ziua, ora și locația dezbaterii:
Miercuri 29 octombrie, 19.00
Palatul Parlamentului – propunere
Candidații invitați:
6 candidați (în ordinea intenției de vot din sondaje): Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleșcanu și Monica Macovei.
Moderatori:
4 moderatori. IPP a adresat un apel televiziunilor care vor sa transmită dezbaterea să ne contacteze pentru a avea un moderator desemnat de la fiecare din posturi. Fiecare moderator va modera o secțiune.
Apelul societății civile către candidații la președinție: eliminați barierele politice din calea cetățenilor
Un demers al mai multor organizații neguvernamentale, printre care și APADOR-CH, prin care urmărim restabilirea încrederii cetățenilor în politicieni, dar și facilitarea accesului nediscriminatoriu în viața politică. Citește mai mult.
Campanie fără discriminare – un apel la bunul simț al politicienilor
La începutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, reiterăm apelul la o campanie fără discriminare pe care l-am adresat candidaților și partidelor și în campania pentru alegerile europarlamentare. Citește mai mult.
Alte instrumente utile în campanie:
Cine ce a promis – o pagină pe care se ține socoteala promisiunilor făcute de politicieni în campania electorală, apoi sunt monitorizate faptele pe parcursul mandatelor.
Vrei să fii observator la alegeri? Observator cu ochii în 14 sau Fii Big brother o zi sunt două șanse să faci asta.