Raport asupra vizitei la Centrul de reţinere şi arestare preventivă din subordinea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj
La data de 28 iunie 2016 două reprezentante APADOR-CH au vizitat Centrul de reținere și arestare preventivă (CRAP) din subordinea Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj (IPJ). Vizita anterioară avusese loc pe 25 septembrie 2013. Cu acea ocazie APADOR-CH a recomandat închiderea imediată a arestului deoarece condițiile de detenție erau sub orice critică. Camerele erau foarte mici, nu aveau ferestre, bec sau grup sanitar în interior, podeaua și pereții erau tot timpul umede iar aerul mirosea a urină și mucegai.
Evoluția condițiilor de detenție de la vizita anterioară, alte aspecte generale
CRAP Cluj se află în continuare la demisolul clădirii IPJ Cluj, însă au fost efectuate lucrări consistente de renovare și îmbunătățire a condițiilor de detenție. Șeful arestului a afirmat că au fost utilizate în acest scop fonduri norvegiene, lucrările fiind începute în noiembrie 2015 și finalizate în primăvara acestui an.
Concret, lucrările au constat în:
- eliminarea infiltrațiilor de apă din pereți și podele;
- mărirea și recompartimentarea camerelor de deținere prin diminuarea suprafeței holurilor;
- dotarea tuturor camerelor cu grup sanitar propriu (WC, chiuvetă și duș metalice);
- instalarea unor ferestre la camere care dau spre hol, care la rândul lui este mult mai luminos pentru că are ferestre mult mai mari;
- dotarea camerelor cu aparate de aer condiționat care compensează oarecum lipsa totală a ventilației naturale;
- dotarea camerelor cu televizoare;
- schimbarea mobilierului și a saltelelor;
- dotarea arestului cu două mașini de spălat pentru uzul arestaților;
- instalarea unor panouri de plexiglas pe acoperișurile curților de plimbare pentru ca acestea să poată fi folosite și pe timp de ploaie.
Șeful arestului a mai afirmat că în continuare se fac demersuri pentru mutarea arestului, în așa fel încât să nu mai fie la subsol. În acest sens există un proiect de preluare a unei clădiri care aparține jandarmeriei.
Holurile arestului sunt supravegheate video, iar imaginile sunt stocate 30 de zile. Încăperile destinate percheziției corporale și vizitelor sunt amenajate corespunzător, însă nu există încă posibilitatea de a se acorda vizite intime (posibilitatea prevăzută de noul regulament de aplicare a Legii nr. 254/2013) din motive procedurale, în sensul că este nevoie de legislație terțiară (un Ordin al Ministrului de Interne care să detalieze modul de acordare a acestor vizite).
În arestul IPJ Cluj se practică în continuare încătușarea automată la scoaterea din arest, cu unele mici excepții, de exemplu în cazul unor femei. Conform șefului arestului, procurorul este anunțat de îndată ce un arestat prezintă urme de violență sau afirmă că a fost bătut iar pentru cazuri de afecțiuni medicale acute și grave este chemată ambulanța.
Două telefoane și o cutie poștală sunt amplasate pe holurile arestului. Telefoanele nu sunt protejate de vreun dispozitiv care să asigure confidențialitatea convorbirilor. Conform agenților din arest există resurse pentru a asigura hârtia, plicurile și timbrele necesare pentru acei deținuți care nu dispun de propriile resurse.
Judecătorul de supraveghere este cel de la Penitenciarul Gherla și se deplasează în CRAP Cluj la cerere, în general pentru refuz de hrană. Conform reprezentanților arestului, dar și unor deținuți, toți cei încarcerați sunt informați că această instituție există și ce atribuții are.
Efective, spații de deținere, personal
La momentul vizitei erau în centru 19 persoane, toți bărbați, dintre care 16 arestați preventiv, 2 reținuți și 1 condamnat, aflat în tranzit. Arestul găzduiește când este cazul și femei și minori (aceștia din urmă pentru perioade foarte scurte, de ordinul zilelor).
CRAP Cluj dispune acum de 8 camere de detenție, organizate pe două secții – 1 cu 8 paturi, 3 cu 6 paturi, 2 cu 4 paturi și 2 cu două paturi. Suprafața care revine unei persoane este acum foarte aproape de standardele minimale internaționale – de exemplu, în camera 5A la data vizitei erau 6 paturi pe o suprafață de aproximativ 22 mp (23,85 incluzând baia) ceea ce înseamnă aproape 4 mp/persoană. Dacă ținem cont și de faptul că doar jumătate dintre paturi erau ocupate la data vizitei și de afirmațiile agenților că în ultima perioadă nu au fost niciodată ocupate toate, putem spune că arestul nu mai este supraaglomerat. Clădirea IPJ Cluj are centrală termică proprie și arestul este astfel asigurat cu suficientă căldură pe timp de iarnă. Apa caldă este disponibilă permanent.
Cele câteva curți de plimbare, de aproximativ 10 mp fiecare, nu sunt dotate pentru desfășurarea de activități fizice. Arestații sunt scoși zilnic la aer câte o oră. A fost amenajată într-o fostă curte de plimbare o sală care urmează a fi dotată cu echipament sportiv. Pe secția 2 au mai fost amenajate o bibliotecă și o sală de comunicări online.
Conducerea arestului a afirmat că personalul este suficient, inclusiv femei (pentru percheziția deținutelor femei), însă nu a furnizat date certe privind numărul exact al angajaților din CRAP Cluj.
Cabinetul medical existent în arest este o cameră mică și nu are propriul medic. Asistența medicală este asigurată zilnic și la fiecare încarcerare de personal angajat al Centrului medical județean al poliției.
Din afirmațiile șefului arestului a existat un caz de îmbolnăvire gravă în ultimul timp și anume o persoană consumatoare de droguri (așa-numitele etnobotanice) care a intrat în sevraj. Nu au existat însă cazuri de dependență de droguri care să necesite tratament substitutiv deoarece în zonă nu s-ar consuma heroină, însă nici nu ar exista posibilitatea acordării de tratament substitutiv în cazul în care un arestat s-ar declara consumator de droguri. Pentru consumatorii de droguri există doar suport de natură psihologică pe care îl acorda centrul zonal al Agenției Naționale Antidrog. Nu există nici prezervative pentru prevenirea răspândirii infecțiilor pe cale sexuală, iar reprezentanții arestului au afirmat că relațiile sexuale consimțite sunt “o problemă pe care încercăm să o evităm”. APADOR-CH reamintește că tratamentul substitutiv și măsurile de prevenire a transmiterii infecțiilor pe cale sexuală sunt nu numai legale ci extrem de necesare pentru sănătate publică și solicită IGPR să ia măsuri pentru remedierea acestei încălcări a regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 (Art. 241 alin 3 din regulament).
Hrana arestaţilor
Hrana este în continuare furnizată de penitenciarul Gherla și nu este considerată bună de deținuți cu excepția ciorbelor. CRAP Cluj dispune de 2 frigidere unde arestații își păstrează hrana primită de la aparținători și pe cea cumpărată. Cumpărăturile se fac săptămânal de către angajați ai arestului pe baza listelor întocmite de deținuți.
Vizita în camere
Reprezentantele asociației au vizitat 4 camere de deținere și au discutat cu deținuții. Camerele erau curate și dotate corespunzător: paturi metalice cu sertare, saltele și lenjerie curate, grup sanitar propriu în stare bună, sistem de alarmare, televizor, neon pe timpul zilei și lumină de veghe noaptea, aer condiționat. Aparatele de aer condiționat sunt pornite și oprite de agenți la cerere (după cum am precizat, camerele au doar geamuri care dau spre hol).
Cu o singură excepție, arestații nu au avut nimic de reproșat. Excepția a fost un arestat care se plângea că i-au fost confiscați bani, dar și că mâncarea e proastă și că nu este scos la medic când are nevoie. Din discuția cu șeful arestului a reieșit că, de fapt, se instituise sechestru asupra unei sume de bani găsite asupra lui în momentul arestării. Totuși, arestatul respectiv nu părea că înțelege cu adevărat ce se întâmplă și se considera victima unor abuzuri motiv pentru care și declarase recent refuz de hrană. Asociația recomandă conducerii arestului să îi asigure arestatului asistență de natură psihologică.
Maria-Nicoleta Andreescu
Dollores Benezic