“RASPINDIREA DE STIRI FALSE” – UN INSTRUMENT DE CENZURA DE INSPIRATIE TOTALITARA
Organizatiile semnatare protesteaza ferm fata de decizia Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor de a introduce in Codul Penal un amendament care ar pedepsi cu inchisoarea de la 1 la 5 ani “comunicarea sau raspandirea prin orice mijloace de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, daca fapta este de natura sa aduca atingere sigurantei statului sau relatiilor internationale ale Romaniei » si cer Parlamentului sa respinga amendamentul si sa abroge in intregime art. 168/1 din Codul penal, care consfinteste acest delict de inspiratie totalitara.
Comisia juridica a Camerei inferioare a Parlamentului a adoptat pe 28 ianuarie 2008 un amendament in acest sens, la initiativa deputatului PSD Eugen Nicolicea, amendamentul urmind a fi supus votului in plen.
Semnatarii considera ca siguranta nationala a Romaniei se bucura de suficienta protectie atit prin legi speciale, cit si prin alte articole din Codul penal. In plus, “relatiile internationale ale României” sunt un concept pur politic si ca atare schimbator, al carui loc nu este în Codul penal. Astfel, el nu poate fi protejat prin intermediul prevederilor penale, ci numai printr-o buna politica externa.
Consideram, de asemenea, ca adoptarea unui astfel de amendament constituie o « dedicatie » la adresa vocilor critice din viata politica si sau din cadrul societatii civile. Articolul, in forma propusa de Comisia Juridica, poate sanctiona cu inchisoarea orice parere divergenta la adresa guvernarii, restaurind climatul de cenzura specific regimurilor comuniste. O astfel de prevedere ii vizeaza pe reprezentantii opozitiei, ai societatii civile, pe ziaristi – pe toti aceia care sunt chemati sa ofere rapoarte independente care pot contrazice pozitiile oficiale.
Prevederea este cu atit mai daunatoare cu cit nu face minima mentiune la sintagma « cu stiinta », care presupune reaua intentie a celui acuzat de afectarea sigurantei nationale sau a relatiilor internationale ale Romaniei.
In forma sa actuala, dupa amendarea lui in 2006, Codul penal sanctioneaza doar raspindirea de informatii false care pun in pericol siguranta nationala – o prevedere mai precis formulata decit cea recent adoptata de Comisia juridica. Recentul amendament nu face decit sa aduca textul Codului penal la forma sa din 1996, reinstaurind un articol introdus, la vremea aceea, de PUNR. Acea forma a articolului 168/1 a permis arestarea unei persoane, demonstrind "virulenta" unor atfel de reglementari. Astfel, in 2002, Ovidiu Iane a fost arestat pentru 24 de ore, dupa ce a transmis prin e-mail un text continind acuzatii la adresa primului ministru de atunci, Adrian Nastase (asa numitul raport Armaghedon 2). El a fost acuzat ca "disemineaza informatii false de natura a aduce atingere sigurantei nationale".
Decizia Comisiei Juridice este cu atit mai ingrijoratoare cu cit ea se adauga unui sir semnificativ de actiuni care restring libertatea de expresie, survenite dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si care justifica ingrijorarea semnatarilor fata de o posibila « restauratie » a practicilor cenzurii politice :
– reinstaurarea insultei si calomniei ca delicte penale, prin decizie a Curtii Constitutionale (ianuarie 2007) ;
– numirea, pentru prima oara in istoria post-decembrista, a unui om politic cu inalta functie executiva in partid in functia de presedinte – director general al televiziunii publice (iulie 2007)
– dezmembrarea, prin masuri administrative a departamentului de Stiri al TVR (octombrie 2007) ; monitorizari date publciitatii recent demonstreaza o dublare a prezentei PNL in stirile TVR dupa aceaste masuri.
– emascularea si, ulterior, respingerea amendamentelor la Legea Audiovizualului care ar fi deschis calea procesului de trecere la televiziunea digitala, proces care va duce la reasezarea pietei audiovizualului din Romania (octombrie 2007);
– tentativa de abrogare a Legii liberului acces la informatiile publice si a Legii transparentei institutionale, prin incorporarea lor in Codul de procedura administrativa (Noiembrie 2007 – ulterior, s-a renuntat la aceasta propunere) ;
– tentativa de modificare a Codului penal, pentru a sacntiona cu inchisoare punerea in circulatie a unor inregistrari video sau audio, fara aprobare. Amendamentul, propus tot de deputatul Eugen Nicolicea, sanctiona mai aspru efectuarea faptei in cadrul atributiilor de serviciu, vizind direct jurnalistii.
Tinind cont de aceste evolutii ingrijoratoare, organizatiile semnatare cer Parlamentului, Guvernului, clasei politice romanesti sa se abtina de la orice masura care ar viza restringerea dreptului la libera exprimare si sa-si dovedeasca fara echivoc respectul fata de libertatile cetatenesti care constituie temelia oricarei democratii.
Agentia de Monitorizare a Presei
APADOR – CH
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Conventia Organizatiilor de Media