Toți cei trei candidați la șefia ANI au picat proba scrisă
Toți cei trei candidați care s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcției de șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI) au picat proba scrisă a examenului, nereușind să obțină minimum 70 de puncte la fiecare dintre cele patru subiecte de concurs.
Cei trei sunt: Bogdan Stan, actual vicepreședinte al ANI, Ionel Gârleșteanu, lector la Facultatea de Științe Economice din Craiova, și Petre Platon, manager în Ministerul Dezvoltării. Găsiți în comunicatul ANI rezultatele concursului. Conform acestui anunț, candidații au dreptul să conteste rezultatele. Abia după analiza contestațiilor, ce se primesc până la 31 august, se va afla dacă va trebui reluat concursul.
Într-o postare pe Facebook, președintele Consiliului Național de Integritate, Ciprian Ciucu, a comentat această situație:
„Nu au fost niște candidați slabi. Eu însumi aș fi putut pica foarte bine proba scrisă, la fel și mulți dintre voi. Motivul principal ține de o prevedere legală pe care nu am avut cum să o schimbăm și anume că pentru ai fi declarat admis fiecare candidat trebuie să ia minim 70 de puncte din 100 la fiecare subiect. CNI-ul a pregătit patru subiecte pe patru teme care țin de:
(1) legile cu incidență pe activitatea ANI,
(2) legile aferente funcției publice – pe principiul că va avea de manageriat funcționari publici,
(3) MCV – din motive evidente și
(4) politici publice / management.
Subiectele au fost echilibrate raportat la cunoștințele necesare pentru ocuparea funcției, dar, ce-i drept, dintr-o arie tematică largă, urmând ca restul de competențe să fie demonstrate de către candidați în cadrul interviului în care vor fi avut de prezentat un plan de management. În prealabil simplificasem deja bibliografia pentru că ni se păruse că ar fi inuman efortul de a parcurge bibliografia de la examenele anterioare.
Am văzut personal toate lucrările. Toți candidații s-au descurcat chiar bine, competiția fiind echilibrată, aceștia obținând punctaje mari la restul subiectelor, mai puțin acel subiect care i-a clasat sub cele 70 de puncte minim-obligatorii.
Nu știu sigur dar cred că motivul pentru care legiuitorul a pus chiar în legea ANI cerința cu minimul acela de 70 de puncte din 100, ridicând astfel stacheta destul de sus, a fost că restul condițiilor de participare la examen sunt foarte laxe din categoria să fii român, să ai studii economice și juridice, peste 18 ani, să nu fi fost securist și să ai certificat de la medic că ești în deplinătăți.
Cam așa stau lucrurile, nu vă grăbiți săt trageți concluzii despre acești candidați. Eu le mulțumesc oricum că s-au prezentat și sper să o facă iarăși pentru că nu e deloc mare înghesuială pe acestă funcție importantă, dar cu multe responsabilități.”
Reamintim că procedura de alegere a unui nou șef ANI s-a declanșat ca urmare a faptului că fostul președinte al instituției, Horia Georgescu, și-a dat demisia după ce a fost arestat. Concursul a fost organizat de CNI, instituție în eficientizarea căreia s-a implicat și APADOR-CH în ultimii ani, în cadrul proiectului „Societatea civilă implicată în eficientizarea Consiliului Național de Integritate –CNI”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Ca urmare a derulării acestui proiect, Ciprian Ciucu, reprezentantul societății civile, a fost ales președinte al CNI. Mai multe despre concursul pentru ocuparea șefiei ANI găsiți aici.