Viitorul Curții Europene a Drepturilor Omului depinde și de noi
O conferință dedicată viitorului pe termen lung al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), va avea loc la Oslo (Norvegia), pe 7 și 8 aprilie 2014. Conferința este organizată sub auspiciile Consiliului Europei și va fi una dintre cele mai importante dezbateri privind viitorul CEDO.
În pregătirea acestei conferințe, o coaliție de 21 de ONG-uri din Europa Centrală și de Est – din care face parte și APADOR-CH – a adresat Consiliului Europei o scrisoare deschisă prin care a reafirmat importanța CEDO și sprijinul pe care societatea civilă și statele europene ar trebui să-l ofere în continuare Curții.
De-a lungul a peste jumătate de secol, de când există, CEDO a contribuit la ameliorarea cadrului legal privind respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Respectarea principiilor ce au stat la baza formării Europei unite, și angajamentul țărilor membre de a le aplica sunt motivele pentru care sistemul european de justiție a rezistat până acum.
Poziția organizațiilor, de sprijin a CEDO, vine pe fondul unor atacuri la adresa Curții, manifestate în unele state, prin care se încearcă o limitare a accesului cetățenilor la CEDO. De exemplu prin propuneri de a se introduce o taxă pentru cei care vor să se adreseze Curții. ONG-urile semnatare consideră că această abordare ar putea avea consecințe grave asupra acelor cetățeni sau organizații care luptă pentru drepturile omului, și care găsesc în Curtea europeană, deocamdată, ultima cale de a obține dreptatea refuzată în țările lor.
ONG-urile consideră că țările membre ar trebui să aibă o responsabilitate față de viitorul Curții Europene a Drepturilor Omului, să-i acorde sprijin instituțional și financiar, iar sistemul de protecție a drepturilor omului ar trebui să devină o prioritate la nivel european, în timp ce statele ar trebui să pună un accent mai mare pe îndeplinirea obligațiilor care decurg din participarea lor la Convenția europeană a drepturilor omului.