Ciprian Ciucu, reprezentantul societății civile, ales președinte al noului Consiliu Național de Integritate
București, 24 februarie 2015
Prima ședință a noului Consiliu Național de Integritate (CNI), desfășurată azi la Senat, a fost marcată de o premieră – alegerea ca președinte a unui reprezentant al societății civile. Ciprian Ciucu, director de programe la Centrul Român de Politici Europene, a fost susținut de mai multe organizații ale societății civile pentru a fi membru în CNI, instituție în care societatea civilă nu mai era reprezentată de câțiva ani.
Propunerea ca reprezentantul societății civile să fie și președinte a venit din partea lui Bogdan Găurean (membru CNI din partea grupului parlamentar al PNL în Camera Deputaților) – susținută și de reprezentantul Ministerului Justiției și de cel al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici – și a fost votată în unanimitate de toți cei zece membri CNI, cu drept de vot, prezenți la ședința de constituire.
„Alegerea unui membru al societății civile în funcția de președinte CNI reprezintă o garanție pentru transparență și pentru apolitizarea acestei instituții importante în contextul luptei anticorupție din România. Mă voi asigura că ședințele vor fi transparente și că vom duce la bun sfârșit un mandat care include, printre altele, alegerea unei noi conduceri pentru Agenția Națională de Integritate, pe baza unor criterii cât se poate de transparente. Și să primeze, bineînțeles, profesionalismul. Le mulțumesc organizațiilor neguvernamentale care m-au propus și susținut în CNI. În mine vor avea un partener deschis la propuneri care să eficientizeze activitatea ANI”, a declarat Ciprian Ciucu, noul președinte CNI.
*
Despre Ciprian Ciucu:
Ciprian Ciucu este Director de programe, membru al consiliului director al CRPE. Are o experienţă bogată în sectorul non-profit, unde a lucrat pentru organizaţii cunoscute precum „Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile”, „Centrul Educaţia 2000+ (Soros Open Network)”. A acordat consultanţă în cadrul mai multor proiecte de asistenţă tehnică (Banca Mondială, Comisia Europeană, USAID, DfID, Unicef, Matra) pentru diferite agenţii şi ministere din România și Republica Moldova.
În perioada 2007-2013 a fost lector invitat la Universitatea București unde a ținut cursul de managementul proiectelor în cadrul Departamentului de Studii Europene al Facutăţii de Litere.
Ciprian a scris în media românească în publicaţii precum Observator Cultural (rubrică, 2005 – 2009), Cotidianul (rubrică 2007), Dilema Veche, HotNews, Euractiv şi altele.
Domenii de expertiză: Politici publice / politici sociale / politici educaționale / afaceri interne/ Fonduri structurale şi de coeziune
**
Despre proiect:
Desemnarea unui membru și a unui supleant (Elena Calistru, Funky Citizens) din partea societății civile în CNI a fost posibilă în cadrul proiectului Societatea civilă implicată în eficientizarea Consiliului Național de Integritate –CNI, derulat începînd din 2014 de APADOR-CH împreună cu mai multe origanizații neguvernamentale. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Citiți Ce este și ce ar trebui să fie CNI – prima parte a proiectului
Semnatari:
Maria Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH
Cristian Ghinea, președinte CRPE
Elena Calistru, președinte Asociația Funky Citizens