APADOR-CH cere guvernului eliminarea din lege a declarațiilor care au blocat procesul electoral
Solicităm eliminarea de urgență din lege, până la turul 2 al alegerilor prezidențiale, a declarației pe proprie răspundere prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu
Recent încheiatul tur 1 al alegerilor prezidenţiale a dovedit inutilitatea şi nocivitatea unei condiţii stupid-birocratice impusă prin lege cetăţenilor care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, şi anume cea de completare a unei declaraţii pe proprie răspundere prin care se angajeaza să nu voteze multiplu (de mai multe ori). Din această cauză, procesul electoral a fost grav afectat şi mulţi cetăţeni au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul de vot, pe motiv că s-au terminat formularele pentru declaraţie.
Totodată, procesul de votare a fost grav îngreunat/întârziat din cauza duratei mari de timp necesară completării acestui formular, consecinţa fiind că mai mulţi cetăţeni au aşteptat ore întregi la cozile formate în faţa secţiilor de votare, unii dintre aceştia nereuşind să mai acceadă în secţia de votare până la ora încheierii votării.
APADOR-CH atrage public atenţia că această declaraţie pe proprie răspundere nu este o măsură ”antifraudă” astfel cum este prezentată, în mod mincinos, de către guvernul care a organizat prezentele alegeri, ci este o modalitate birocratică de a împiedica dreptul de vot.
În primul rând, completarea unei declaraţii prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu este inutilă şi hazliu-absurdă, întrucât votul multiplu constituie infracţiunea prevăzută de art. 387 Cod penal (frauda la vot). Dacă o persoană va vota multiplu, ea va răspunde penal pentru comiterea infracţiunii prevazută de art. 387 Cod penal indiferent dacă a dat sau nu o declaraţie prin care se angajează să nu voteze multiplu.
În al doilea rând, completarea declaraţiei pe proprie răspundere nu este necesară nici pentru a ţine o evidenţă a persoanelor care votează şi nu sunt prevăzute în listele electorale permanente, deoarece, potrivit art. 9 din Legea nr. 370/2014, aceste persoane, care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, sunt evidenţiate distinct, într-un tabel separat de lista permanentă.
În situaţia în care se suspectează un vot multiplu, soluţia logică este compararea acestor tabele separate întocmite în secţiile de votare, iar nu a declaraţiilor pe proprie răspundere, care nu fac altceva decât să repete datele privind votanţii “suplimentari” cuprinse în tabelul separat.
Pentru aceste motive, APADOR-CH solicită Guvernului ca, în calitate de autoritate responsabilă de buna desfăşurare a alegerilor, să modifice de urgenţă, până la turul 2 al alegerilor prezidenţiale, art. 44 al. 4 din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, în sensul eliminării din lege a obligaţiei completării respectivei declaraţii pe proprie răspundere.
Ca atare, textul art. 44 al. 4 din Legea nr. 370/2004 ar trebui să aibă, după modificare, următorul conținut:
“Art. 44. -(4) Alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare.“
În mod corespunzător, va trebui modificată și HG nr. 709/2014 prin eliminarea din aceasta a modelului declaraţiei pe propria răspundere, care va fi folosit la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2014.
După atâtea ordonanţe de urgenţă emise în lipsa unei urgenţe reale, este momentul ca Guvernul să folosească și în mod corect această cale de reglementare, pentru a interveni în cel mai scurt timp, până la turul 2 al alegerilor, pentru eliminarea unei cauze evidente de împiedicare a exercitării normale a dreptului de vot.
*foto Mădălina Roșca, alegători români împiedicați să voteze la Munchen