Articole, reportaje, interviuri realizate de echipa APADOR-CH
Ce pot face cetățenii împotriva unui primar care-i încurcă
Cazul parcărilor de reședință din sectorul 3 și programul de curățenie care a enervat multă lume. 3 posibile soluții de la APADOR-CH
Guvernul semnează înțelegeri cu SUA, în numele societății civile și al presei, prin care îngrădește libertatea de exprimare
Documentul conține o serie de enunțuri din categoria „să fie bine ca să nu fie rău”, totuși nu putem să nu ne întrebăm ce presupune punctul 4 din memorandum, care pare să angajeze în această acțiune întreaga societate civilă, mass media independentă și mediul academic. Vom fi obligați, vrem nu vrem, să „sprijinim” și să diseminăm „informările inițiativelor guvernamentale” pentru obiectivul enunțat de contracarare a manipulării?
CCR zice că e constituțională comasarea alegerilor, pentru că ar fi fost prea multe dacă se țineau separat
Cu unanimitate de voturi, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis azi că prea multe runde de alegeri ne dăunează și că e mai bine să le combinăm, chiar dacă nu se potrivesc temele dezbătute în campaniile electorale, iar comasarea lor se face cu încălcarea Constituției.
După registrul violatorilor și cel al traficanților de droguri, de ce nu avem și un registru al corupților?
Dacă am avea această listă am putea foarte ușor să o suprapunem peste listele electorale ale partidelor, ca pe o grilă. Și unde se potrivesc numele, pac, aplicăm o ștampilă în dreptul candidatului: Apare în registrul corupților!
War, what is it good for?
Pare că ne aflăm într-o nebunie generală, în care pacienții au trecut la conducerea spitalului de nebuni.
Chiar nimeni nu mai are reprezentarea a ceea ce înseamnă un conflct global, după ce unul, mai nervos, din această horă de întărâtați, va ceda psihic și va trimite prima nucleară? Trebuie neapărat să ajungem acolo și să ne lamentăm atunci? Ne va mai folosi la ceva? Drepturile omului și semeția civilizației rafinate vor mai însemna ceva sub ploaia de cenușă radioactivă?
După Roșia Montană, ce ar face o țară normală cu un guvern ca al nostru?
Câteva observații juridice și nu numai despre modul în care au fost manipulate opinia publică și piața de capital în cazul Roșia Montană
Ce le datorăm președinților?
Casă, bani, pază, consilieri și analize medicale premium, până la moarte. Le datorăm toate astea foștilor președinți, e normal să-i tratăm ca supercetățeni și după încheierea mandatului? O astfel de lege, care presupune mari cheltuieli, mai este necesară în România lucrului bine făcut?
Defăimare, instigare și alte postări pe Internet care ne-ar putea costa mai mult decât credeam
Libertatea de exprimare pe Internet e mai mare decât offline? Ce înseamnă defăimarea și cum se pedepsește; Ce este un instigator și cum îl tratează poliția;
How to communicate about human rights causes
Hai să te învățăm cum să le vorbești oamenilor despre munca ta! Pe 1 noiembrie, online, curs gratuit de comunicare eficientă, ținut de Israel Butler.
Testele antidrog ar trebui aplicate întâi poliţiştilor şi pe urmă elevilor
FBI-ul îşi testează antidrog, periodic, întregul personal. Pe lângă asta, întreg personalul FBI e testat, tot periodic, și cu „detectorul de minciuni”, ocazie cu care fiecare trebuie să răspundă la întrebări accesibile, simplu de înţeles, cum ar fi: ai luat mită?, ai comis vreo infracţiune?, ai ajutat vreun infractor?
Țara în care nici barourile de avocați nu respectă legea
Baroul Bacău le-a refuzat avertizorilor din oraș asistența judiciară gratuită, prevăzută de Legea avertizorului de integritate adoptată anul trecut.
Guvern. Adjectiv, idiot.
Guvernul Ciolacu vrea să crească TVA la mâncarea pentru animale de la 9 la 19%.
Secretele de care ne apără Guvernul, pentru liniștea noastră
În țara UE în care duduie statul de drept, conform ultimului raport CE, am întrebat Guvernul cum se numesc instituțiile care au secretizat o hotărâre și ne-a răspuns că e secret; La fel și conținutul hotărârii, cine și cui i se aplică; Totuși, cetățenii sunt obligați să plătească acele „secrete”
Vin alegerile, cum facem să nu mai ieșim păcăliți și în 2024?
Trei motive pentru care ar trebui redus numărul de parlamentari la 300 și o idee de reformă a alegerilor prezidențiale de la anul.
Localnici din Ciucurova vs. șeful de post – ce părere are IGPR?
Ce șanse au locuitorii unei localități, în care polițiștii fac legea în loc s-o aplice, să fie luați în seamă de autorități și să determine schimbarea polițiștilor abuzivi
Decesul rudelor deținuților, condiționat de programul de lucru în penitenciar
Învoirea deținuților pentru participarea la înmormântarea unei rude stă în continuare în pixul unor funcționari din penitenciar, deși ar trebui să fie un drept acordat tuturor din considerente umanitare
Cum s-a făcut de vom plăti tot noi greșelile din justiție
Cele două propuneri ale APADOR-CH privind tragerea la răspundere a magistraților din cauza cărora România e condamnată la CEDO au fost ignorate și de parlamentari, dar și de contestatarii pachetului de legi – opoziția și AVP. Interese sau lipsă de profesionalism?
Cum faci o sesizare la Parchet
Formular de sesizare penală care se depune la parchet în cazul unei infracțiuni
Despre audierea la poliție, cu față umană
Rolul înregistrării audio-video în obținerea declarațiilor și de ce polițiștii din lumea civilizată nu mai fac interogatorii, ci interviuri etice, ca să afle adevărul
Căutăm coleg/ă la bine, la greu și la drepturile omului
Suntem cea mai veche organizație neguvernamentală de drepturile omului din România și căutăm un coleg/o colegă care să fie la fel de pasionat/ă ca și noi de dreptate, să știe să scrie proiecte, să le implementeze și coordoneze, să ne completeze echipa și să ne fie aproape la bine și mai ales la greu.