Blog

Articole, reportaje, interviuri realizate de echipa APADOR-CH

CCR  zice că e constituțională comasarea alegerilor, pentru că ar fi fost prea multe dacă se țineau separat

Cu unanimitate de voturi, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis azi că prea multe runde de alegeri ne dăunează și că e mai bine să le combinăm, chiar dacă nu se potrivesc temele dezbătute în campaniile electorale, iar comasarea lor se face cu încălcarea Constituției.

După registrul violatorilor și cel al traficanților de droguri, de ce nu avem și un registru al corupților?

Dacă am avea această listă am putea foarte ușor să o suprapunem peste listele electorale ale partidelor, ca pe o grilă. Și unde se potrivesc numele, pac, aplicăm o ștampilă în dreptul candidatului: Apare în registrul corupților!

War, what is it good for?

Pare că ne aflăm într-o nebunie generală, în care pacienții au trecut la conducerea spitalului de nebuni. Chiar nimeni nu mai are reprezentarea a ceea ce înseamnă un conflct global, după ce unul, mai nervos, din această horă de întărâtați, va ceda psihic și va trimite prima nucleară? Trebuie neapărat să ajungem acolo și să ne lamentăm atunci? Ne va mai folosi la ceva? Drepturile omului și semeția civilizației rafinate vor mai însemna ceva sub ploaia de cenușă radioactivă?

După Roșia Montană, ce ar face o țară normală cu un guvern ca al nostru?

Câteva observații juridice și nu numai despre modul în care au fost manipulate opinia publică și piața de capital în cazul Roșia Montană

Ce le datorăm președinților?

Casă, bani, pază, consilieri și analize medicale premium, până la moarte. Le datorăm toate astea foștilor președinți, e normal să-i tratăm ca supercetățeni și după încheierea mandatului? O astfel de lege, care presupune mari cheltuieli, mai este necesară în România lucrului bine făcut?

Defăimare, instigare și alte postări pe Internet care ne-ar putea costa mai mult decât credeam

Libertatea de exprimare pe Internet e mai mare decât offline? Ce înseamnă defăimarea și cum se pedepsește; Ce este un instigator și cum îl tratează poliția;

How to communicate about human rights causes

Hai să te învățăm cum să le vorbești oamenilor despre munca ta! Pe 1 noiembrie, online, curs gratuit de comunicare eficientă, ținut de Israel Butler.

Testele antidrog ar trebui aplicate întâi poliţiştilor şi pe urmă elevilor

FBI-ul îşi testează antidrog, periodic, întregul personal. Pe lângă asta, întreg personalul FBI e testat, tot periodic, și cu „detectorul de minciuni”, ocazie cu care fiecare trebuie să răspundă la întrebări accesibile, simplu de înţeles, cum ar fi: ai luat mită?, ai comis vreo infracţiune?, ai ajutat vreun infractor?

Țara în care nici barourile de avocați nu respectă legea

Baroul Bacău le-a refuzat avertizorilor din oraș asistența judiciară gratuită, prevăzută de Legea avertizorului de integritate adoptată anul trecut.

Guvern. Adjectiv, idiot.

Guvernul Ciolacu vrea să crească TVA la mâncarea pentru animale de la 9 la 19%.

Secretele de care ne apără Guvernul, pentru liniștea noastră

În țara UE în care duduie statul de drept, conform ultimului raport CE, am întrebat Guvernul cum se numesc instituțiile care au secretizat o hotărâre și ne-a răspuns că e secret; La fel și conținutul hotărârii, cine și cui i se aplică; Totuși, cetățenii sunt obligați să plătească acele „secrete”

Vin alegerile, cum facem să nu mai ieșim păcăliți și în 2024?

Trei motive pentru care ar trebui redus numărul de parlamentari la 300 și o idee de reformă a alegerilor prezidențiale de la anul.

Localnici din Ciucurova vs. șeful de post – ce părere are IGPR?

Ce șanse au locuitorii unei localități, în care polițiștii fac legea în loc s-o aplice, să fie luați în seamă de autorități și să determine schimbarea polițiștilor abuzivi

Decesul rudelor deținuților, condiționat de programul de lucru în penitenciar

Învoirea deținuților pentru participarea la înmormântarea unei rude stă în continuare în pixul unor funcționari din penitenciar, deși ar trebui să fie un drept acordat tuturor din considerente umanitare

Cum s-a făcut de vom plăti tot noi greșelile din justiție

Cele două propuneri ale APADOR-CH privind tragerea la răspundere a magistraților din cauza cărora România e condamnată la CEDO au fost ignorate și de parlamentari, dar și de contestatarii pachetului de legi – opoziția și AVP. Interese sau lipsă de profesionalism?

Cum faci o sesizare la Parchet

Formular de sesizare penală care se depune la parchet în cazul unei infracțiuni

Despre audierea la poliție, cu față umană

Rolul înregistrării audio-video în obținerea declarațiilor și de ce polițiștii din lumea civilizată nu mai fac interogatorii, ci interviuri etice, ca să afle adevărul

Căutăm coleg/ă la bine, la greu și la drepturile omului

Suntem cea mai veche organizație neguvernamentală de drepturile omului din România și căutăm un coleg/o colegă care să fie la fel de pasionat/ă ca și noi de dreptate, să știe să scrie proiecte, să le implementeze și coordoneze, să ne completeze echipa și să ne fie aproape la bine și mai ales la greu.

Ați fost controlați/legitimați de poliție la ieșirea din metrou? Cum a fost?

Ce are/nu are voie să facă polițistul atunci când organizează razii și ce drepturi aveți, ca cetățeni controlați la buzunare de organ; Ce spune legea, ce spune poliția;