Ce faci când Autoritatea Electorală refuză să spună dacă a votat cineva în locul tău
Dacă vă numărați printre aceia care au solicitat astă vară Autorității Electorale Permanente (AEP) să vă spună dacă a votat cineva în locul vostru la Referendum, este foarte probabil să fi primit deja un răspuns din categoria „Radio Erevan”.
După ce inițial AEP le-a răspuns petenților că nu mai are listele, pentru că i le luase Parchetul, care ancheta fraudele electorale, ulterior a revenit cu o adresă din care rezultă că nu știe dacă are voie să le furnizeze petenților datele personale ale acestora.
Deși mii de oameni i-au scris după modelul furnizat de APADOR-CH, cerând copia borderoului în care datele celorlalți votanți erau anonimizate, AEP a simțit nevoia să ceară voie de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) să respecte Legea 677/2001. Care spune foarte clar (la articolul 13) că cetățeanul are drept de acces la propriile date personale.
Prin urmare, dacă nu v-ați pierdut răbdarea după o tărăgănare de patru luni, în care AEP a tot refuzat să vă furnizeze niște date foarte simple, iată care ar fi soluția:
- Faceți o nouă cerere de informații, distinctă de cele anterioare, prin care solicitați respectivele informații (conform modelului de mai jos). Atenție: aceasta este o nouă solicitare, distinctă de celelalte, nu o revenire la niște cereri antrioare.
- Această nouă cerere trebuie să fie trimisă prin poștă, cu confirmare de primire.
- Dacă, după 10 zile de la primirea cererii de către AEP, nu vi se trimite un răspuns sau dacă acesta este nemulțumitor, va trebui ca, în maximum 30 de zile de atunci, să depuneți o cerere de chemare în judecată la tribunalul de pe raza localității în care aveți domiciliul.
Depășirea celor 40 de zile (10 zile pentru răspuns + 30 de zile pentru depunerea cererii la tribunal) va duce la respingerea acțiuni de către instanță, ca fiind tardiv formulată. E foarte important ca această solicitare să nu conțină expresia „revenire la solicitarea anterioară” pentru că dacă se consideră că e o revenire și nu o solicitare nouă nu mai puteți da autoritatea în judecată, pe motiv că de la prima solicitare au expirat termenele legale de acționare în justiție.
Model de cerere către AEP:
[box type=”note”]
Către Autoritatea Electorală Permanentă
Adresa: Str. Stavropoleos, Nr. 6, Bucureşti, Sector 3, 030084
Fax: 021.310.13.87
Email: office@roaep.ro
Subsemnatul …Nume si prenume… , domiciliat în …adresa… , înscris pe listele electorale permanente ca cetățean cu drept de vot arondat, la referendumul din 29 iulie 2012, secției de votare numărul ..numărul secției din localitatea de domiciliu.. , în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public,
Vă solicit să îmi comunicați dacă pe lista electorală/tabelul electoral utilizat în secția de votare numărul … la referendumul din 29 iulie 2012 este prezentă sau nu o semnătură în dreptul numelui meu. În caz afirmativ, solicit și o copie a filei din lista/tabelul în care am fost înscris, care să conțină doar datele din rubrica privitoare la persoana mea, inclusiv acea semnătură.
Precizez ca doresc numai copia filei în care am fost înscris, nu a întregului tabel. Vă rog să anonimizați datele personale ale celorlalte persoane ce figurează pe această filă.
Precizez că sunt dispus să suport costul aferent copierii filei.
Vă solicit răspuns la …adresă poștală/fax/email…în caz contrar îmi rezerv dreptul de acționa autoritarea în instanță pentru refuz de furnizare de informații.
Mulțumesc,
Nume și semnătură
Data: …data transmiterii cererii…
[/box]