Ce fel de republică vrea viitorul președinte – răspunsurile candidaților
APADOR-CH a trimis candidaților la președinția României câteva întrebări care ar putea fi începutul unei dezbateri necesare în societatea românească, despre ce fel de stat/republică ne dorim (noi alegătorii și ei, candidații) și cum ar trebui regândită Constituția pe care să se sprijine acest stat. În același timp am invitat și cetățenii să completeze chestionarul ca să afle în felul ăsta cu ce candidat sunt compatibili.
Publicăm mai jos răspunsurile candidaților și ale alegătorilor, pe măsură ce le primim.
[button link=”https://apador.org/wp-content/uploads/2019/10/Raspunsuri-Viorel-Catarama.pdf” style=”download” bg_color=”#3888ff” window=”yes”]16 octombrie 2019 Răspunsurile lui Viorel Cataramă, Dreapta liberală[/button]Eu militez pentru modelul USA, unde presedintele este PM
[button link=”https://apador.org/wp-content/uploads/2019/10/Raspunsuri-John-Ion-Banu.pdf” style=”download” bg_color=”#07b30a” window=”yes”]18 octombrie 2019 Răspunsurile lui John Ion Banu, Partidul Națiunea Română[/button]
[button link=”https://www.apador.org/blog/wp-content/uploads/2019/10/raspunsuri-Mircea-Diaconu.pdf” style=”download” color=”red” window=”yes”]23 noiembrie 2019 Răspunsurile lui Mircea Diaconu, Pro România[/button]Conducerea unui stat necesita decizii de protejare a societatii, a implicit a cetatenilor. Specific in Romania as milita pentru intarirea ordinii publice, pentru respectarea drepturilor commune in detrimentul drepturilor individuale. Protectia impotriva furturilor technologice, a inducerii in eroare, a escroca pe cei mai putin educati prin scheme cu avantaje materiale.
Din păcate, atunci (1989 -nn) era momentul lustrației. Încercarea care s-a făcut mai târziu a fost gândită să fie neconstituțională, ca să nu poată fi aplicată niciodată. Lustrația trebuia să se refere la aparatul PCR de rang înalt și la ofițerii superiori din Securitate. Proiectul de atunci extindea vinovăția și sancțiunea colectivă până la activistul de comună. Or, vinovăția și sancțiunea pot fi individuale și nu colective. Cât privește colaboratorii cu Securitatea, ca poliție politică, legea e în vigoare și azi. Și totuși, am avut un președinte, cu două mandate, cercetat ca fost turnător al Securității.
Puteți răspunde la chestionarul APADOR-CH aici.
Răspunsuri de la cetățeni
– Rolul presedintelui trebuie sa scada, iar cel al parlamentului sa creasca (republica parlamentara).
– se acumuleaza prea multa putere intr-un singur om