Parlamentul caută, pe furiș, membri noi pentru CNCD
Camera Deputaților și Senatul nu afișează pe site calendarul ocupării locurilor vacante din Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, totuși, după mai multe solicitări și insistențe noi am aflat că termenul limită pentru depunerea candidaturilor ar fi 8 mai
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are un post vacant de membru, în urma plecării lui Petre Florin Manole, iar în luna iunie a acestui an urmează să se elibereze alte două locuri. Pentru ocuparea acestora, Parlamentul trebuie să stabilească un calendar de depunere a candidaturilor și de audiere și alegere a candidaților. Deși toate aceste proceduri ar trebui să fie transparente și publicate pe site-urile celor două camere, asta nu se întâmplă în realitate.
APADOR-CH a aflat întâmplător că pentru postul ocupat de Manole ar fi fost depuse încă din aprilie câteva candidaturi, însă abia în urma unor solicitări făcute în scris către Senat și Camera Deputaților au apărut și alte detalii.
Concret, la solicitările noastre, formulate conform Legii 544/2001, Camera Deputaților și Senatul au răspuns că au stabilit niște date pentru depunerea candidaturilor și audierea candidaților, apoi că aceste date au fost prelungite până pe 8 mai, fără a specifica clar dacă e vorba despre depunerea candidaturilor pentru toate cele trei posturi sau doar pentru cel ocupat de Manole. Conform legii, candidaturile se depun cu 60 de zile înainte de expirarea mandatelor, deci logic ar fi ca până la data de 8 mai să se primească înscrieri pentru ocuparea tuturor celor trei locuri vacante.
[box type=”alert”]
Răspunsul primit de la Camera Deputaților
Ca urmare a cererii dumneavoastra formulate in temeiul Legii nr. 544/2001, inregistrata la Biroul pentru informare publica şi relaţia cu societatea civila cu nr. 302/26.04.2017 si potrivit informatiilor furnizate in raspunsul nostru anterior nr. 6b/194/05.04.2017, va comunicam ca dupa prezentarea candidaturilor depuse pentru Colegiul director al CNCD in cadrul Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, acestea vor fi publicate din oficiu pe site-ul Camerei Deputatilor (www.cdep.ro), potrivit prevederilor legale, pentru indeplinirea procedurilor ulterioare.
Cu stima,
Biroul pentru informare publica si relatia cu societatea civila/ Directia comunicare si relatii publice – Camera Deputatilor
[/box]
[box]
Citește și răspunsul primit de la Senat
[/box]
APADOR-CH a derulat în ultimii ani mai multe proiecte de monitorizare și eficientizare a organismelor colegiale, sprijinind pe rând mai mulți candidați din societatea civilă pentru ocuparea unor posturi în CNI și CNCD. Din păcate, cei trei candidați sprijiniți de societatea civilă pentru CNCD, în 2015, au fost respinși în urma unui simulacru de audieri în Parlament, fiind aleși doar acei candidați cu sprijin politic, chiar dacă nu aveau pregătirea necesară.
În acest an APADOR-CH a făcut o serie de propuneri de modificări legislative menite să facă mai transparentă și democratică alegerea reprezentanților societății civile în aceste organisme colegiale. Constatăm, însă, că indiferent cum și dacă s-ar schimba legile, acestea ar fi zădărnicite de modul complet netransparent în care Parlamentul decide să deruleze procedurile de numire a noilor membri în organismele colegiale. Legile pot să prevadă că aceste posturi sunt accesibile democratic, dar dacă parlamentarii organizează „concursuri” secrete pentru ocuparea lor ele nu vor fi accesibile decât acelor persoane cu conexiunile politice potrivite, care vor afla la timp că trebuie să-și depună dosarul.
Cu insistențe, APADOR-CH a aflat că până pe 8 mai se primesc înscrieri pentru CNCD. Dacă îndepliniți condițiile cerute de lege și vreți să candidați, vă încurajăm să o faceți.
***
Acesta este un demers făcut în cadrul proiectului „Reprezentarea societății civile în organisme colegiale”, proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe