Voi ce vă doriți de la CEDO ?
Curtea Europeană a Drepturilor Omului așteaptă sugestii de la cetățeni pentru a-și îmbunătăți activitatea
Consiliul Europei face apel la europeni – persoane fizice sau organizații neguvernamentale – să trimită până la 27 ianuarie 2014 propuneri cu privire la îmbunătățirea activității Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
APADOR-CH este, de ani de zile, una dintre organizațiile care a mijlocit adesea accesul cetățenilor români nedreptățiți în țară, la justiția europeană, și a contribuit deopotrivă la informarea CEDO cu privire la situația respectării drepturilor fundamentale în România. Prin urmare ne considerăm în măsură să facem o serie de propuneri Curții, pentru îmbunătățirea procedurilor de lucru. Iată care sunt propunerile noastre:
[box]1.Hotărârile CEDO să fie redactate atât în engleză/franceză, cât și în limba statului parte/pârât;
2. Deciziile de inadmisibilitate să fie motivate. Motivarea poate fi sumară, dar trebuie să existe o minimă explicație pentru declararea cererii ca inadmisibilă (astfel încât petentul să înţeleagă de ce plângerea lui este indamisibilă, să învețe și altă dată să nu repete greșeala);
3. Evidențierea în hotărârile CEDO a măsurilor cu caracter general care trebuie îndeplinite în cauza respectivă de către statul pârât și stabilirea unor termene certe (tot prin hotărâre) pentru îndeplinirea acestor măsuri. Asta ar aduce un plus de disciplină, deoarece activitatea comitetul de miniștri cu privire la implementarea măsurilor dispuse de Curte nu este eficientă. Comitetul de miniștri nu ar mai trebui să negocieze măsurile generale, ci doar să urmărească respectarea termenelor și măsurilor fixate de Curte;
4. În regulamentul Curții să se prevadă, cu titlu de recomandare, și un termen limită pentru soluționarea unui caz. Să nu se mai ajungă la întârzieri de 10 ani sau peste, pentru un caz. De asemenea declararea unui caz ca inadmisibil să se poată face numai într-un anumit interval de timp de la sesizare, iar nu oricând.
5. Dublarea numărului de judecători CEDO și desigur dublarea numărului de experți aferenți.
6. Organizațiile non-guvernamentale să aibă posibilitatea să depună cereri la Curte în numele beneficiarilor lor care sunt victime ale unor încălcări ale drepturilor omului, mai ales în cazurile care privesc grupurile vulnerabile.
7. Introducerea posibilității de-a formula acțiuni colective. Zece sau mai mulți petenți pot formula o acțiune colectivă care să vizeze aceeași problemă structurală. Astfel de plângeri ar trebui să fie soluționate printr-o hotărâre pilot care să conțină recomandări concrete pentru soluționarea acelei probleme structurale care a generat plângerile.
[/box]
***
Vă invităm și pe voi, dacă știți cum funcționează CEDO și aveți idei de modificări benefice în activitatea Curții, să ni le transmiteți în timp util astfel încât să le putem înainta Consiliului Europei împreună, până la data limită amintită. Orice comentarii pe marginea propunerilor de mai sus sunt binevenite. Ele trebuie să vizeze următoarele aspecte:
– obstacole viitoare ale Curții
– rolul Curții în apărarea drepturilor individuale
– reforme care pot duce la decongestionarea Curții
– implementarea hotărârilor Curții
– plata compensațiilor oferite de Curte
Puteți trimite sugestii comentând la acest articol sau pe adresa de email office@apador.org.