Vreți ca UE să sprijine societatea civilă? Semnați aici
O coaliție de ONG-uri europene, din care face parte și APADOR-CH, face demersuri de câteva luni pe lângă instituțiile de la vârful UE, cerându-le să aloce fonduri consistente pentru sprijinirea organizațiilor neguvernamentale din statele membre, cel puțin la fel de mult cum le sprijină și pe cele din exteriorul Uniunii. O scrisoare comună în acest sens urmează să fie trimisă în luna septembrie președinților Comisiei Europene, Consiliului și Parlamentului European. Dacă doriți să fiți printre semnatari, alături de noi și de alte ONG-uri europene, iată ce aveți de făcut: trimiteți un email pe adresele organizatorilor acestui demers, pe care le găsiți în finalul acestui text, specificând organizația pe care o reprezentați sau numele dumneavoastră, dacă doriți să sprijiniți inițiativa în nume propriu.
Ce le cerem conducătorilor UE
În prezent UE își negociază bugetul pentru următorii șapte ani. Este șansa noastră, a societății civile, de a convinge Uniunea să creeze un fond nou, amplu, prin care să sprijine ONG-urile ca noi care lucrează în Europa. Până acum am desfășurat, împreună cu partenerii noștri din alte țări și de la nivelul UE, o campanie pentru un Instrument pentru Valori Europene, numele pe care îl sugerăm pentru un fond UE similar cu Granturile SEE și Norvegiene pentru ONG-uri. În cadrul acestei campanii solicităm următoarele lucruri:
- Spre deosebire de fondurile UE disponibile în prezent, acest nou fond ar trebui să fie accesibil pentru toate ONG-urile locale, inclusiv cele mai mici, ceea ce ar însemna că ar trebui eliminate orice cerințe restrictive de eligibilitate și cofinanțare și a obligațiilor de raportare financiară imposibil de îndeplinit pentru astfel de organizații.
- Acest nou fond UE ar trebui să fie la fel de mare ca cel disponibil la nivelul UE pentru ONG-urile din afara UE (aproximativ 2 miliarde de euro pe parcursul a șapte ani). De asemenea, acesta ar trebui să ofere și granturi de bază/operaționale care ar putea sprijini funcționarea ONG-urilor care lucrează la nivel local (spre deosebire de fondurile UE disponibile în prezent).
- Acest nou fond UE ar trebui de asemenea să acorde granturi pentru educația publicului, advocacy, activități de tip watchdog, asistență juridică și capacity building menite a ajuta ONG-urile să devină sustenabile și a le îmbunătăți capacitatea de a comunica eficient cu publicul.
- Acest nou fond ar trebui să sprijine ONG-urile care lucrează pe probleme legate de drepturile omului, statul de drept și democrație. Ar fi astfel incluse o gamă foarte largă de subiecte precum egalitatea, nediscriminarea, drepturile femeilor, drepturile LGBTI, drepturile persoanelor cu dizabilități, protecția copiilor, drepturile minorităților rasiale și etnice, integrarea, libertățile civile, migrația, combaterea terorismului, accesul la informații, condițiile de detenție, sărăcia, dreptul la viață privată, protecția datelor cu caracter personal, independența sistemului judiciar și libertatea presei.
În aprilie 2018 Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care și-a manifestat sprijinul pentru un Instrument pentru Valori Europene. Parlamentul European a solicitat atunci Comisiei Europene – care este responsabilă pentru introducerea noilor proiecte legislative – să propună crearea unui astfel de Instrument. Comisia a publicat o propunere în acest sens, la sfârșitul lunii mai, numind fondul Programul de finanțare a drepturilor și valorilor. În propunerea sa însă Comisia solicită doar continuarea programelor existente deja – Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie și Programul Europa pentru Cetățeni. Acestea nu oferă însă sprijinul de care au nevoie ONG-urile locale.
De aceea vă rugăm să vă înscrieți ca semnatari ai scrisorii pe care plănuim să o trimitem liderilor UE la mijlocul lunii septembrie. Dacă doriți să ne sprijiniți inițiativa, vă rugăm să îi scrieți lui Jascha Galaski (adăugându-ne și pe noi în CC). Ea lucrează pentru Liberties, organizația noastră parteneră de la nivel european, și se ocupă de strângerea de semnături. Poate fi contactată la j.galaski@liberties.eu. Vă rugăm să ne puneți și pe noi în cc: office@apador.org
Citiți mai multe despre Instrumentul propus de noi, pe site-ul Liberties.
Citiți scrisoarea ce va fi trimisă în septembrie președinților Comisiei Europene/Consiliului European și Parlamentului