Monitorizarea condițiilor de detenție – penitenciare

Mesajul APADOR-CH către ANP în cazul Satu Mare

Scrisoare deschisă către Administrația Națională a Penitenciarelor, în legătură cu gestionarea situației speciale din penitenciare, în contextul pandemiei și a incidentului de la Satu Mare.

Cazul Lepa, mort în penitenciarul Timișoara

APADOR-CH a făcut câteva solicitări de informații publice în cazul deținutului Marcel Lepa, evadat, capturat și apoi decedat la data de 10 iunie 2019, în Penitenciarul Timişoara

Raport asupra vizitei în Penitenciarul cu regim închis Miercurea Ciuc

APADOR-CH apreciază că Penitenciarul Miercurea Ciuc este unul dintre cele mai curate și îngrijite penitenciare din țară. Cu toate astea, persistă 2 mari probleme: supraaglomerarea și lipsa (din 2014) a unui medic care să asigure permanent asistența medicală.

Raport privind vizita în Penitenciarul Craiova

Organizația apreciază îmbunătățirile vizibile efectuate de conducere de la momentul vizitei din 2014 și faptul că se urmărește crearea unui spațiu prietenos din punct de vedere vizual, prin vopsirea clădirilor în alb și albastru, prezenţa florilor pe secții, păstrarea curățeniei, dar…

Cum rezolvă România supraaglomerarea din penitenciare, la doi ani după condamnarea la CEDO

Analiza implementării măsurilor privind infrastructura penitenciară și de arest, la care Guvernul s-a angajat în ianuarie 2018, ca urmare a condamnării în cauza REZMIVEȘ şi alţii c. ROMÂNIA

Raport asupra vizitei în Penitenciarul Târgu-Jiu

Nivelul de supraaglomerare rămâne unul ridicat, un deținut având la dispoziție maximum 2 mp de spațiu, ceea ce contravine flagrant normei de 4 mp recomandată de CPT. ANP să găsească urgent soluții pentru descongestionarea unor camere în care aerul este irespirabil.

Raport asupra vizitei în Penitenciarul de maximă siguranță Galați

Asociația apreciază că față de 2012, unele lucruri din Penitenciarul Galați s-au schimbat în bine, însă condițiile de detenție în general și supraaglomerarea camerelor rămân în continuare de rezolvat.

Raport privind vizita APADOR-CH efectuată la Penitenciarul Giurgiu

Ministerul justiției ar trebui să gândească un sistem eficient de folosire a forţei de muncă a deținuților, și de cointeresare a lor, astfel încât pe perioada detenției aceștia să învețe o meserie și în același timp să contribuie prin munca lor la propria întreținere.

Raport asupra vizitei în Penitenciarul Aiud

Sumele mari de bani regăsite în bugetele din ultimii ani se risipesc pe cosmetizări ale actualelor spații, fără să rezolve problema sistemică a lipsei de spațiu per deținut, care în cazul Penitenciarului Aiud oscilează între 1 mp și maximum 3 mp în toate secțiile de deținere.

Poziția APADOR-CH față de criza din penitenciare: Problemele sistemului nu se pot rezolva prin măsuri hei-rup-iste

APADOR-CH, organizație neguvernamentală care monitorizează, din anii 90, condițiile de detenție din aresturile și din penitenciarele românești, consideră că actuala criză din sistemul penitenciar este rezultatul lipsei cronice de investiții din ultimii 25 de ani, motiv pentru care nu susține eventuale măsuri luate de autorități strict sub presiunea mediatică.