Raport asupra vizitei în Penitenciarul Arad
La data de 7 noiembrie 2013 doi reprezentanți APADOR-CH au vizitat sediul central al Penitenciarului Arad. Este prima vizită efectuată de asociație în acest penitenciar.
1. Aspecte generale
Sediul central al penitenciarului este o construcție nouă, începută în anul 1994 și finalizată în întregime în anul 2011. În anul 1998 a fost dat în folosință primul corp de deținere. Construcţia este situată lângă o zonă industrială a oraşului Arad şi se bucură de un teren generos care îi permite să deţină numeroase curţi de plimbare, terenuri de sport atât pentru cadre cât şi pentru deţinuţi.
Penitenciarul Arad este încadrat în categoria penitenciarelor de maximă siguranţă unde execută pedepsele privative de libertate, cu preponderenţă, deţinuţi încadraţi în regimurile de executare: închis şi maximă siguranţă. Există în penitenciarul Arad, în secţia sa exterioară şi deţinuţi încadraţi în categoria regimurilor deschis şi semideschis precum şi deţinuţi aflaţi în arest preventiv care au fost trimişi în judecată şi au fost transferaţi din arestul Arad.
Penitenciarul Arad deţine şi un sediu în centrul oraşului într-o clădire veche unde funcţionează secţia de femei cu un număr de 145 de deţinute la momentul vizitei. Această secție nu a fost vizitată de reprezentanţii asociaţiei.
Este funcţională în continuare ferma penitenciarului unde sunt crescute animale (porci şi vaci) pentru consumul propriu. Pentru sacrificarea animalelor există un abator propriu unde s-au făcut reparaţii însă sunt necesare lucrări ample de renovare care, din păcate, nu se justifică datorită costurilor şi a distanţei mari de parcurs de la fermă la abator. Deţinuţii cultivă gradina de zarzavaturi a penitenciarul în suprafaţă de 4,5 ha de teren arabil. Legumele astfel obținute sunt folosite pentru consum propriu.
Penitenciarul obţine venituri proprii semnificative, venituri care au fost direcţionate către achiziţii de bunuri: în anul 2012 penitenciarul a achiziţionat o masină de 40 de locuri pentru transportul deţinuţilor, în anul 2013 a fost achiţionată o masină de 16 de locuri pentru transportul deţinuţilor iar în anul 2014 penitenciarul îşi propune să achiziţioneze o masină de 22 de locuri tot pentru transportul deţinuţilor. În urma acestor achiziţii parcul auto îndeplinește standardele de transport. Tot din venituri proprii penitenciarul a achiziţionat sistemul de supraveghere video din întreg penitenciarul (chiar și blocul alimentar este supravegheat video). În viitor conducerea penitenciarului îşi propune să achiţioneze un minisistem de supraveghere cu închidere centralizată pentru post control şi blocul alimentar. Sume de bani din venituri proprii au fost alocate şi pentru reparaţii curente. În viitor directorul penitenciarului are în plan ca din venituri proprii să fie construită în incinta penitenciarului o nouă secţie exterioară care să cuprindă secţii de producţie pe o suprafaţă de 9000 mp spaţiu disponibil, aceasta nu va cuprinde și spații de deținere.
2. Efective, cazare/condiții de deținere, personal
Penitenciarul găzduiește în sediul central doar bărbați, în marea lor majoritate deţinuţi care îşi execută pedepsele în regimurile închis și de maximă siguranță.
La data vizitei, efectivul total era de 996 de persoane, dintre care 851 bărbaţi şi 145 de femei. Bărbații erau încadrați pe regimuri după cum urmează: 120 – maximă siguranţă, 637 – închis, 30 – deschis, 1 – semideschis. Restul de 20 deținuți erau încă în perioada de observare/carantinare şi 43 de deţinuţi se aflau în penitenciar în stare de arest preventiv. Cele 145 de femei cazate la secţia exterioară erau încadrate după cum urmează: 10 – maximă siguranţă, 36 – închis, 25 – deschis, 57 – semideschis, 5 deținute erau în perioada de observare/carantinare şi 12 deţinute se aflau în stare de arest preventiv. În penitenciar erau la data vizitei şi 2 minori: unul condamanat în primă instanţă şi unul arestat preventiv. În sediul central erau încarcerate 821 de persoane iar la secția exterioară erau 175 de persoane.
Suprafața totală a spațiilor de cazare din penitenciarul Arad este de 5560,5 mp, fiecărui deținut revenindu-i 4,04 mp astfel că nu există supraaglomerare în sediul central. Capacitatea penitenciarului este de 1422 deţinuţi iar în medie sunt aproximativ 1000. Asociaţia constată o supraglomerare în secţia exterioară unde la secţia de femei există un spaţiu de 2,92 pentru fiecare femeie deţinută şi 2,66 pentru fiecare bărbat deţinut.
Condițiile de detenție diferă de la o cameră de deținere la alta. Impresia generală asupra incintelor este că ar fi nevoie de unele igienizări şi dezinsecţii locale. Marea majoritate a spațiilor sunt renovate și curate însă există şi camere de exemplu E.6.21 unde arestații preventiv s-au plâns că au ploșnițe și că pereții nu mai fuseseră zugrăviţi de mult timp. Iluminatul natural și aerisirea sunt în general satisfăcătoare iar apă caldă se furnizează de două ori pe săptămână. Reprezentanţii APADOR-CH au constatat că deţinuţii fac 4 persoane deodată duş iar duşurile nu conţin niciun sistem de separare prin urmare nu este respectată intimitatea persoanei private de libertate. O altă problemă constatată de asociaţie este starea avansată de uzură în care se aflau saltele din camere. Asociaţia recomandă instalarea unor perdele separatoare la duşuri şi înlocuirea de urgenţă a tuturor saltelelor vechi şi murdare.
Numărul angajaților care lucrează în penitenciar este de 479 persoane deşi schema de funcţii prevăzute are 531 de posturi. Dintre aceștia, 340 sunt angajați ai serviciului siguranța deținerii și regim penitenciar, deşi în schemă sunt 355 de funcţii, 14 persoane asigură asistența medicală iar în schemă sunt 23 de funcţii prevăzute iar 25 lucrează la serviciul socio-educativ cu toate că în schemă sunt 35 de funcţii prevăzute. Postul de preot este blocat în schema de personal datorită restricţiior bugetare prin urmare a fost încheiat un contract de prestări servicii pentru jumătate de normă cu Mitropolia, contract pe care penitenitenciarul îl achită din venituri proprii. APADOR-CH atrage atenţia că acest serviciu religios ortodox oferit de penitenciar poate fi considerat discriminatoriu de către adepţii altor culte religioase de exemplu catolici, greco-catolici sau alte culte religioase recunoscute de stat care nu beneficiază de aceleaşi servicii religioase plătite din veniturile penitenciarului.
3. Asistenţa medicală
Penitenciarul Arad dispune de două cabinete medicale de medicină generală şi un cabinet de stomatologie dotate corespunzător, deservite de 14 persoane dintre care 13 sunt angajați ai penitenciarului. Cea de-a paisprezecea persoană este un medic stomatolog care lucrează pe baza unui contract de prestări servicii. Angajați ai penitenciarului sunt doi medici și 12 asistenți medicali. Medicii de medicină generală consultă în medie 80 – 100 de pacienți pe zi din care 10 sunt urgențe. Numărul de consultații este mult prea mare, raportat la numărul de medici, și se recomandă suplimentarea numărului de medici pentru a se putea răspunde nevoilor medicale ale deținuților. Deținuții cu care au discutat reprezentanţii APADOR-CH au declarat că în general nu sunt probleme cu asistența medicală. Singurul aspect negativ semnalat a fost faptul că tratamentele stomatologice nu rezolvă întotdeauna afecţiunile deţinuţilor. Directorul penitenciarului a relatat că a aprobat unui deţinut să fie tratat de un medic stomatolog personal care a venit în incinta penitenciarului iar un deţinut care suferise un implant dentar în stare de libertate a fost dus la medicul său stomatolog pentru control de specilitate.
Conform declarațiilor medicilor, cele mai frecvente afecțiuni sunt bolile cronice (în special cele digestive) urmate de boli psihice (aproximativ 130 de deținuți sunt diagnosticați cu o afecțiune de natură psihiatrică şi încă 100 de persoane au tulburări psihice nediagnosticate de un medic specialist). Personalul medical a relatat că au avut un pacient care a dezvoltat în penitenciar, în timpul privării de libertate, o schizofrenie şi la momentul liberării au colaborat cu familia deţinutului pentru ca acesta să fie internat direct într-un Centru de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihică. APADOR-CH cere ca toţi deţinuţii care par a avea astfel de probleme să fie examinaţi de medici specialişti care să decidă dacă este nevoie de tratament medicamentos, care ar fi cel mai potrivit pentru fiecare caz în parte, pe ce durată şi când să revină la consult.
Cabinetul medical dispune de prezervative pentru deținuți, dar acestea nu sunt puse în locuri vizibile şi accesibile deţinuţilor, persoanele private de libertate fiind obligate să ceară medicului atunci când doresc. În biblioteca penitenciarului există un loc special unde sunt puse prezervative însă la data vizitei, prezervative nu mai erau disponibile. Asociaţia solicită penitenciarului montarea unei cutii cu prezervative pe hol, lângă cabinetul medical, la îndemâna oricărui deţinut, fără nicio supraveghere sau înregistrare. Medicii au afirmat că nu au existat probleme de natură medicală legate de consumul de droguri deoarece în zonă se consumă cu precădere canabis și etnobotanice iar consumul acestor substanţe nu crează stări medicale grave. În anul 2012 a avut loc un deces care a avut drept cauză un infarct miocardic iar în anul 2013 a decedat o persoană în vârstă de 90 de ani din cauza unui stop cardio-respirator.
Personalul medical a declarat că nu există probleme legate de aprovizionarea/decontarea medicamentelor care se face de la Spitalul Colibaşi și că spitalul județean Arad colaborează bine cu penitenciarul în sensul că nu refuză internările deținuților și că trimite ambulanța la penitenciar atunci când există urgențe.
4. Hrana deţinuţilor
Penitenciarul Arad are un bloc alimentar în sediul central care deserveşte atât secţia exterioară cât şi arestul Arad. Singura deficiență de igienă vizibilă este igrasia de pe tavanul din blocul alimentar. În rest incintele, spațiile de depozitare, ustensilele folosite sunt curate și îngrijite.
Meniul de prânz la data vizitei era format din ciorbă de cartofi şi tocană de legume cu carne, pentru deţinuţii cu regim alimentar și ciorbă de legume (varză) şi iahnie de fasole cu cârnaţi pentru restul deţinuţilor. Cârnaţii erau porționaţi individual pentru ca fiecare deținut să primească o bucată. Exista şi un meniu special ce constă în ciorbă ţărănească şi tocană de legume pentru persoanele diabetice. Pentru seară se pregătea tocană ardelenesacă cu jumări iar pentru persoanele cu regim special – mâncare de cartofi sau macaroane cu lapte.
Majoritatea deținuților servesc masa în camere deşi există pe fiecare tronson spaţii care se pretează la servirea mesei în comun, în prezent aceste spaţii find folosite fie pentru depozitarea temporară a hranei atunci când este adusă pe secţie şi debarasarea veselei sau au fost chiar transformate în mici cluburi pentru deţinuţi. APADOR-CH sugerează amenajarea unor săli de mese în spaţiile amintite care să funcţioneze alternativ cu micile cluburi.
5. Activitatea sectorului asistenţă psihosocială şi educaţie, modalităţi de petrecere a timpului
La serviciul socio-educativ lucrează 25 persoane din care 6 psihologi. Numărul psihologilor este de remarcat mai ales că din discuţiile cu deţinuţii toţi au afirmat fie că au fost testaţi de psihologi fie că au desfăşurat diferite activităţi cu aceştia.
Serviciul a desfăşurat o campanie de prevenire a consumului de droguri sub sloganul Zborul devine cădere când drogurile îţi frâng aripile (în colaborare cu CEPCA şi Inspectoratul Şcolar Arad) în care deţinuţii au povestit din experiențele lor de foşti consumatori de droguri, elevilor din licee. O altă activitate a constat în selecţia a 10 persoane private de libertate bărbaţi, pentru punerea în scenă a spectacolului de teatru Familia Adams , care a fost prezentat la Festivalul de Teatru MultiArt 2013.
Activitățile sportive au un caracter permanent, urmărindu-se cuprinderea unui număr cât mai mare de persoane private de libertate. În prezent penitenciarul dispune pentru desfășurarea de activități sportive de 4 săli de forţă, 6 săli de tenis şi 2 terenuri de sport. A fost organizat un campionat de fotbal intern la care au participat 205 persoane private de libertate.
În cadrul proiectului POSDRU «Consolidarea capacităţii funcţionale din domeniul serviciilor sociale integrate oferite dependenţilor şi foştilor dependenţi de droguri pentru integrare pe piaţa muncii prin acţiuni de dezvoltare a instrumentelor şi metodelor de lucru inovatoare şi relizarea de programe formare» a fost finalizat al doilea curs de calificare în meseria de lucrător în cultura plantelor, absolvit de 13 deţinuţi din cei 14 înscriși, unul fiind declarat inapt.
În penitenciar se desfăşoară activităţi de instruire şcolară în colaborare cu cadrele didactice ale şcolii generale Avram Iancu şi ale liceului tehnologic Iuliu Moldovan. La cursurile școlare au fost înscrişi 100 de deținuți, 25 în ciclul primar, 40 în cel gimnazial, 35 deţinuţi în ciclul liceal. Un deţinut a promovat anul II la Universitatea de Vest Vasile Goldiş.
Sediul central al penitenciarului are o bibliotecă foarte bine dotată, care dispune de un fond total de 12.392 cărţi din care 2123 volume de carte la secţia exterioară, frecventată cu regularitate de aproximativ 184 persoane private de libertate. Tot la centru este amenajat un spațiu ca atelier de pictură unde s-au desfăşurat activităţi artistice de pictură, desen, grafică şi confecţionarea obiectelor din artizanat. În toate cele 4 pavilioane de deţinere există săli dotate corespunzător şi disponibile pentru programele serviciului socio-educativ, inclusiv un club amenajat pentru minori cu materiale didactice şi imagini specifice vârstei acestora.
Curțile de plimbare, în număr de 15 sunt generoase ca dimensiuni. Mai sunt amenajate şi 2 terenuri de sport cu coşuri de baschet sau porţi de fotbal. Cele 7 curţi de plimbare destinate deţinuţilor de la maximă siguranţă sunt situate pe clădiri şi amenajate corespunzător, fiind dotate şi cu un telefon însă nu sunt acoperite fiind astfel impracticabile în caz de vreme nefavorabilă.
APADOR-CH consideră că dacă spaţiile de plimbare de la maximă siguranţă ar fi acoperite parţial atunci ar putea fi folosite şi pe timp ploios sau ninsoare, mai ales că această investiţie se poate face cu costuri minime.
6. Munca deţinuţilor
Penitenciarul Arad are contracte de prestări servicii cu 12 societăţi comerciale. La data vizitei din cei 996 de deținuți din penitenciar, 408 muncesc iar din aceștia 270 sunt retribuiți pentru munca lor. Nivelul de ocupare este ridicat în comparație cu alte penitenciare.
130 de deţinuţi sunt folosiţi la muncă în interiorul locului de deţinere astfel : 104 la deservire la sediu central, 25 la deservire la secţia exterioară, 5 la GAZ (gospodăria agro-zootehnică), un însoţitor, patru la pază perimetru şi trei la garaj.
Marea majoritate a deţinuţilor –139– dintre cei care sunt remuneraţi pentru munca lor sunt angajați pe baza unui contract cu o firmă producătoare de încălțăminte și cos anumite elemente de pantofi. Această activitate se desfășoară și la sediul central în camera fiecărui deţinut.
7. Diverse
Penitenciarul Arad are în administrare Centrul de Formare şi Specializare a cadrelor din sistemul penitenciar care este situat în apropierea centrului oraşului Arad, în fostul palat de justiţie, cu o suprafaţă totală de 3040 mp. Centrul de Formare dispune de următoarele dotări specifice activităţii de pregătire şi perfecţionare a personalului: amfiteatru, săli de clasă, bibliotecă, spaţii pentru pregătire fizică, cancelarie, cabinet medical, birouri pentru cadre didactice, secretariat, 23 camere de cazare cursanţi, 95 paturi instalate, băi şi grupuri sanitare comune, bucătărie, sală de mese, magazii pentru alimente. Acest Centru este închis în prezent deoarece nu se desfăşoară cursuri de pregătire, însă costul întreţinerii acestei clădiri este suportat din bugetul penitenciarului Arad. APADOR-CH susţine propunerea conducerii penitenciarului Arad ca pentru întreţinerea acestei clădiri să existe o linie bugetară separată chiar dacă este atribuit ca buget spre administrare penitenciarului Arad însă să fie clar separate cheltuielile necesare acestui Centru. De asemenea APADOR-CH recomandă conducerii penitenciarului să ia în calcul folosirea parțială a acestui spațiu și pentru cazarea deţinuţilor încadraţi în categoria regimurilor deschis şi semideschis.
Concluzii și recomandări
Ca urmare a acestei vizite, reprezentanții APADOR-CH recomandă:
– Diminuarea supraglomerării secției exterioare prin reamenajarea unor spații folosite în prezent în alte scopuri;
– Efectuarea unei evaluări psihiatrice tuturor deținuților care par a avea probleme psihice, de medici specialiști pentru diagnosticare și tratament;
– Acoperirea parțială a spațiilor de plimbare de la maximă siguranță pentru a putea fi folosite şi în condiții de ploaie sau ninsoare.
Alte recomandări şi concluzii sunt incluse în raport.
Nicoleta Popescu
Cristinel Buzatu