Răspunsul IJP Vaslui cu privire la situația din Pungești
După vizita noastră la Pungești, în luna decembrie 2013, și raportul făcut pe marginea situației constatate la fața locului, am trimis mai multe solicitări de informații în baza Legii 544/2001, ca să înțelegem și noi ce e cu zona asta de siguranță publică, despre care nici măcar locuitorii din Pungești nu știu nimic, deși o trăiesc pe pielea lor zilnic.
La întrebările noastre am primit următorul răspuns, nu de la Radio Erevan cum ați crede, ci de la Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui:
– că zona de siguranță publică a fost instituită încă din 16 noiembrie și că va dura până când vor fi înlăturate „cauzele ce au dus la instituirea ei”;
– că ordinul de instituire a acestei zone nu este public întrucât nu afectează „activitatea economică și socială” a comunității;
– că oamenii din Pungești nu trebuie să fie informați despre faptul că trăiesc într-o zonă din asta specială, pentru că nu au nicio obligație la care să se conformeze, e vorba doar de niște polițiști și jandarmi în plus care staționează în comună;
– că prin instituirea zonei speciale sătenii din Pungești nu numai că nu pierd niciun drept fundamental – așa cum greșit am fi înțeles noi – ci beneficiază de o apărare suplimentară a drepturilor lor (deși nu au cerut-o), prin aceea că în comuna lor sunt mai multe forțe de ordine zi și noapte.
Considerăm că răspunsurile IJP Vaslui sunt departe de a lămuri situația de pe teren, așa că am revenit ieri cu altă serie de întrebări, înainte de a decide ce alte căi de acțiune avem. Iată mai jos întrebările la care mai așteptăm răspuns:
[toggle title_open=”Închide” title_closed=”Întrebări suplimentare pentru IJP vaslui” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]
1. Dacă, începând cu 16.11.2013, data instituirii zonei de siguranță pe raza comunei Pungești, județul Vaslui, accesul oricărei persoane în comuna Pungești se poate face numai după legitimarea acesteia.
2. Dacă, începând cu 16.11.2013, data instituirii zonei de siguranță pe raza comunei Pungești, județul Vaslui, ieșirea oricărei persoane din comuna Pungești se poate face numai după legitimarea acesteia.
3. Dacă odată cu legitimarea fiecărei persoane care intră/iese din Pungești, datele personale rezultate din legitimare sunt notate pe o listă/tabel. Reprezentantul cărei instituții/autorități publice efectuează notarea datelor personale pe listă/tabel și ce se întâmplă cu datele personale astfel colectate. Unde sunt stocate, pe ce perioadă, dacă și când vor fi distruse și cum se poate verifica data la care aceste date personale au fost distruse.
4. Dacă, începând cu 16.11.2013, data instituirii zonei de siguranță pe raza comunei Pungești, județul Vaslui, există interdicția staționării persoanelor în fața/în apropierea/la limita perimetrului unde sunt amplasate utilajele Chevron sau la limita terenului folosit de Chevron în comuna Pungești.
5. Dacă, începând cu 16.11.2013, data instituirii zonei de siguranță pe raza comunei Pungești, județul Vaslui, persoanele pot circula sau staționa pe raza acestei comune numai individual sau și în grup. Care este numărul maxim de persoane care pot staționa/circula în grup pe raza comuna Pungești.
6. Între ce ore este permisă circulația/staționarea persoanelor, în mod individual, pe raza comuna Pungești sau în și din comuna Pungești, începând cu 16.11.2013, data instituirii zonei de siguranță.
7. Între ce ore este permisă circulația/staționarea persoanelor, în grup, pe raza comuna Pungești sau în și din comuna Pungești, începând cu 16.11.2013, data instituirii zonei de siguranță.
8. Dacă există interdicția de a filma sau fotografia pe raza comuna Pungești. În caz afirmativ, la ce dată a fost instituită și până la ce dată va dura.
9. Dacă există interdicția de a filma sau fotografia în fața/în apropierea/la limita perimetrului unde sunt amplasate utilajele Chevron sau la limita terenului folosit de Chevron în comuna Pungești. În caz afirmativ, la ce dată a fost instituită și până la ce dată va dura.
10. În ce document (indicați numărul, data acestuia și emitentul) este prevăzută fiecare interdicție/regulă/obligație la care ne-am referit la pct. 1-9 din prezenta cerere, dacă și unde este publicat și cum poate fi consultat.
[/toggle]