Când Poliția te bate, IML îți ia banii
Bucureșteanul Florin Urzică se plimba prin zona Arenei naționale, în data de 29 februarie, când s-a trezit culcat la pământ și agresat de mai mulți polițiști. Fără să-i ceară vreun act de identitate, doi dintre polițiști l-au ținut, iar un al treilea l-a bătut cu bastonul tonfa.
Ulterior Urzică a fost dus la Secția 9, unde a fost bătut în continuare de același polițist – un individ cu mustață, după cum spune Urzică – și ținut încătușat pe un hol al poliției, timp de opt ore și jumătate. În acest timp nu s-a produs vreo identificare a cetățeanului Urzică, deoarece polițiștii erau ocupați să bea și să mănânce, în secție, unde se ținea parastasul unui coleg recent decedat.
După cele opt ore în care cetățeanul Urzică habar n-a avut de ce este încătușat și ce i se reproșează, a fost dus la parchet unde a primit o ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Urzică susține că bătaia primită la Secția 9 a fost pentru a-l obliga să admită că ar fi comis furturi sau spargeri, pe care polițiștii le aveau cu autor necunoscut.
Pentru că la parchet lui Urzică i s-a făcut rău – acuza dureri de cap puternice din cauza bătăii – a fost chemată o ambulanță care l-a transportat la Spitalul Universitar de Urgență București. Rapoartele medicilor care l-au consultat confirmă bătăile primite de Urzică în ziua respectivă. Totuși el a fost trimis înapoi în arest, cu un guler cervical montat în jurul gâtului, pentru că acolo acuza cele mai mari dureri. În seara zilei de 1 Marie, din cauza unei hemoragii nazale Urzică a fost dus la Spitalul Pantelimon, care se afla în apropierea secției de poliție.
Pe 6 martie, când a fost vizitat în arestul Secției 9 de către reprezentantele APADOR-CH, Urzică purta gulerul cervical, avea ochiul stâng umflat şi vânăt şi prezenta mai multe urme de lovituri pe piciorul drept. În plus, s-a plâns de dureri mari la cap şi gât, care nu cedează nici cu calmante puternice.
Florin Urzică a reclamat comportamentul agresiv al polițiștilor și a solicitat conducerii secţiei de poliţie să fie dus la un medic legist, care să constate urmele lăsate de polițiști asupra lui. Din păcate, un consult la Institutul de Medicină Legală costă, conform legii, în jur de 100 de lei, bani pe care cetățeanul bătut de poliție nu-i are. Un astfel de certificat i-ar folosi în cazul unui proces cu poliția.
Citiți aici raportul complet asupra cazului Urzică și condițiile existente în arestul poliției.
În ciuda numeroaselor cazuri de cetățeni agresați de poliție, care și-au găsit dreptatea numai la CEDO, pare că instituțiile românești nu se sinchisesc să ia măsuri împotriva acelor polițiști care continuă să producă astfel de incidente. Urzică este probabil, doar cel mai recent caz de cetățean bătut într-o secție de poliție. Și în cazul lui, ca și în celelalte cercetate de APADOR-CH, s-au constatat încălcări flagrante ale legilor în vigoare.
Se impune din ce în ce mai mult necesitatea amendării Legii poliției, cel puțin în privința procedurilor ce privesc conducerea la secție. Nu e normal ca un cetățean condus la secție să fie bătut, încătușat, ținut pe holuri timp de opt ore jumătate pentru ca polițiștii să bea și să mănânce la un parastas.
Concluziile APADOR-CH, în urma cercetării acestui caz:
[box type=”info”]
1. APADOR-CH cere ca parchetul să investigheze cu celeritate şi imparţialitate acuzaţiile credibile de rele tratamente comise de poliţiştii de la Secţia 9. Organele de poliţie pot utiliza forţa numai în situaţii limitate, cu respectarea proporţionalităţii intervenţiei şi cu scopul de a imobiliza persoana, nu de a o supune unor corecţii fizice ilegale.
2. APADOR-CH cere reglementarea strictă a modului de operare al poliţiştilor în perioada ce precede emiterea ordonanţei de reţinere, care să prevină comportamentul abuziv al forţelor de ordine.
3. Asociaţia solicită ca toate persoanele care sunt conduse la secţiile de poliţie să fie înregistrate în registrul special indiferent de motivul conducerii precum şi scoaterea registrului din categoria informaţiilor secret de serviciu;
4. APADOR—CH cere insistent ca agenţi sau ofiţeri de poliţie împotriva cărora există plângeri în curs de investigare la parchete să nu mai lucreze cu publicul până la finalizarea cercetărilor;
5. Asociaţia solicită DGPMB declanşarea unor cercetări cu privire la participarea mai multor poliţişti la un parastas organizat în sediul Secţiei 9 în cursul zilei de 29 februarie a.c. Asociaţia solicită şi explicaţii în privinţa duratei exagerate (8 ore şi 30 de minute) a ţinerii lui Florin Urzică în cătuşe, pe un coridor;
6. APADOR-CH cere explicaţii şi pentru intervenţia poliţistului în cabinetul medicului de serviciu de la Spitalul Pantelimon în timp ce acesta îl consulta pe Florin Urzică.
[/box]