
APADOR-CH este membru fondator al European Implementation Network, care aduce împreună ONG-uri, avocați, victime și specialiști în implementarea hotărârilor CEDO. Ca organizație de drepturile omului, APADOR-CH s-a implicat în monitorizarea implementării cauzelor CEDO, prin susținerea unor puncte de vedere în fața Comitetului de Miniștri. Pe această pagină găsiți intervențiile APADOR-CH la Comitetul de Miniștri, articole și materiale utile despre implementarea hotărârilor CEDO la nivel național, ghiduri pentru ONG-uri care vor să se implice în monitorizarea implementării hotărârilor, comentarii ale specialiștilor etc.
Scurt ghid pentru cererile depuse la Comitetul de Miniștri, conform Regulii 9
Intervențiile APADOR-CH pe lângă Comitetul de Miniștri, pentru implementarea hotărârilor CEDO
19.04. 2022
37,5% dintre hotărârile pilot ale Curții Europene a Drepturilor Omului, de condamnare a statelor UE din ultimii zece ani, nu au fost puse în aplicare. Citiți un raport privind executarea hotătârilor în fiecare stat UE, inclusiv România.
14.10. 2021
APADOR-CH considers that the inclusion of this provision in the draft law would, along with other recommendations, improve the protection system for whistleblowers and would lead to a successful execution of the Bucur and Toma case.
26.01. 2021
APADOR-CH consideră că noul plan de acțiune conține multe măsuri necesare pentru rezolvarea problemelor existente în sistemul penitenciar. Cu toate acestea, respectarea strictă a calendarului de punere în aplicare a măsurilor stabilite rămâne o chestiune importantă și trebuie să fie o prioritate în sine.
15.10. 2020
APADOR-CH considers that there is a need for more predictable provisions regarding the human rights restriction, the freedom of expression in this case. For this reason, more concrete limits/criteria should be provided.
43% din condamnările CEDO sunt neimplementate la nivel european
17.02. 2020
Care sunt „țările cuminți” ale Europei și cine ignoră deciziile Curții Europene; Unde se situează România și ce cauze continuă să preocupe CEDO
Cum rezolvă România supraaglomerarea din penitenciare, la doi ani după condamnarea la CEDO
26.06. 2019
Analiza implementării măsurilor privind infrastructura penitenciară și de arest, la care Guvernul s-a angajat în ianuarie 2018, ca urmare a condamnării în cauza REZMIVEȘ şi alţii c. ROMÂNIA
CEDO vs. România — de ce rămânem în topul condamnărilor?
29.06. 2016
România se află pe locul patru în ceea ce privește numărul de condamnări la CEDO, după Turcia, Italia și Rusia. A fost condamnată în 1,076 de cazuri între 1994 și 2015. Comparativ, împotriva Norvegiei s-au pronunțat 28 de condamnări în perioada 1952-2015.