Rapoarte speciale

Statutul avertizorului de integritate în România

Raport de cercetare calitativă privind avertizarea de integritate  în România și statutul avertizorului.   

A Response to the European Commission Consultation on Rule of Law in the EU

This contribution is a response to the European Commission’s consultation feed into its first Annual Rule of Law Report.

Cum rezolvă România supraaglomerarea din penitenciare, la doi ani după condamnarea la CEDO

Analiza implementării măsurilor privind infrastructura penitenciară și de arest, la care Guvernul s-a angajat în ianuarie 2018, ca urmare a condamnării în cauza REZMIVEȘ şi alţii c. ROMÂNIA

Mandatul European de Arestare, disfuncționalități și birocrație

Raportul APADOR-CH privind implementarea Mandatului European de Arestare – interviuri cu peste 20 de deținuți din patru penitenciare din țară

În custodia poliției

Aplicarea directivelor UE privind drepturile procedurale în cadrul procesului penal – cercetare în 9 țări europene printre care și România

Raport privind exproprierile abuzive din satul Runcurel

Sătenii din Runcurel, Gorj, își văd gospodăriile înghițite de minele de lignit din jur, dar guvernul se face că nu știe de existența caselor lor, și-i despăgubește numai pentru terenurile agricole.

Arestarea preventivă – folosită prea des în România?

Un studiu realizat de APADOR-CH în perioada 2014-2015 arată că justiția română folosește mai des decât ar fi cazul măsura arestării preventive, deși legislația prevede și alternative mai puțin costisitoare. 70% dintre avocații intervievați în cadrul studiului au întâlnit cazuri de arestări preventive dispuse fără fundament legal.

Raportul Mineriada 1990

Mineriada din iunie 1990, raport întocmit de APADOR-CH – document istoric despre manifestațiile din Piața Universității și represiunile la adresa protestatarilor. Mărturii calde despre un eveniment rămas încă neinvestigat în România.

Raport APADOR-CH privind abuzuri ale poliției din Racoș, județul Brașov, asupra cetățenilor de etnie romă

Polițiștii din Racoș sunt acuzați că în ultimii trei ani ar fi bătut mai mult de 40 de cetățeni din comună, bătăi soldate cu certificate medico-legale și multe zile de spitalizare, dar rămase nesancționate în plan legal.