Cerem Avocatului Poporului să atace la CCR opt din cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul Orban
Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională opt dintre cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul Orban în 4 februarie 2020, înainte de demitere.
Ordonanțele sunt următoarele:
- OUG nr. 13/2020 privind circulaţia pe drumurile publice
- OUG nr. 16/2020 privind regimul drumurilor
- OUG nr. 17/2020 privind domeniul apărării naţionale
- OUG nr. 21/2020 privind fondul locativ de protocol al RAPPS
- OUG nr. 23/2020 privind sistemului achiziţiilor publice
- OUG nr. 24/2020 privind reorganizarea activităţii ANAF
- OUG nr. 25/2020 pentru reforma în domeniul sănătăţii
- OUG nr. 26/2020 privind alegerile parlamentare anticipate.
Motivele pentru care APADOR-CH consideră că respectivele ordonanțe nu sunt constituționale sunt trei:
1 Lipsa unei situaţii extraordinare care să justifice înlocuirea parlamentului, ca putere legiuitoare, de către guvern (putere executivă). Niciuna din cele opt ordonanțe nu este motivată de vreo urgență reală sau o situație extraordinară care să justifice emiterea ei. Mai mult, în cazul ordonanței privind alegerile anticipate, OUG 26/2020, în preambul se spune că la caracterul excepţional al situaţiei ar concura „… eventualitatea adoptării moţiunii de cenzură”, ceea ce e şi netemeinic şi comic, întrucât iminenţa demiterii unui guvern nu justifică intensificarea activităţii de legiuitor delegat, ci dimpotrivă, o reţinere generată de indiciile puternice că acel guvern este pe cale de a-şi pierde legitimitatea.
2Nesolicitarea avizelor prevăzute de lege pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă. În spaţiul public s-a vehiculat informația că ordonanţele în discuţie ar fi fost adoptate fără avizele prevăzute de lege, de la Consiliul Legislativ, de la Consiliul Economic şi Social, de la alte entităţi prevăzute de lege. Am cerut AVP să verifice acest aspect.
3Încălcarea Referendumului naţional din 2019, în care s-a stabilit că nu pot fi emise ordonanțe de urgență în domeniul organizării judiciare. În cazul OUG 23/2020, prin introducerea unei noi abateri disciplinare, în cazul achizițiilor publice, aceasta se referă și la judecători. În plus, abaterile disciplinare ale magistraţilor nu pot fi prevăzute într-o lege privind achiziţiile publice, ci într-o lege din domeniul organizării judiciare (statutul magistraților).
Citiți pe larg solicitarea APADOR-CH către AVP
UPDATE 12 martie 2020 – Curtea Constituţională, pe aceeaşi lungime de undă cu Comisia de la Veneţia – Curtea Constituţională a declarat neconstituţională întreaga OUG nr. 26/2020 privind alegerile anticipate.
UPDATE 2 iunie 2020 – Curtea Constituțională a declarat neconstituționale două dintre ordonanțele atacate de AVP, respectiv OUG 25/2020 pentru reforma în domeniul sănătății și OUG 23/2020 privind sistemul achizițiilor publice. În argumentare, Curtea a reținut, în esență, că actele normative supuse controlului de constituționalitate au fost adoptate fără respectarea exigențelor legale și constituționale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ – al doilea argument din cele enunțate și de APADOR-CH atunci când a cerut AVP să conteste cele opt ordonanțe.