Condițiile din închisorile românești, sancționate din nou la CEDO
-
În sprijinul sentințelor, Curtea Europeană a Drepturilor Omului citează rapoarte ale APADOR-CH din 2008 și 2013, în urma vizitelor la penitenciarele Jilava și Mărgineni
Două noi decizii de condamnare a condițiilor proaste din închisori au fost publicate recent pe site-ul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazurile Mihăilă contra României și Necula contra României.
Daniel Mihăilă a fost condamnat în 2009 la doi ani și jumătate de închisoare. El s-a plâns Curții de condițiile proaste din penitenciarul Jilava, unde a stat până în 2011. Florin Necula, condamnat la 22 de ani de detenție, s-a plâns CEDO în anul 2011 pentru condițiile proaste din închisoarea Mărgineni, Dâmbovița. El a acuzat lipsa de spațiu din camere, igiena precară, mâncarea proastă, lipsa de apă curentă și insuficientele activități fizice și educative din cadrul penitenciarului.
În apărarea sa, Guvernul României a susținut că toate afirmațiile deținuților sunt false, și că aceștia beneficiază de toate condițiile normale, în condițiile legii.
În decizia sa, însă, CEDO a ținut cont de precedentele condamnări ale României, pentru condițiile proaste din închisori (Bragadireanu contra României din 2007 și Iacov Stanciu contra României din 201 2) precum și de rapoartele APADOR-CH care de ani de zile sunt adesea citate în hotărârile CEDO. Cel mai recent raport făcut de APADOR-CH în închisoarea Mărgineni, în august 2013, se regăsește astfel în decizia CEDO în cazul Necula:
[box type=”note”]„ … Conform informațiilor furnizate de conducerea penitenciarului la data vizitei, rata de ocupare este mult mai mare decât capacitatea maximă a închisorii. Problemele de alimentare cu apă curentă, semnalate și în timpul vizitelor din 2002 și 2006, au rămas nerezolvate … Prin urmare, deținuții beneficiază de apă doar de trei ori pe zi, timp de o oră sau două. Lipsa apei contribuie la o igienă precară și provoacă nervozitate în rândul deținuților …
Două dintre cele trei pavilioane ale penitenciarului se află într-o stare avansată de degradare și necesită reparații capitale urgente …
Igiena precară domină și sectorul alimentar, din cauza lipsei de investiții și a lipsei cronice de materiale de curățat … au fost remarcați gândaci pe raftul de alimente unde era stocat orezul pentru masa de seară a deținuților. Unii deținuți s-au plâns de calitatea proastă a produselor alimentare .
Pavilionul 2, unde sunt ținuți arestații preventiv, nu a fost reparat de cinci ani. Pereții sunt murdari și deținuții spun că au ploșnițe în paturi . Conducerea penitenciarului spune că dezinsecțiile efectuate ocazional, din cauza unui buget limitat, au fost ineficiente .
Instalațiile sanitare din camere se află într- un stadiu avansat de degradare, pereții umezi și murdari. Deoarece apa curge doar de trei ori pe zi, timp de o oră, deținuții colectează apă într -un butoi de 60 litri și apoi o folosesc la WC sau alte nevoi . Alături de toaletă un alt butoi umplut cu apă era folosit ca răcitor de alimente proaspete … Geamul din celula vizitată era scos … Autoritățile închisorii au susținut că geamul a fost scos la cererea deținuților pentru mai mult aer … Deținuții au afirmat că nu au primit hârtie igienică și săpun în ultimele trei luni, iar detergent pentru cameră de un an…
Pavilionul 1 al închisorii, destinat deținuților de mare risc, era mai bine întreținut, dar din cauza aceleiași probleme cu apa, lipsa igienei era similară …
În închisoare era vizibilă starea de iritare a deținuților, din cauza condițiilor de detenție precare, lipsa de apă, hrana proastă și supraaglomerarea.”
[/box]
CEDO a decis în ambele cazuri că reclamanţilor le-a fost încălcat dreptul prevăzut de articolul 3 din Convenția europeană a drepturilor omului, articol ce prevede interzicerea torturii și a tratamentelor inumane și degradante. Întrucât Florin Necula nu a cerut și despăgubiri materiale si morale, România nu trebuie să plătească de această dată o sumă de bani petentului. Curtea nu i-a acordat despăgubiri nici lui Mihăilă. Totuși prin aceste decizii se mai adaugă două condamnări în contul României, pe lângă cele deja existente în ultimii ani, și care au cumulat despăgubiri de peste 600.000 de euro pe care statul român trebuie să le plătească deținuților. Iar condamnările vor continua atâta vreme cât condițiile din penitenciarele noastre vor încălca flagrant drepturile fundamentale ale omului.