Mesajul Justiției de Ziua Poliției: Cetățeanul NU trebuie să se justifice când cere o informație publică de la Poliție
Plus alte câteva urări de bine de la APADOR-CH, într-o scrisoare adresată dragei noastre Miliții Poliții, însoțite de vestea că am mai câștigat un proces prin care am obținut informații publice cu forța, deși ar fi trebuit să ni le dea de bunăvoie
Cu ocazia zilei tale, îți dorim, dragă Poliție, să nu te mai implici în jocurile politice! Să nu mai bați (!) la ușa celor care postează pe Internet ironii la adresa șefilor tăi politici! Să nu mai legitimezi ostentativ, în fața presei și să nu mai prezinți, victorios, la cameră, actul de identitate al unui suspect! Chiar dacă e bănuit că ține cu opoziția.
În general, îți dorim, dragă Poliție, să nu mai încerci să te apropii, cum faci acum, de reputația pe care o avea Miliția, înainte de 1989. După Revoluție a urmat o perioadă, destul de lungă, a penitenței fostei miliții (devenită poliție), care ajunsese să fie urâtă de oameni. Pentru că, în loc să-i apere, îi vâna. Tu, dragă Poliție, ai cheltuit, atunci, multă energie pentru a te umaniza și a te apropia de oameni. Acum, prin excesele de sorginte politică, în care ești implicată, poate fără să vrei, riști să te întorci și să ne întorci în acele vremuri, de dinainte de 1989. Îți dorim, dragă Poliție, de ziua ta, să nu mai faci asta!
Apropos, știi, dragă Poliție, că am câștigat, în primă instanță, procesul cu tine, pentru că nu ai vrut să ne comunici informații de interes public, conform Legii nr. 544/2001? În caz că nu știi, iată:
Începând din 2023 te-am tot întrebat ce proceduri ai pentru protejarea propriilor avertizori de integritate. Adică ți-am cerut o copie a acestei proceduri, dar ai refuzat să ne-o dai întrebându-ne: „dar de ce vă trebuie?!”.
Ne trebuia, dragă Poliție, ca să vedem dacă te-ai schimbat cu adevărat, mai ales după intrarea în vigoare a legii avertizorilor de integritate, la finele anului 2022. Știm cu toții că regulamentele voastre interne interzic comunicarea publică a oricărui lucru care ți-ar putea „prejudicia imaginea”. De ani de zile, aceste prevederi ți-au permis sancționarea disciplinară și chiar concedierea acelor polițiști care te-au criticat, pe motiv că dezvăluirile lor ți-au afectat negativ prestigiul. Aparent ești foarte atentă cu imaginea ta publică, și totuși nu eziți s-o dai în bară în cele mai neașteptate situații.
Noi credem, și legea ne dă dreptate, că și polițiștii, ca orice avertizori de integritate, trebuie să beneficieze de anumite proceduri clar stabilite, care să le ofere protecție atunci când se decid să reclame un neajuns. De exemplu când văd și ei că greșești și vor să te critice, constructiv. Așa că am vrut să vedem, dragă Poliție, cum te-ai achitat de aceste obligații legale.
Ți-am tot scris, dragă Poliție, între octombrie 2023 și septembrie 2024, cerându-ți informațiile astea publice, iar tu ne-ai dat cu flit în cele mai absurde moduri: ba că procedurile ar fi în lucru, conform „principiului proiecției pe verticală”, ba că ele există, să te credem pe cuvânt, că tu ești o instituție responsabilă, pentru ca, în cele din urmă, să zici că procedurile sunt de uz intern, ca supozitoarele, și că ce nevoie avem noi de ele?
Ne-ai pus la multe ore de muncă irosite, și pe noi și pe oamenii din structurile tale, dar pe care-i plătim tot noi, ca să „meșteșugească” niște non-răspunsuri în limba de lemn atât de dragă ție, deși ar fi fost infinit mai rapid și necostisitor să scanezi afurisita aia de procedură și să ne-o atașezi pe email.
Lucru pe care de altfel l-au făcut surorile tale, întrebate același lucru, respectiv Jandarmeria și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care ne-au dat procedurile lor, că nu erau așa secrete ca asta pe care ai apărat-o tu cu prețul unui proces.
Cu inima grea, am decis să te dăm în judecată, în septembrie 2024. Iar instanța ne-a dat dreptate. În hotărârea din 6 februarie 2025, instanța nu a fost prea drăguță cu tine, spunându-ți în față niște adevăruri pe care trebuia deja să le știi: că interesul în obținerea informațiilor publice NU trebuie justificat! Și că refuzul tău, de a ne oferi documentul cerut, reprezintă „exprimarea explicită, cu exces de putere, a voinței de a nu rezolva cererea”.
Justiția ți-a zis, dragă Poliție, că faci exces de putere. Și nu e prima dată. Nu este primul proces în care te-am învins cu legea în mână. Și tare ne temem că nu va fi nici ultimul. Dar astăzi, de ziua ta, îți reamintim ce ți-am mai spus de atâtea ori: nu-i lăsa pe unii și pe alții, aflați vremelnic la cârma ta, să decidă ei când și dacă ai voie tu, Poliție Română, să respecți legile țării și drepturile cetățenilor! Legile și cetățenii sunt mai presus de interesele politice și merită o Poliție profesionistă. Fii tu aceea!
Cu drag, APADOR-CH,
aceeași organizație care e alături de tine din 1990 încoace, și la bine și la rău