Pentru libertatea de exprimare NU trebuie autorizare!
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei – propun modificarea Legii nr. 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunările publice, în sensul sincronizării ei cu evoluția societății.
Proiectul este sprijinit financiar de Fondul pentru Inovare Civică (program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile)
De ce trebuie schimbată Legea adunărilor publice
Legea are lacune sau conţine prevederi care nu sunt necesare într-o societate democratică, cum ar fi:
1Declararea prealabilă a adunărilor publice
2Lipsa oricărei referiri la manifestările spontane
3Interzicerea adunărilor publice prin care se urmăreşte organizarea unei lovituri de stat
APADOR-CH a formulat comentarii în detaliu asupra proiectului, comentarii pe care cei interesaţi le pot găsi aici. Proiectul a ramas in stadiul de „tentativă”.
Rolul primăriilor în avizarea adunărilor publice 2011-2012
Studiul este făcut de APADOR-CH și ActiveWatch, pe baza răspunsurilor primite de la 31 de primării din România, și face parte din proiectul pentru modificarea Legii nr. 60/1991, privitoare la organizarea si desfasurarea adunărilor publice.
Studiul arată că numărul notificărilor pentru adunări publice, depuse în prima jumătate a lui 2012 la primăriile din orașele reședință de județ, depășește numărul total al notificărilor depuse în anul 2011 sau este sensibil egal.
Concluziile studiului:
- Numărul adunărilor publice declarate a crescut semnificativ, cu aproximativ 37% în anul 2012 față de 2011.
- Motivația cea mai frecventă a organizării unor adunări publice este aceea de a protesta împotriva unor măsuri ale Guvernului.
- Practicile primăriilor în ce privește avizarea adunărilor publice, transformă deseori procedura legală dintr-una de avizare într-una de aprobare, aducând astfel atingere unui drept fundamental al cetățenilor.
Practici privind adunarile publice in Romania 2011/2012 – vezi studiu in format PDF
Din proiect: