Românii admit că homosexualii și romii sunt discriminați, dar tot nu vor să-i aibă în preajmă
APADOR-CH, cea mai cunoscută organizație anti-discriminare din România
45% dintre români nu vor să aibă un coleg homosexual. Mai mulți sunt deranjați de ideea de a avea un medic de familie cu alte orientări sexuale, ca profesorul copilului să fie homosexual sau de ideea de a vedea homosexuali ținându-se de mână pe stradă.
Același procent – 45% – consideră că persoanelor infectate cu HIV ar trebui să nu li se permită accesul în școli, spitale și instituții publice.
31% dintre români afirmă că s-ar simţi foarte puţin/deloc confortabil în preajma unei persoane de orientară homosexuală, 22% în preajma unei persoane infectate cu HIV/bolnave de SIDA şi 15% în preajma unei persoane de etnie romă.
Acestea sunt câteva din rezultatele sondajul sociologic „Percepții și atitudini privind discriminarea în România”, realizat de TNS CSOP, în perioada decembrie 2011-ianuarie 2012, pe 1400 de respondenți. Sondajul a fost făcut la solicitarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și e menit să arate, printre altele, și dacă instituția națională care trebuie să lupte cu discriminarea este suficient de cunoscută de români.
Sondajul situează CNCD pe locul 6 ca notorietate între entitățile menite să lupte pentru drepturile cetățenilor, fie ele instituții publice sau organizații neguvernamentale, devansat de APADOR-CH – de care au auzit 53% dintre respondenți, comparativ cu 49% câți auziseră de CNCD. Pe primele cinci poziții ale topului se regăsesc exclusiv instituții publice.
Discriminarea, tradiție românească
Sondajul mai arată că discriminarea e un fenomen cunoscut și resimțit de români, dar aproape neschimbat și de intrarea României în UE și de criza economică. E aproape o tradiție: 62% dintre cei întrebați consideră că bărbatul e capul familiei și 53% că e datoria femeii să se ocupe de treburile casei.
Deși admit că nu se simt confortabil alături de homosexuali, romi sau bolnavii cu HIV, românii știu să recunoască discriminarea. 69% dintre respondenții sondajului consideră că populației majoritare îi e mai ușor să găsească un loc de muncă decât romilor, de exemplu. 77% cred că persoanelor infectate cu HIV le e mai greu să-și găsească loc de muncă. La fel, 48% cred că le e mai greu persoanelor cu altă orientare sexuală să-și găsească un loc de muncă în România.
Sondajul mai arată că 79% dintre respondenți nu au auzit niciodată de fenomenul discriminării pozitive, și numai 39% se declară împotriva acestei idei.