Limbajul juridic simplificat în procedurile penale
Limbajul juridic simplificat în implementarea Directivei europene privind dreptul la informare al persoanelor private de libertate în cadrul procesului penal
APADOR-CH va derula în următorii doi ani (2018-2020) un proiect menit să promoveze folosirea limbajului juridic simplificat în procesul penal, în special în procedurile ce vizează implementarea Directivei europene privind dreptul la informare al suspecților și inculpaților.
Proiectul este inițiat și coordonat de Comitetul Helsinki Maghiar și vizează o implementare mai bună a Directivei 13/2012/UE privind dreptul la informare în procedurile penale, prin stimularea la nivel european a unei mișcări pentru promovarea unei legislații scrisă și comunicată în limbaj accesibil tuturor cetățenilor.
Conform definiției, „limbajul simplificat” este acela care permite cetățenilor să găsească ușor informația care le trebuie, să o înțeleagă și să o folosească. Limbajul simplificat este direct legat de facilitarea accesului la sistemul de justiție și la serviciile publice.
Proiectul constă într-o serie de cursuri adresate pe de-o parte specialiștilor în comunicare și specialiștilor în justiție (avocați, judecători, procurori, polițiști), apoi va viza și autoritățile. În urma acestor cursuri, cei care vor beneficia de instruire cu privire la limbajul juridic simplificat vor fi implicați în conceperea unui formular standard de informare, mai clar decât cel care există acum, ceea ce va duce la o implementare mai bună a Directivei 13/2012/UE.
Formularul de informare privind drepturile suspecților/inculpaților este în acest moment conceput într-un limbaj pe care cetățeanul de rând, fără o educație juridică, îl înțelege greu sau deloc, prin urmare el nu-și poate exercita drepturile.
Drepturile tale la poliție – formularul simplificat privind drepturile suspecților și inculpaților, produs în cadrul proiectului Căutăm specialiști în limbajul simplificat – vezi condițiile
Citește cum s-a încheiat acest proiect: Cât de greu e să simplifici limbajul juridic în România și ce spun autoritățile