Bugetele penitenciarelor din România, de azi pe site-ul APADOR-CH
Autoritățile naționale invocă lipsa de fonduri pentru nerespectarea normelor privind drepturile omului în ceea ce privește condițiile de detenție, asistență medicală, calitatea produselor alimentare, activități din timpul perioadei de deţinere sau activităţile care vizează reintegrarea socială a deținuților după eliberare.
Pentru ca societatea să poată analiza şi evalua corect această stare de fapt a sistemului penitenciar românesc, în funcţie de alocarea bugetară, trebuie să avem cu toţii acces la bugetele penitenciarelor.
Unele penitenciare publică pe paginile proprii de Internet bugetele, altele însă nu. De exemplu: Penitenciarul Jilava din Bucureşti publică pe site-ul propriu bugetul și cheltuielile instituției, dar informațiile sunt prezentate într -un mod criptic. Banii pentru alimente sunt defalcați pe „oameni” și „animale” și nu se poate spune cât s-a cheltuit pentru deținuți și cât pentru personalul închisorii. În aceste condiții este dificil să analizăm dacă alocarea bugetară a fost în concordanţă cu respectarea drepturilor fundamentale ale deținuților.
Este de notorietate că societatea consideră că statul cheltuiește prea mult pentru un deţinut, însă ştim noi câți bani dă statul efectiv pentru respectarea drepturilor omului în penitenciare? Şi cât ne costă de fapt aparatul administrativ angajat în sistem?
În urma analizării bugetelor tuturor celor 43 de penitenciare din ţară, APADOR-CH a constatat că fiecare penitenciar alocă pentru hrana unui deţinut/zi sume diferite.
De exemplu :
– Penitenciarul Iași – alocă pentru fiecare detinut/zi 3,81 lei ;
– Penitenciarul de Minori și Tineri Craiova- 4,32 lei ;
– Centru de Reeducare Buziaș – 5,42 lei ;
– Penitenciarul Spital Colibași – 3,94 lei ;
– Penitenciarul Tg Mureș – 6,24 lei ;
– Penitenciarul Brăila – 3,80 lei ;
– Penitenciarul Pelendava, Craiova – 3,37 lei.
Ne întrebăm, așadar, de ce Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu alocă o sumă fixă pentru fiecare deţinut? Este bine sau nu să avem aceste diferenţe de la un penitenciar la altul? La toate aceste întrebări putem să găsim răspunsuri dacă fiecare penitenciar va afişa pe site, în mod transparent şi explicit, ce sume se cheltuie pentru respectarea fiecărui drept al deţinutului.
De azi găsiți pe site-ul APADOR-CH, în secțiunea „rapoarte speciale”, lista bugetelor penitenciarelor din România.
Considerăm că este în interesul tuturor ca bugetele penitenciarelor să fie accesibile publicului, acesta fiind benefic chiar şi pentru sistemul penitenciar în a-şi motiva solicitările de suplimentare a sumelor alocate de la buget.