După un glonț în cap, trebuie să urmeze o anchetă penală serioasă
APADOR-CH consideră ca premature şi de natură să influenţeze ancheta penală declaraţiile publice ale purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui cu privire la incidentul produs la data de 15 martie 2018, în urma căruia o persoană a fost împuşcată mortal în cap de către un poliţist.
Deşi ancheta penală privind cauzele şi circumstanţele uciderii victimei de către poliţist abia a fost iniţiată, în spaţiul public a fost diseminată de către poliţie, cu mare promptitudine, informaţia potrivit căreia ar fi fost vorba despre o „declanşare accidentală” a armei poliţistului.
APADOR-CH precizează că numai după finalizarea anchetei penale se va putea afirma, în mod temeinic, dacă a fost vorba sau nu despre o declanşare accidentală a armei sau despre folosirea intenţionată/neglijentă a armei de foc.
APADOR-CH reaminteşte că, potrivit legii (art. 34 din Legea nr. 218/2002, art. 46-52/3 din Legea nr. 17/1996, cu modificările ulterioare), uzul armei de foc trebuie să aibă, printre altele, caracter excepţional (arma de foc poate fi folosită numai dacă acţiunile persoanei vizate nu au putut sau nu ar fi putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace) şi proporţional (folosirea armei nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru împiedicarea sau neutralizarea acţiunilor respective).
Pe de altă parte, în ipoteza, neconfirmată încă de anchetă, a unei declanşări accidentale a pistolului, APADOR-CH atrage atenţia că un astfel de incident nu este deloc unul izolat, existând şi alte situaţii de persoane ucise în urma declanşării “accidentale” a pistolului unui poliţist. Spre exemplu, cazul lui Sorin Pârvu împuşcat tot în cap, din spate, într-un autoturism staţionat, tot în urma unei pretinse declanşări accidentale a pistolului unui poliţist.
Problema este cu atât mai gravă cu cât “declanşarea accidentală” a armelor poliţiştilor, în mai multe cazuri, are loc în spaţiul public, în care se poate afla oricine, existând astfel riscul uciderii/rănirii şi altor persoane, în afară de cele vizate de acţiunea poliţiştilor.
În raport de aceste constatări, APADOR-CH solicită public Ministerului Afacerilor Interne să organizeze, în mod serios, instruirea corespunzătoare a poliţiştilor privind folosirea armelor de foc, cu accent deosebit pe măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea declanşării accidentale a pistoalelor, întrucât astfel de “accidente” au urmări foarte grave pentru viaţa cetăţenilor.
De asemenea, asociația solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să acorde atenția cuvenită acestui caz care a dus la decesul unui cetățean având în vedere „Strategia pentru creșterea eficienței investigațiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenții de stat în timpul exercitării atribuțiilor lor profesionale”. Numai în urma unei anchete imparțiale și efective se va putea stabili dacă decesul acestei persoane a fost un „accident”.
Citiți răspunsul primit de la IGPR – Direcția Control Intern la această interpelareÎn răspuns se spune că nu este de competența IGPR să analizeze modul în care se face ancheta penală în acel caz, dar că din „documentarea aspectelor prezentate” a reieșit că la nivelul IPJ Vaslui nu ar fi fost făcute declarații publice că arma s-ar fi descărcat.
Redăm mai jos declarația purtătorului de cuvânt IPJ Vaslui, Silvia Manta, din data de 15 martie 2018:
Bărbatul aflat la volanul unui autoturism, la vederea maşinii de poliţie a efectuat manevra de mers înapoi, după care a coborât din maşină şi a încercat să fugă. Colegul nostru a mers după bărbat şi l-a somat să se oprească, avertizând că va face uz de armă. La un moment dat, bărbatul a fost prins de umeri pentru a fi imobilizat de poliţist, moment în care arma s-a declanşat accidental, rănindu-l pe bărbat în zona capului”, a declarat, pentru AGERPRES, Silvia Manta.
Ulterior, declarații similare au avut polițistul în cauză, șeful IPJ și chiar procurorul de caz, așa cum reiese din știrea video difuzată de Digi24.