Parchetul combate abuzurile poliției printr-o strategie secretă
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție susține că a elaborat și implementează o „Strategie pentru creșterea eficienței investigațiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenții de stat în timpul exercitării atribuțiilor lor profesionale”, ca răspuns la numeroasele plângeri înregistrate în ultimii ani privind abuzurile polițiștilor. Chiar primul ministru Dacian Cioloș s-a lăudat cu această strategie, răspunzând îngrijorărilor formulate de comisarul european de depturile omului Nils Muižnieks. Încercând să aflăm și noi direcțiile de acțiune din această strategie ne-am lovit de un refuz bizar din partea PÎCCJ.
Așa că le-am scris celor doi semnatari ai corespondenței România-Consiliul Europei, ca să vedem dacă ei au avut acces la această strategie sau și lor li s-o fi spus că e „cu caracter intern”?
Domnule comisar european pentru drepturile omului, Nils Muižnieks,
Domnule prim ministru al României, Dacian Cioloș,
Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a luat act de corespondența interesantă dintre dumneavoastră, pe tema violenței forțelor de ordine în România, corespondență publicată pe site-ul Consiliului Europei, la 23 august 2016. APADOR-CH apreciază preocuparea domnului comisar Nils Muižnieks pentru aspectele constatate în cursul vizitei domniei sale în România, în 2014, precum și faptul că urmărește demersurile făcute de autoritățile române în diverse direcții considerate a fi problematice.
Parcurgând răspunsul semnat de domnul prim ministru Dacian Cioloș, APADOR-CH a încercat să afle mai multe despre „Strategia pentru creșterea eficienței investigațiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenții de stat în timpul exercitării atribuțiilor lor profesionale”. Aceasta este menționată în documentul emis de guvern ca fiind o măsură prin care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) își reogranizează activitatea în sensul desemnării unor procurori care să se ocupe de cazurile de violențe ale politiștilor.
Din păcate, în urma demersurilor făcute pe lângă PÎCCJ în acest scop, APADOR-CH a primit un răspuns din care reiese că amintita strategie – identificată ca „Ordinul nr. 214 din 9 octombrie 2015” emis de Procurorul general – este un „document cu caracter intern”, motiv pentru care instituția nu consideră necesar să-l facă public. Întrucât sintagma „document cu caracter intern” nu figurează printre excepțiile menționate în Legea 544/2001, a informațiilor publice, APADOR-CH va continua să solicite acest document în instanță. O strategie conține măsuri cu caracter general, considerăm așadar că nu există niciun motiv pentru ca ele să fie secrete.
În același timp asociația ar dori să afle dacă domnul comisar Nils Muižnieks a primit „Strategia pentru creșterea eficienței investigațiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenții de stat în timpul exercitării atribuțiilor lor profesionale” și dacă dumnealui consideră util ca măsurile cuprinse în strategie să fie cunoscute și de societatea civilă din România.
APADOR-CH monitorizează de mai mulți ani abuzurile forțelor de ordine din România. Un studiu întocmit de asociație relevă faptul că numai 14 din 3034 de plângeri penale făcute de cetățeni, referitoare la abuzuri ale forțelor de ordine, au ajuns în fața instanțelor de judecată, în perioada 2012-2014. În aceeași perioadă IGPR a primit 3301 plângeri privind comportamentul abuziv/brutal al polițiștilor, și doar 47 dintre acestea, adică aproximativ una din 70 s-au soldat cu sancțiuni disciplinare. O actualizare a acestor date, făcută cu ajutorul informațiilor obținute de APADOR-CH de la toate parchetele județene, arată că în 2015 au fost înregistrate 828 de plângeri împotriva polițiștilor, pentru purtare abuzivă, și numai 1 (una) dintre ele a ajuns în instanță. În aceste condiții este evident interesul public pentru măsurile pe care autoritățile susțin că le-au luat prin adoptarea acestei strategii „cu caracter intern”.
Domnule comisar european Nils Muižnieks, domnule prim ministru Dacian Cioloș, APADOR-CH își exprimă pe această cale dorința de a afla ce conține „Strategia pentru creșterea eficienței investigațiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenții de stat în timpul exercitării atribuțiilor lor profesionale” și speranța că, în cazul în care documentul vă este cunoscut, îl veți face public.
Vă mulțumim,
Maria Nicoleta Andreescu
Director executiv APADOR-H