CEDO a hotărât că libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită sub pretextul protejării vieții private
APADOR-CH salută hotărârea pronunțată recent de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza nr. 18310/06, PAULIUKIENĖ AND PAULIUKAS v. LITHUANIA , prin care s-a statuat că, în anumite situații, libertatea de exprimare, prevazută în articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului este prioritară față de protecția vieții private, prevăzută în articolul 8 din aceeași Convenție.
APADOR-CH a intervenit în această cauză, potrivit articolului 36 paragraful 2 din Convenție, alături de două reputate organizații neguvernamentale – Open Society Justice Initiative și Media Legal Defence Initiative – și a adus, în scris, argumente în sprijinul protejării prioritare a liberatății de exprimare.
În speță, un ziar din Lituania a publicat un articol cu privire la câteva construcții ilegale făcute de un politician și sotia lui. Cei doi au cerut ziarului să rectifice anumite afirmații pe care le considerau eronate și, în urma refuzului ziarului, l-au acționat în judecată, susținând că au fost defăimați.
Instanțele naționale lituaniene au stabilit că nu există defăimare în acest caz, reținând că pentru ziariști este suficientă documentarea bazată pe înscrisuri relevante, emise de autorități, nemafiind necesar ca ziariștii să facă și alte verificări, în cazul că dețin astfel de documente relevante.
Politicianul și soția lui s-au adresat CEDO susținând că, prin nesancționarea ziariștilor de către instanțele naționale, le-a fost încălcat dreptul la reputație și demnitate, ocrotit prin articolul 8 din Convenție.
Prin hotărârea din 5 noiembrie 2013 pronunțată în cauza PAULIUKIENĖ AND PAULIUKAS v. LITHUANIA , CEDO a stabilit că în mod corect ziariștii nu au fost sancționați și că, în astfel de situații, libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită sub pretextul protejării vieții private.
Maria-Nicoleta Andreescu
Director Executiv APADOR-CH
0733.078.721