CEDO sancționează România pentru durata prea mare a proceselor
APADOR-CH semnalează importanţa hotărârii CEDO Vlad și alții c. României de azi, 26 noiembrie 2013, prin care Curtea a constatat o deficienţă de ordin general a sistemului legislativ român, care nu prevede remedii eficiente în cazul unei durate nerezonabil de mari a unui proces civil sau penal.
În hotărâre, CEDO s-a pronunțat cu privire la plângerile formulate de 3 petenții, toate cu privire la durata procedurilor judiciare. Domnul Vlad, unul dintre petenți, a reclamat faptul că procesul penal în care avea calitatea de inculpat a durat mai mult de 12 ani. Un alt petent, domnul Plața, a sesizat CEDO cu privire la proceduri judiciare în materie civilă care durează de peste 16 ani și încă nu sunt finalizate, iar doamna Bratu a reclamat faptul că procedurile judiciare în care a fost parte au durat 9 ani. De asemenea, doi dintre petenți – Plața și Bratu – au reclamat faptul că nu au la dispoziție pe plan intern acces la un remediu eficient cu privire la durata excesiv de lungă a procedurilor judiciare.
Conform CEDO, în România există o problemă sistemică cu privire la durată procedurilor judiciare. Curtea a indicat că până în prezent s-a pronunțat cu privire la aproximativ 200 de cazuri legate de durata procedurilor judiciare și există alte aproape 500 de cazuri pe rol cu privire la aceeași problemă, toate împotriva României.
APADOR-CH consideră absolut necesară introducerea în legislaţia naţională a unui text de lege care să prevadă acordarea de daune morale şi materiale persoanelor implicate în procese penale sau civile excesiv de lungi. Noua legislaţie civilă şi penală nu răspunde acestor cerinţe.
Maria-Nicoleta Andreescu
Director Executiv APADOR-CH
0733.078.721