COMUNICAT AL APADOR-CH CU PRIVIRE LA REPETAREA ÎNCALCARII DE CATRE MINISTERUL SANATATII A DREPTULUI DE LIBER ACCES LA INFORMATIILE DE INTERES PUBLIC
APADOR-CH protesteaza fata de adoptarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 964 din 6 august 2013, publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 622 din 7 octombrie 2013, privind informatiile de interes public ce pot fi comunicate si informatiile exceptate de la comunicare, la nivelul Ministerului Sanatatii.
Prin acest ordin se încearca limitarea excesiva a dreptului de liber acces la informatiile de interes public, drept prevazut în Constitutie si în Legea nr. 544/2001.
Ordinul contine doua anexe (2 si 3) care nu sunt cerute de Legea nr. 544/2001 si care încalca atât litera cât si spiritul acestei legi. Pe de o parte, se instituie o lista limitata de informatii ce pot fi comunicate la cerere, contrar principiului consacrat de lege ca regula o constituie accesul la orice informatie publica, nu numai la cele continute în vreo lista. Pe de alta parte, se introduce limitarea accesului la anumite informatii în virtutea unui asa-zis principiu al confidentialitatii, care nu se regaseste între exceptiile prevazute de Legea nr.544/2001.
Un exemplu de informatii care vor fi de acum inaccesibile publicului sunt cele generale, statistice, inclusiv de natura financiara despre activitatea Ministerului Sanatatii.
Asociatia reaminteste ca, si în luna septembrie 2010, ministrul sanatatii din acea perioada a încercat sa emita un ordin identic Ordinului nr. 964/2013, însa atunci totul a ramas doar în faza de proiect. Iata ca, dupa 3 ani, acelasi proiect, la fel de nedemocratic, a fost transformat în act normativ (ordin) de actualul ministru al sanatatii. Se poate lesne constata ca, indiferent de culoarea politica a ministrilor sanatatii si de perioada în care au activat, numitorul comun al acestora este adoptarea unei reglementari prin care se restrânge dreptul cetatenilor de liber acces la informatiile de interes public.
APADOR-CH s-a adresat Ministerului Public – Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si a solicitat acestuia sesizarea instantei compentente pentru anularea ordinului nelegal, potrivit art. 1 alin. 5 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.
APADOR-CH cere Ministerului Public sa ia de urgenta masurile legale necesare pentru initierea procedurii de anulare a acestui ordin.