Discriminarea suspecților și inculpaților de etnie romă în cadrul sistemului de justiție penală
APADOR-CH lucrează în perioada 2018-2020 la un proiect menit să sporească înțelegerea și conștientizarea modurilor în care deciziile cheie luate de profesioniștii din justiția penală pot duce la rezultate discriminatorii pentru suspecții și inculpații romi. Proiectul este coordonat de Fair Trials și are ca parteneri ONG-uri din alte trei state membre ale UE (Comitetul Helsinki Bulgar, Comitetul Helsinki Maghiar și Drepturi Internaționale Spania).
Proiectul se concentrează în special asupra modului în care stereotipurile negative și atitudinile societății ar putea afecta modul în care avocații, judecătorii, procurorii și poliția iau decizii cu privire la suspecții și inculpații romi. Acest proiect finanțat de UE va identifica de asemenea campionii anti-discriminare în cadrul sistemelor de justiție penală din UE și va dezvolta strategii pentru îmbunătățirea corectitudinii luării deciziilor de către profesioniștii justiției penale.
Context
Există dovezi considerabile că romii sunt mai susceptibili să fie atrași în sistemele de justiție penală din statele membre ale UE decât alte grupuri etnice. Arestarea, reținerea și condamnarea subminează și împiedică integrarea minorităților etnice în societatea majoritară, iar cercetările continuă să arate că romii rămân unul dintre cele mai marginalizate grupuri din Uniunea Europeană. Suprareprezentarea romilor în sistemul de justiție penală al UE nu contribuie numai la stereotipuri dăunătoare, ci și distruge șansele de viață ale romilor. Profesioniștii justiției penale (avocați, poliție, procurori și judecători) nu sunt imuni la stereotipurile dăunătoare răspândite și de atitudinile sociale înrădăcinate față de romi. Probele tot mai multe din afara Europei (în special din Statele Unite) sugerează că prejudecata inconștientă a actorilor din justiția penală are un impact asupra rezultatelor justiției penale.
Obiective
Proiectul urmăreșteꓽ
a) creșterea recunoașterii modului în care stereotipurile negative și atitudinile sociale contribuie la supra-reprezentarea romilor în sistemele de justiție penală;
b) implicarea profesioniștilor din domeniul justiției penale în identificarea principalelor riscuri de discriminare împotriva romilor și a strategiilor de îmbunătățire a corectitudinii deciziei;
c) identificarea și schimbul de bune practici la nivel mondial și construirea unei rețele de campioni împotriva discriminării în statele membre.
Activități
Acest proiect include activități ca: interviuri cu profesioniști din domeniul justiției penale, precum și interviuri cu romi care au experiență asupra modului în care persoanele de etnie romă experimentează sistemul de justiție penală în calitate de suspecți și inculpați. Fiecare stat membru partener va elabora o serie de ghiduri pentru a oferi îndrumări accesibile și practice pentru profesioniști în raport cu fiecare domeniu în care există cel mai mare risc de discriminare care să îi ajute să ia decizii care sunt, și care sunt considerate a fi, corecte. Ele se vor baza pe cele mai bune practici naționale și internaționale. Alături de îndrumări, va fi elaborat un raport scurt cu recomandări pentru acțiuni pe termen lung pentru a aborda discriminarea în sistemul de justiție penală, cum ar fi cercetări suplimentare acolo unde este necesar, furnizarea de instruire pe termen lung și reforma juridică și politică. Reuniuni și mese rotunde vor fi organizate pentru a implica direct și în detaliu subiecții cheie interesați în recomandările prezentate în ghiduri.
Citește raportul „Prejudecățile inconștiente și discriminarea romilor în sistemul de justiție penală”
Dezbaterea raportului final al proiectului: