Ne vor asculta doar telefoanele, nu și intenția de vot
Două legi importante și controversate au trecut azi prin Camera Deputaților cu viteză record: Legea votului uninominar pur și așa numita Lege Big Brother.
Prima prevede că la alegerile parlamentare din toamna acestui an, deputații și senatorii vor fi aleși dintr-un singur tur, pe baza numărului maxim de voturi obținute în colegiul electoral, chiar dacă acestea nu reprezintă jumătate plus unu din numărul voturilor exprimate.
A doua lege instituie obligativitatea operatorilor de telefonie și de date să rețină și să stocheze timp de șase luni informații despre convorbirile și traficul de Internet ale tuturor abonaților lor.
APADOR-CH și mai multe organizații neguvernamentale au protestat de la balconul Camerei Deputaților la adresa adoptării acestor legi.
USL pontează, votul tău nu mai contează
Legea care prevede alegerea parlamentarilor prin vot uninominal dintr-un singur tur – pe modelul alegerilor locale – a fost adoptată azi în Camera Deputaților cu 180 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” și 26 abţineri. PDL şi UDMR au votat împotrivă.
Crin Antonescu, președintele PNL, este inițiator al legii împreună cu președintele PSD Victor Ponta. El a declarat azi de la tribuna Parlamentului – vizibil deranjat de protestele societății civile de la balcon – că este conștient că noua lege nu e perfectă, dar s-a arătat mirat că nu a văzut aceleași proteste cu ocazia modificării legii alegerilor locale, când PDL avea majoritate în Parlament. [quote]Nu sunt ipocrit şi sunt conştient de dezavantaje şi de frustările pe care le au partidele care pierd în urma acestei formule sau ale alegătorilor[/quote] a spus Antonescu, susținând, însă, că noua lege va crea majorități parlamentare solide și va descuraja traseismul politic.
Deși PDL și Traian Băsescu au susținut în trecut votul uninominal în două tururi, la pachet cu reducerea numărului de parlamentari la 300, astăzi parlamentarii PDL au votat împotriva legii, anunțând la final că o vor contesta la Curtea Constituțională.
Reprezentanții APADOR-CH, Pro Democrația, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Miliția Spirituală au afișat azi bannere de la balcoanele Camerei Deputaților, pe care și-au spus părerea despre noua lege:
„USL pontează, votul tău nu mai contează!”
„Vrem și Opoziție, nu doar Inchiziție”
„Vrem democrație, asta e măgărie!”
„Vom fi mulți în marea noastră minoritate”
„Vrem reprezentare reală a votului cetățenilor – Piața Universității”
„Mai 2002-mai 2012 – Mereu prezenți indiferent de decidenți – 10 ani de Miliția Spirituală”
„Uninominalul pur e un tur fără retur – USL = UEFA Suckers League”
Societatea civilă se declară împotriva Legii uninominalului pur pe motiv că prin aplicarea ei membrii Parlamentului nu vor mai fi reprezentativi, rezultatul votului putând fi practic anulat de calcule matematice care vor trimite în Parlament persoane care întrunesc 20 sau 30% din voturile exprimate într-un colegiu electoral. Parlamentul va fi astfel unul „pestriț”, în care eventualele majorități formate ar putea să nu reprezinte voturile unei majorități din populație, ci doar a unei minorități.
Legea mai defavorizează și partidele mici sau descurajează formarea altora, și crește numărul de parlamentari prin alocarea câte unui loc de parlamentar în plus în județele în care minoritățile naționale au mai mult de 7% din populație.
Legea Big Brother ne transformă pe toți în suspecți
Deși a fost declarată neconstituțională în 2009, aceeași lege, într-o formă ușor modificată, a fost adoptată azi de Parlament, sub pretextul iminentelor sancțiuni ale UE la adresa României. APADOR-CH a cerut membrilor Parlamentului să nu adopte această lege, ci să ia poziție la nivel european pentru sancționalea Directivei europene privind retenția datelor. România nu era singura țară în situația de a se opune Directivei, ci avea o companie selectă: Germania, Cehia și Cipru.
Parlamentarii au preferat totuși să adopte azi o nouă Lege Big Brother, care practic transformă într-o masă de suspecți toată populația României care vorbește la telefon sau folosește Internetul. Operatorii de telefonie și de date trebuie să intercepteze datele abonaților și să le stocheze timp de șase luni, oferindu-le procurorilor la cerere. Vechea lege a fost declarată neconstituțională tocmai din această cauză, pentru că reținerea datelor legate de comunicațiile tuturor cetățenilor este considerată o încălcare a vieții private.
Deputatul Varujan Pambuccian a declarat azi că susține noua lege pentru că a costatat că e mai rău fără o astfel de lege decât cu ea, pe principiul „oricum convorbirile și traficul se interceptează și înregistrează necontrolat”. El și-a asigurat colegii parlamentari că „legea e făcută mult mai temeinic de această dată”.
Printre semnatarii protestului la adresa Legii retenției datelor, alături de APADOR-CH sunt: Asociația pentru Tehnologie și Internet – APTI, ActiveWatch, Asociația Națională a Internet Service Providerilor și Centrul pentru Jurnalism Independent.