Opinia APADOR-CH privind intenția guvern-ONG-uri de a înființa Ministerul Adevărului
APADOR-CH consideră ca neavenită orice ințiativă de înființare a unei platforme informatice prin intermediul căreia să se stabilească ce e adevărat și ce nu din conținutul postat pe Internet. Aceasta este o formă de cenzură. Numai faptele pot fi sau nu adevărate, opiniile țin de subiectivitatea fiecăruia și nu pot fi catalogate ca adevărate sau nu. Cine, din cadrul unei platforme informatice (sau Minister al adevărului), poate controla sute sau mii de postări și să verifice ce este adevărat și ce nu sau, până la urmă, ce e permis și ce nu? Pe ce criterii și prin ce verificări efective se va stabili ce este (sau trebuie să fie) adevărat și ce nu ? Lumea și viața sunt pline de culori și nuanțe, care, prin cenzură, nu pot fi reduse la doar doua culori, alb și negru.
Reacția asociației vine ca urmare a informațiilor publicate astăzi de Profit.ro, conform cărora „statul face o platformă care va scana dezinformări în online. Cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuși”. Știrea a fost ulterior „nuanțată” prin reacțiile celor implicați: Guvernul a dat vina pe „societatea civilă” care ar fi inițiat proiectul, iar ONG-urile implicate au reacționat diferit. Global Focus a făcut o precizare pe Facebook, spunând că ideea a pornit tocmai de la comunicarea deficitară a guvernului și că se lucrează încă la „mecanism” și la termenii ce vor fi scanați pe Internet; ActiveWatch s-a dezis de proiect anunțându-și retragerea. Mai mulți politicieni au reacționat la știre, unii punând prin asta la colț mai degrabă „societatea civilă” în ansamblu, care, iată, are inițiative de cenzurare a libertății de exprimare.
Din păcate, societatea civilă în ansamblul ei iese încă o dată șifonată din această tentativă a unora de a se erija în deținători ai adevărului absolut.