Statul te vrea prost, iar dacă nu ești, te face. Pe banii tăi
Cum s-a asigurat premierul Ciolacu că nici candidatul Ciolacu, nici prietenul său Ciucă, nu vor pierde subvenția electorală de la buget, deși ambii sunt singurii candidați care au refuzat să participe la dezbaterile electorale
Guvernul pasează propunerile pe care nu le agreează către instituții care nu au competențe să le rezolve. Așa a „rezolvat” actualul executiv propunerea prin care APADOR-CH cerea schimbarea legislației astfel încât candidații la președinție să fie obligați să participe la o dezbatere electorală reală.
Concret, la 29 iulie 2024 APADOR-CH a trimis grupurilor parlamentare și Guvernului o propunere de modificare a legii finanțării activității partidelor și a campaniilor electorale, care să stimuleze participarea candidaților la dezbateri electorale reale, la prezidențiale. Propuneam înjumătățirea rambursării cheltuielilor de campanie pentru candidații care refuză să participe la dezbateri electorale cu contracandidații. Era nevoie de o inițiativă legislativă care să completeze articolul 48 din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
Destinatarii propunerii noastre au fost parlamentarii și Guvernul, entități care au drept de inițiativă legislativă, deci dacă doreau cu adevărat să stimuleze dezbaterile electorale și să facă în același timp o economie la buget, oricare dintre ei, Guvern sau parlamentari, ar fi putut iniția modificarea Legii 334/2006.
Secretariatul General al Guvernului (SGG) a pasat răspunderea către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care ne-a răspuns, previzibil, că nu are drept de inițiativă legislativă.
Așa că în septembrie 2024 am făcut aceeași propunere a doua oară, de data asta sub forma unei scrisori deschise către prim ministrul Marcel Ciolacu, cerându-i să-l lase pe candidatul Ciolacu să meargă la dezbateri cu contracandidații. Ne imaginam că premierul va dori să dea astfel un exemplu de democrație nu numai participând la dezbateri, dar forțându-le mâna și contracandidaților săi să o facă. Și de data asta Guvernul condus de candidatul la președinție Ciolacu a pasat răspunderea către AEP care ne-a răspuns, din nou, că ea nu poate.
Ca să-i mai pună și pe alții inutil la muncă, tot SGG a pasat propunerea APADOR-CH și către Comisia Juridică de Disciplină și Imunități din Camera Deputaților, care ne-a transmis zilele trecute, și ea, același răspuns previzibil: că nu are competența de a iniția modificări legislative, dar să ne adresăm noi fie deputaților sau senatorilor (cărora deja ne adresasem), care au această competență, fie – ce să vezi – Guvernului, care primise propunerea noastră, dar le-o pasase altora.
În final, singurul efect al propunerii noastre a fost că am primit răspunsuri de la instituțiile către care Guvernul și-a pasat răspunderea, răspunsuri care, într-un limbaj instituțional, ne făceau proști, pentru că habar n-avem cine are drept de inițiativă legislativă și, deci, cui să ne adresăm.
Între timp campania electorală a venit și aproape s-a terminat, cu o singură dezbatere reală la care au refuzat să participe – coincidență? – exact premierul în funcție și predecesorul său.
Așadar, recapitulând, în statul de drept numit România, dacă trimiți o propunere de modificare legislativă Guvernului, care are drept de inițiativă legislativă, acesta nu numai că nu răspunde în vreun fel petiției, ba mai mult, în mod abuziv/ilegal o transmite „spre rezolvare” altor instituții ale statului care NU au nicio competență să o facă. Iar aceste instituții îți trimit răspunsuri din care reiese că tot tu ești prostul care nu știe că ele nu-ți pot rezolva problema.
Statul român te vrea prost și-ți arată asta în fiecare zi, dar parcă cu supramăsură în campania electorală. Iar dacă te încăpățânezi să nu fii, și să-l pui la treabă, are grijă să te prostească, tot pe banii tăi. Căci da, noi îi plătim și pe toți acei funcționari din Guvern care au refuzat să-și facă treaba și au pasat problema către alții, după cum tot noi plătim și aceste simulacre de campanii electorale.
În 2019 numai distracția candidaților la președinție ne-a costat peste 7 milioane de euro (subvenții plătite candidaților care au avut peste 3% din voturi). În 2024 încă nu s-a tras linie, dar din datele publice vehiculate până acum, sumele cele mai mari cheltuite, și care vor fi decontate de la buget, se află exact în dreptul acelor candidați care au refuzat participarea la dezbateri – premierul Marcel Ciolacu (PSD) și complementarul său Ionel Ciucă (PNL). Doi oameni politici care au avut și puterea și mijloacele (un aparat guvernamental obedient) de a respinge orice încercare de a îndrepta lucrurile.
Dacă și pe voi vă enervează că statul și politicienii ne vor proști, mergeți la vot și puneți ștampila pe acei candidați care au demonstrat măcar în campanie că respectă, cât de cât, democrația. Suficient cât să vină în fața publicului la o dezbatere reală cu contracandidații lor. Altfel, dacă în campanie ne sfidează și fug de confruntări, în timpul mandatului ne vor trata petițiile cu același dispreț, pasându-le cui nu are competențe să le rezolve, doar ca să aibă ocazia să ne mai spună încă o dată, în scris, că suntem proști.