Scoateți legea din dubă!
Un demers APADOR-CH pentru modificarea legislației în privința măsurii administrative a conducerii la secție
O privare de libertate lăsată nereglementată de legislația română, și care naște abuzuri din partea poliției. Oricine poate fi la un moment dat în situația asta, confundat cu altcineva pe stradă sau săltat de poliție doar pentru că e la locul potrivit într-un moment nepotrivit.
În aprilie 2011, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a lansat, cu sprijin financiar din partea Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, un proiect care are ca scop armonizarea legislaţiei române – privind conducerea administrativă a persoanei la sediul poliţiei – cu standardul internaţional în materie, în special cu Protocolul Adiţional la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Torturii (OPCAT) pe care România l-a ratificat în aprilie 2009.
Acesta este jurnalul demersului APADOR-CH, de modificare a legislației. În următoarele săptămâni puteți citi aici despre alte cazuri în care polițiștii sau jandarmii au făcut exces de zel în „identificarea” persoanelor, ce spun legile românești în materie, cum e în alte țări, ce spune poliția, dar și ce au de gând parlamentarii.
Și mai ales, veți afla ce drepturi aveți și care ar trebui să fie conduita oricui atunci când se trezește în duba poliției, fără să știe ce i se întâmplă.
Din proiect:
Modificări legislative propuse
Legile care trebuie modificate
Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române
Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române
Legea nr. 155/2010 privind organizarea şi funcţionarea Legea Poliţiei Locale
Codul de procedură penală
Ce drepturi aveți dacă sunteți conduși la secție
În cazul în care polițistul, jandarmul sau polițistul local vă legitimează și vă cere să-l urmați la secție pentru identificare, trebuie să știți că aveți următoarele drepturi: