Comunicat de presă
Propunerile de modificare a legilor poliției, jandarmeriei și poliției locale, formulate de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), vor fi depuse azi, 31 mai, în Parlamentul României, cu susținerea deputaților Alina Gorghiu şi Carmen Moldovan.
Acesta este rezultatul proiectului derulat de APADOR-CH, cu finanțarea Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, prin care s-a dorit armonizarea legislației române, în privința torturii și a tratamentelor inumare, cu prevederile Protocolului Opțional la Convenția Națiunilor Unite pentru prevenirea Torturii (OPCAT).
În cadrul proiectui, APADOR-CH a formulat propuneri de modificare a Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, a Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române precum şi a Legii nr. 155/2010 a poliţiei locale. Propunerile au vizat garantarea drepturilor civile pentru persoanele conduse la secție pentru identificare, precum și scurtarea perioadei de conducere la secția de poliție.
Raportul final al proiectului „Armonizarea cadrului legislativ privind tortura şi tratamentele inumane cu prevederile Protocolului Opţional la Convenţia Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii (OPCAT)”, a fost lansat luni, 28 mai, în cadrul unei conferințe la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului de Interne, Inspectoratului General de Poliţie şi Inspectoratului General de Jandarmerie, reprezentanţi ai societăţii civile şi presă. Raportul conţine pe lângă propunerile de modificare legislativă şi statistici privitoare la practicile poliției și jandarmeriei în materie de conducere la secție precum și cazuri de abuzuri care ar fi evitate prin modificarea legislației. Aceste informaţii pot fi consultate accesând pagina web a APADOR-CH www.apador.org, secţiunea Publicaţii.
Pentru detalii suplimentare: Maria-Nicoleta Andreescu, expert APADOR-CH, telefon 0733.078.721.