Cum depui o plângere când poliția te descurajează s-o faci
Ni s-a întâmplat multora să reclamăm ceva la poliție și să fim întorși din drum cu diverse scuze, de la banalul „dacă ați ști câte biciclete/telefoane se fură în București…?!” până la „dar de unde știți că vi s-a furat și nu cumva l-a luat vântul?!”. Fie că au dreptate sau nu, polițiștii nu au voie să vă refuze înregistrarea unei plângeri, prin urmare dacă nu reușiți direct, printr-o vizită la poliție, să o scrieți de față cu polițistul, iată cealaltă cale, ocolită, dar de asemenea eficientă: o trimiteți prin poștă.
Vă puteți întreba care e câștigul, ce garanții aveți că odată primită prin poștă plângerii voastre i se va da și curs și nu va fi uitată undeva într-un dosar prăfuit? Secretul e să n-o trimiteți numai la poliție.
Plângerea trebuie făcută – pentru siguranță – în dublu exemplar. Una se trimite secției de poliție și cealaltă Parchetului de pe lângă judecătoria de pe raza căreia s-a petrecut fapta reclamată. Dacă nu cunoaşteţi acest loc trimiteţi plângerea la aceleaşi instituţii din zona în care aveți domiciliul. În acest fel excludeți posibilitatea ca poliția s-o primească și să nu-i dea curs. Știind că vor fi întrebați de Parchet cum au soluționat-o, vor fi nevoiți să o ia în seamă. Plângerea primită la parchet, după ce va fi înregistrată, va fi redirecţionată tot către un poliţist.
Model de plângere
Subsemnatul… datele dumneavoastră de identificare… depun prezenta plângere împotriva persoanelor… sau necunoscute (dacă nu știți pe cine acuzați). Dacă nu cunoaşteţi numele persoanelor (nu este obligatoriu să ştiţi aceste nume) scrieţi cât mai multe semnalmente ale acelor persoane (fizionomia, semne particulare/distinctive, vârsta, înălţimea, cu ce era îmbrăcat, etc)
PLÂNGERE
În fapt, la data de … povestiți faptele așa cum s-au petrecut, cu cât mai multe detalii, dacă le aveți (trebuie menționat că dacă nu aveți detalii, plângerea nu prea are șanse să fie luată în seamă).
Am relatat faptele și ofițerului … de la Secția de poliție …, dar am fost ignorat. Solicit organelor de cercetare penală să ia măsurile legale care se impun pentru identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere penală.
Numele, semnătura și data.
Modalitatea de transmitere prin poștă
Pentru că nu e vorba de o scrisoare oarecare și aveți nevoie de o dovadă că ați făcut-o, plângerea trebuie trimisă cu confirmare de primire și recomandată sau, în cazul în care doriți să fiți și mai siguri de atât, trimiteți ca scrisoare cu valoare. Procedura este un pic birocratică, dar nu imposibilă. Mergeți la poștă la serviciul mesagerie cu plicurile deschise, astfel încât oficiantul poștal să poată verifica în fața dumneavoastră conținutul scrisorilor. Primiți de la poștă mai multe formulare, pe care trebuie să le completați, cu adresa destinatarilor și conținutul plicului unde veţi menţiona „plângere penală – x pagini”. Valoarea minimă pe care trebuie s-o declarați la poștă este de 20 de lei. Costurile de expediție nu sunt cu mult mai mari decât o recomandată cu confirmare de primire.
După asta așteptați acasă confirmarea de primire și apoi răspunsul la plângere. Succes!