Întoarcerea procurorilor și judecătorilor la munca lor – o măsură benefică sistemului de justiție
APADOR-CH susține demersul ministrului justiției, Tudorel Toader, de a-i returna sistemului pe judecătorii și procurorii care fuseseră detașați prin minister și alte instituții, și cere CSM să nu mai continue această practică
București, 26 mai 2017
APADOR-CH îşi exprimă public sprijinul pentru iniţiativa ministrului justiţiei, Tudorel Toader, de a solicita Consilului Superior al Magistraturii (CSM) încetarea detaşării judecătorilor şi procurorilor care activează în Ministerul Justiţiei, aceştia urmând să revină la instanţele şi parchetele de care aparţin. Prin această măsură, ministrul justiţiei retrimite judecătorii şi procurorii la munca de judecător şi procuror, pentru care s-au pregătit de fapt.
Instanţele de judecată şi parchetele au o nevoie permanentă de judecători şi procurori, având în vedere şi creşterea constantă a numărului de dosare care trebuie soluţionate. Calitatea şi celeritatea soluţionării dosarelor sunt afectate de multă vreme din cauza lipsei de personal, cu consecinţa încălcării dreptului de soluţionare a cauzei în mod echitabil şi într-un termen rezonabil, drept prevăzut de art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Cel puţin din acest motiv, nu apare ca justificată dislocarea unor judecători şi procurori din cadrul autorităţii judecătoreşti spre alte ministere sau structuri publice.
În plus, statutul judecătorilor şi procurorilor (articolul 5 alineatul 1 din Legea nr. 303/2004) prevede că funcţiile de judecător şi procuror sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri. Din acest motiv, practica detaşării judecătorilor şi procurorilor în alte funcţii decât cele menţionate de lege apare ca o măsură discutabilă şi criticabilă, la care se poate lesne renunţa.
În acelaşi timp, APADOR-CH face un apel public către CSM, în sensul de a nu mai aproba/prelungi detaşările judecătorilor şi procurorilor, indiferent de ministerul/structura publică în care sunt sau urmează să fie detaşaţi. E mult mai multă nevoie de ei în instanţe şi la parchete.