Raport asupra vizitei de verificare a evoluției situației din Centrul de detenție Tichilești
La data de 23 iunie 2014, două reprezentante APADOR-CH au vizitat Centrul de detenție Tichilești/Brăila. Aceasta este o revenire la vizita din 28 iulie 2013, în cadrul Proiectului Copii privați de libertate în Europa Centrală și de est, finanțat de UE.
De la data ultimei vizite instituția și-a schimbat statutul, devenind – conform Legii 254/2012 (privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate) – Centru de detenție pentru minori și tineri. Conducerea instituției a declarat că noua lege, precum și intrarea în vigoare a noilor coduri (penal și de procedură penală), au determinat tranzitarea centrului de fluxuri mari de deținuți. Procesarea dosarelor celor care erau deja în centru, a celor transferați din alte penitenciare sau a celor eliberați datorită aplicării legii mai favorabile au contribuit la o bulversare a organizării programelor socio-educative care se derulau în mod normal în instituție. Chiar dacă încă mai existau deținuți ce așteptau să fie transferați la diverse alte penitenciare, conducerea se așteaptă ca situația să se stabilizeze în cel mai scurt timp și să intre în normal.
La data vizitei, Centrul găzduia 358 minori, tineri şi majori (față de 289 câți erau cu un an în urmă) în regim închis, deschis și arest preventiv. Din cei 358 de deţinuţi, 92 erau minori, 198 tineri şi 68 majori. Cei 92 de minori erau distribuiţi pe regimuri de detenţie astfel: 17 arestaţi preventiv, 10 neincluşi, 36 în regim deschis, 28 în regim închis şi 1 în regim provizoriu deschis.
Dacă înainte unitatea custodia deținuți din județele apropiate Brăilei, acum la Tichilești sunt deținuți minori și tineri din toată Moldova, Dobrogea și jumătate din Muntenia. A crescut numărul de minori care provin din zone mai îndepărtate, ceea ce este un impediment pentru legătura acestora cu familia. Conducerea susține că 40% dintre deținuți nu sunt căutați de familie, și că acest procent nu s-a modificat din cauza distanței, că acele familii care-și caută deținuții o fac în continuare, indiferent cât de departe ar fi aceștia.
Cei care nu sunt căutați sunt veniți din centre de instituționalizare sau direct de pe stradă, ceea ce ridică probleme la eliberarea acestora, pentru serviciul de probațiune.
Centrul găzduiește de asemenea și deținuți de 26-29 de ani, care au săvârșit fapta penală când erau minori și au rămas să execute pedeapsa într-un centru de detenție.
În mare problemele semnalate în raportul făcut după prima vizită au rămas aceleași, cu mici excepții. În plus au apărut altele noi:
- Asistența medicală și igiena:
– Comparativ cu vizita precedentă, acum centrul are un medic permanent, detașat de la penitenciarul Poarta Albă. Plus 5 asistenți care asigură permanența. O problemă care continuă să fie stringentă în centru este afecțiunea dermatologică a majorității minorilor și tinerilor. Conducerea spune că a instituit regula curățeniei generale în camere într-o zi din lună, iar lenjeriile de pat sunt schimbate săptămânal. În plus deținuții sunt învățați reguli de igienă și îndemnați să fie de acord să-și lase lenjeriile la spălătoria unității, pentru a fi dezinfectate. Deținuții nu sunt de acord și pretind că își spală mai bine cearceafurile în chiuvetele din camere, cu apă rece, unde folosesc mult balsam de rufe, pentru miros plăcut. La data vizitei toate paturile din camerele minorilor și tinerilor aveau așternuturi albe și curate. Era ziua în care se schimbaseră. Problemele de piele au fost depistate și de medicul centrului, care spune că de o lună de când este la centru diagnostichează afecțiuni dermatologice – câteva cazuri săptămânal. Medicul spune că deocamdată se face un tratament antiparazitar, dar că unele cazuri sunt rezistente la medicație. Medicul spune că zilnic consultă 20-30 de deținuți și prescrie 4-5 rețete zilnic pentru boli de piele – piodermite.
– Prezervative nu mai au de câteva luni, au făcut un referat la ANP, dar fără rezultat.
– În Centru se înregistraseră două tentative de suicid, cu o săptămână înaintea vizitei. Minorii au fost trimiși la Poarta Albă pentru observație medicală.
- Judecătorul de supraveghere vine tot miercurea și vinerea, deoarece este numit judecător delegat și la penitenciarul Brăila. La data vizitei nu era în instituție.
- Chestiunea închiderii ușilor de la regimul deschis, semnalată la vizita precedentă de către deținuți, ca o nemulțumire și o nerespectare a regimului de detenție, a rămas neschimbată, conducerea insistând că ușile sunt închise pentru protejarea bunurilor deținuților, și împiedicarea altor deținuți să le fure din camere atunci când ei nu sunt în zonă.
- Traficul de bunuri: Faptul că legislația interzice vânzarea de țigări minorilor, iar deținuții minori fumează (majoritatea), este o sursă constantă de trafic și tensiuni între deținuți. Tinerii au voie să cumpere țigări de la chioșcul centrului și le trafichează cu minorii, contra unor sume mari de bani, haine, alimente sau servicii. Conducerea admite că nu poate stopa acest flagel. Unii minori ajung să-și dea și încălțămintea pentru țigări.
- Ca și la vizita precedentă, curțile de plimbare de la toate regimurile au rămas aceleași cuști mici și fără dotări. Conducerea centrului susține că există un proiect de extindere și modernizare a acestora, dar nu se știa concret o dată pentru demararea lucrărilor.
- Pedepse:
– Pentru abateri foarte grave (lovirea altui deținut, deținerea de telefoane mobile) noua lege prevede la articolul 182 că deținuții mai mari de 18 ani pot fi transferați pentru executarea pedepselor în penitenciare normale, după o decizie luată în acest sens de o comisie disciplinară. Conducerea centrului a declarat că pentru astfel de pedepse au ținut cont doar de faptele grave săvârșite după data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a noii legi). În acest interval au avut o tentativă de evadare a unor tineri care lucrau la GAZ-ul unității și au depășit din greșeală zona destinată drumului pe care-l aveau de parcurs. Precum și o grevă a deținuților minori, care s-au urcat pe acoperișul corpului vechi de clădire și au cerut să fie transferați la un alt penitenciar, mai apropiat de zonele din care provin. Solicitările greviștilor nu fuseseră soluționate la data vizitei (nu țineau de conducerea unității), dar ei se dăduseră jos de pe clădire.
– Deținuții majori de la regim închis (camera E 1.7 din corpul vechi, 15 deținuți în 14 paturi, o situaţie caracterizată ca temporară de către conducere) se plâng că nu sunt scoși la muncă, deși nu au mai avut abateri de cel puțin doi ani. Cel mai mare dintre deținuți are 29 de ani și s-a plâns reprezentantelor APADOR-CH că deși rapoartele de abateri sunt vechi de cel puțin doi-trei ani, și că între timp comportamentul lor s-a îmbunătățit, li se refuză în continuare dreptul de a munci, ceea ce le afectează posibilitatea de a dobândi credite.
Aspecte pozitive & diverse:
- În anul școlar tocmai încheiat la data vizitei fuseseră înscriși 130 de deținuți și au absolvit 78 dintre ei. Restul au fost trasnsferați sau din diverse motive nu au putut fi școlarizați: nu au avut fișe matricole, s-au aflat în tranzit sau în perspectiva de a fi eliberați. Conform noii legi minorii și tinerii sunt obligați să frecventeze cursurile școlii în detenție, fiind scutiți de muncă datorită acestui fapt. Absența de la cursuri se consideră abatere disciplinară foarte gravă.
- O noutate a legii este existența educatorului de caz, care răspunde de prezența obligatorie a deținuților la cursurile școlare. Educatorul de caz trebuie să aibă în grijă maximum 40 de deținuți, lucru dificil de asigurat, după cum susține conducerea, deoarece numărul personalului a rămas același.
- În acest an instituția va derula, împreună cu AJOFM, cursuri de frizerie și tâmplărie PVC.
- Centrul are 2 psihologi – cu unul mai mult decât la vizita precedentă – un asistent social, un monitor sportiv. Există o sală de sport și un teren de fotbal în curtea centrului, precum și un proiect de refacere a curții de plimbare care va fi dotată cu aparate de sport.
- Centrul nu are echipă de mascați, ci una operativă, formată din membrii personalului de la pază din tura aflată în exercițiul funcțiunii, care se deplasează în caz de nevoie la un potențial incident.
- Pentru abaterile mai puțin grave ale deținuților se aplică măsura izolării de colectivitate, maximum 4 ore. Conducerea spune că nefiind în vigoare încă un regulament de funcționare a noii legi se aplică prevederi din cel vechi, aflate în concordanță cu prevederile noii legi.
Dollores Benezic Adelina Boboşatu