Raport asupra vizitei în Penitenciarul cu regim închis Miercurea Ciuc
La data de 1 aprilie 2019, două reprezentante APADOR-CH au vizitat penitenciarul cu regim închis Miercurea Ciuc. Este prima dată când organizația a vizitat acest penitenciar.
Efective, spații de cazare, aspect general
Penitenciarul Miercurea Ciuc este unul dintre cele mai curate și îngrijite penitenciare din țară, dar și unul în care problema supraaglomerării este departe de a fi rezolvată.
La data vizitei acesta găzduia 278 de deținuți (toți bărbați adulți), capacitatea maximă de locuri fiind 206. Penitenciarul deține și 37 de locuri la Gospădăria agro-zootehnică (GAZ) dar numai 6 persoane care desfășurau activități erau cazate acolo. Directorul a apreciat că gradul de ocupare al penitenciarului este de 132% raportat la spațiul de 4mp/deținut. Totuși, în ultimii ani, populația carcerală a scăzut (de exemplu, la finalul anului 2018, numărul deținuților era de 304).
Penitenciarul are 35 de camere și 3 secții. Suprafețele camerelor din penitenciar diferă, cea mai mică are o suprafață de 8.10 mp (secția 2) și cea mai mare 38.61 mp (secția 3). Potrivit documentelor oficiale, suprafața totală a camerelor de deținere (cu băi incluse) este de 728.65 mp. Raportat la standardul de 4mp, fiecărui deținut îi revenea la momentul vizitei o suprafață de 2.62 mp.
Conform declarațiilor directorului, singura soluție pentru a rezolva problema supraaglomerării ar fi să fie redus numărul de deținuți (mai multe ieșiri decât intrări), lucru care nu nu este de așteptat în curând. Acesta a mai precizat că din cauza condițiilor de detenție, toți deținuții beneficiază de recursul compensatoriu. Potrivit datelor din raportul anual al penitenciarului pe 2018, 19 deținuți au fost puși în libertate urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 169/2017, prin recalcularea durateu pedepsei de rămase de executat.
Penitenciarul Miercurea Ciuc nu se poate extinde și nu poate construi spații noi de deținere. În urma controlului efectuat de Direcția de Inspecție Penitenciară în noiembrie 2018, s-a ajuns la concluzia că, unitatea fiind situată în zona de protecție a unor monumente istorice, pentru executarea lucrărilor de reparații curente ar trebui să aibă autorizație de construcție. În aceste condiții, a fost depusă o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, pentru efectuarea lucrării de reparare a învelitorii din țiglă aferentă pavilionului 1 fără autorizație de construcție.
În ceea ce privește personalul, din numărul de 233 de posturi numai 173 erau ocupate. Cu titlu de exemplu, rămân neocupate posturile de: director adjunct, 2 psihologi, 4 asistenți sociali, 4 ofițeri educativi, 1 medic șef generalist. Din 2017, postul de medic șef s-a scos la concurs dar nu s-a prezentat nimeni. Reprezentanții penitenciarului apreciază că ar fi nevoie și de un medic psihiatru, având în vedere numărul mare de deținuți cu probleme de sănătate mintală. . Postul de preot catolic este vacant din 2012 însă un reprezentant al Bisericii Catolice vine periodic să vorbească cu deținuții. Secția a 3-a are și o capelă în care își desfășoară activitatea un preot ortodox, angajat al ANP. Unii dintre deținuții cu care au vorbit reprezentantele APADOR-CH susțin că în capelă nu se desfășoară niciun fel de activități.
Reparații curente, investiții
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții penitenciarului, în anul 2018 și 2019 au fost realizate doar reparații curente. De exemplu, au fost efectuate zugrăveli, reparații instalații, reparații uși și ferestre la un număr de 25 camere de deținere (22 la sediul unității și 3 camere la GAZ, sala de așteptare vizitatori, post control 1 și 3, posturile de bază, bucătărie cadre și deținuți, depozitele de alimente. De asemenea, au fost înlocuite parțial panourilor de GAZ și acoperișul. Tot în 2018 a fost achiziționată și o ambulanță pentru transportul deținuților.
Directorul penitenciarului și-a exprimat regretul că nu a putut fi realizat proiectul referitor la stația de epurare a GAZ pentru care au fost alocați 100 mii lei din buget în anul 2018. Acest lucru s-a datorat imposibilității colaborării cu firma SC IGUT SRL Brașov, proiectantul inițial al obiectivului de investiții în anul 2003.
Munca deținuților
În 2018 penitenciarul a continuat contractul cu S.C. Rilug având ca obiect coaserea de încălțăminte. Potrivit datelor prezentate în raportul anual, 53 de deținuți au muncit în acest cadru. La data de 31 martie 2019 firma a intrat în lichidare și colaborarea a încetat. De altfel, în ultimii ani, se constată lipsa solicitărilor din partea operatorilor economici din cauza potențialului industrial și agricol foarte redus al municipiului Miercurea Ciuc, lipsa personalului care ar putea asigura paza punctelor de lucru și nu în ultimul rând lipsa deținuților la regim deschis.
Blocul alimentar
Blocul alimentar al penitenciarului este foarte bine întreținut și se remarcă prin curățenie exemplară. Marmitele datează de acum 7 ani și sunt în stare foarte bună. Șase deținuți ajută la bucătărie și își fac analize de două ori pe an. În ziua vizitei, meniul pentru masa de prânz era: tocană de cartofi, ciorbă de zarzavat și ciorbă de fasole și varză călită și paste cu brânză (pentru cei cu regim). Potrivit datelor furnizate asociației, o parte din hrana persoanelor private de libertate în anul 2018 a fost asigurată din produsele obținute în cadrul gospodăriei agrozootehnice a penitenciarului (care are 40 de vite): carne de vită, lapte și telemea, au acoperit întregul necesar din aceste produse. De asemenea, 30% din necesarul de cartofi, dovlecei și verdețuri a fost obținut din producție proprie.
În timpul vizitei, deținuții au afirmat că li se asigură dreptul de a efectua cumpărături de la magazinul din incinta penitenciarului, dar că prețurile sunt mari (adaos de 30% față de prețurile din afară).
Asistența medicală
Cel mai îngrijorător aspect constatat de reprezentantele asociației în timpul vizitei a fost lipsa încadrării postului de medic medicină generală în penitenciar. Asistentul medical din Secția 1 a afirmat că acest post este vacant din anul 2014 de când medicul a demisionat. Practic, asistența medicală în penitenciar este asigurată de 7 asistenți medicali sub îndrumarea medicului de medicină generală al Penitenciarului Satu-Mare (care dă consultații pentru bolile cronice și vine când este nevoie în penitenciar). Asistenții medicali își desfășoară activitatea în regim de 12/24, 12/48 și, potrivit conducerii, depun eforturi pentru a menține calitatea actului medical.
Până la ora 11 când reprezentantele asociației au stat de vorbă cu asistentul medical, acesta oferise 38 de consultații (media fiind de 40-50 de consultații/zi). Cele mai dese afecțiuni ale deținuților sunt cele cardiace și cele psihice (30% din populația carcerală suferă de astfel de afecțiuni). Nu existau în evidență persoane cu HIV sau consumatoare declarate de droguri. În 2018 au fost depistate 3 cazuri de hepatită virală A. Asistența de urgență este asigurată de Spitalul Județean din Miercurea Ciuc cu care se colaborează bine iar internările în spitalele penitenciar se realizează în Spitalul Penitenciar Dej. În ultimii 5 ani nu au avut loc decese.
Asistentul medical s-a plâns că răspunderea este foarte mare în lipsa unui medic în cadrul penitenciarului. Acesta a mai menționat că în curând mulți colegi vor ieși la pensie și vor rămâne doar 3 asistenți medicali „dacă rămânem 3, voi pleca și eu; singurul avantaj este pensionarea anticipată, dacă se scoate și asta vom pleca toți din sistem”. Directorul penitenciarului a recunoscut că asigurarea asistenței medicale este o problemă și că nu știe ce se va întâmpla în următoarele 6 luni.
APADOR-CH recomandă conducerii penitenciarului Miercurea Ciuc să ia toate măsurile, de urgență, pentru a rezolva problema lipsei unui medic generalist permanent în penitenciar. De asemenea, având în vedere faptul că unii dintre asistenții medicali urmează să se peisioneze, reprezentanții penitenciarului trebuie să se gândească încă de pe acum la soluții pentru înlocuirea lor pentru a nu ajunge într-o situație de impas.
Educație și asistență psihologică
La momentul vizitei reprezentantelor APADOR-CH tocmai se terminase cursul primar de limba română la care participaseră 6 deținuți. Penitenciarul are două săli de cursuri (una pentru română și alta pentru maghiară). În anul 2018 au continuat demersurile de identificare a persoanelor private de libertate cu nevoi de școlarizare, în anul școlar 2017-2018 erau înscriși în ciclul primar 28 de deținuți, ciclul gimnazial 15 (total 43); în anul școlar 2018-2019 erau înscriși în ciclul primar 23 de deținuți, ciclul gimnazial 30 (total 53).
Biblioteca penitenciarului a fost dotată cu 500 de cărți în urma sponsorizării din partea editurii Dexton, București.
Judecătorul delegat
Judecătorul delegat nu se afla în penitenciar la data vizitei. Potrivit datelor furnizate ulterior de conducerea penitenciarului, în anul 2018 au existat 96 de plângeri referitoare la încălcarea drepturilor persoanelor condamnate. Nu a existat nicio situație în care judecătorul de supraveghere a privării de libertate sau instanța de judecată să fi constat încălcarea, de către administrația penitenciarului, a unui drept prevăzut de lege. Într-o singură situație instanța a dispus reanalizarea, de către penitenciar, a cererii petentului având ca obiect introducerea unui număr de telefon în lista predefinită.
Vizita pe secții
Secția 3
Secția 3 găzduiește 114 persoane private de libertate în 12 camere. Trei dintre aceste camere sunt amenajate pentru deținuții care muncesc. La parterul secției se află 11 dușuri dintre care doar 9 erau funcționale la data vizitei. Deținuții se pot spăla de 2 ori pe săptămână, timp de maxim 10 minute. Reprezentantele asociației au observat că băile aveau igrasie și sistemul de ventilație nu era funcțional. Potrivit spuselor conducerii, se afla în lucru un studiu de fezabilitate pentru introducerea de dușuri în cameră. Până la acel moment, APADOR-CH recomandă repararea dușurilor nefuncționale și a sistemului de ventilație și rezolvarea problemei igrasiei. Cea mai bună soluție sunt totuși dușurile în cameră, mai ales în condițiile în care unii deținuți s-au plâns că trebuie să coboare la parter să facă duș, lucru care poate cauza unele probleme de sănătate (mai ales de natură stomatologică) atunci când este iarnă și frig.
Camera E 3.12
Camera E 3.12 are o suprafață de 28,20 mp și capacitatea legală este de 7 persoane. La momentul vizitei în cameră se aflau 16 deținuți și 18 paturi. Altfel, în momentul de față fiecărui deținut îi revine 1.56 mp, mult sub standardul de 4mp.
Deținuții din această cameră s-au plâns în legătură cu următoarele aspecte: a) faptul că nu există scări la paturile suprapuse și de multe ori este dificil să urce b) mâncarea pe care au apreciat-o proastă pentru că are prea multă făină c) curțile de plimbare foarte mici și timpul limitat de stat afară (2,3 ore) d) săpunul foarte prost „de câine” e) faptul că penitenciarul nu le pune la dispoziție timbre și plicuri f) faptul că și-ar dori să muncească „nu nepărat cu plata”.
Reprezentantele asociației au putut observa cele 6 curți de plimbare ale penitenciarului, toate dotate cu grup sanitar, telefon și masă.
Pentru a evita accidentele, APADOR-CH recomandă penitenciarului Miercurea Ciuc să ia măsuri pentru instalarea de scări pentru paturile suprapuse din camere. De asemena, Penitenciarul trebuie să respecte dreptul deținuțior la corespondență prin punerea la dispoziția acestora de timbre și plicuri. Informarea acestora, în spații accesibile (camere, sălile de vizită) despre drepturile pe care le au în timpul executării pedepsei ar fi de asemenea necesară.
În secția 3 este amenajată și o frizerie care avea un aspect destul de neîngrijit la data vizitei. Baia acesteia avea probleme cu scurgerea. Potrivit raportului anual al Penitenciarului Miercurea Ciuc, în 2018 a fost discutată și posibilitatea organizării unui curs de formare profesională pentru un frizer. Acesta nu s-a mai realizat, din cauza dificultăților întâmpinate: imposibilitatea identificării unui lector pentru susținerea cursului de calificare propus, lipsa spațiilor disponibile, interes scăzut din partea deținuților. Tot în 2018 au fost organizate semestrial întâlniri între angajatori și deținuți, 3 dintre aceștia acceptând să participe pe bază de CV. Asociația recomandă Penitenciarului Miercurea Ciuc să intensifice eforturile în vederea organizării unor cursuri de formare profesională care să le dea deținuților o șansă reală de a se integra în societate după eliberare.
Secția 2
Camera E 2.1 a fost descrisă de cei 2 deținuți care locuiau acolo drept „un sicriu”. Suprafața acestei camere este de 10.43 mp și capacitatea legală este de 2 persoane. Deținuții s-au plâns că nu li se respectă dreptul la informare pentru că între orele 7 și 8 sunt chemați la apel tocmai atunci când la televizor sunt știrile cele mai importante. Aceștia au mai menționat că penitenciarul nu le dă detergent.
Camera E 2.3 are o suprafață de 26,40 mp și o capacitate legală de 6 persoane. La momentul vizitei, în cameră erau găzduiți 18 deținuți în 18 paturi (3 suprapuse). În momentul de față fiecărui deținut din această cameră îi revine app. 1.46 mp, mult sub standardul de 4mp. Grupul sanitar și dușul sunt amenajate în cameră. Persoanele private de libertate din această cameră nu au exprimat nemulțumiri în legătură cu condițiile de detenție, poate și pentru că discuțiile au avut loc de față cu reprezentanți ai penitenciarului. Fiind vorba de un penitenciar cu regim închis, discuțiile nu au putut avea loc cu ușile închise, fără mascați prezenți.
Camera E 2.2 este foarte mică cu o suprafață de 13,93 mp și o capacitate legală de 3 persoane. Găzduia 4 persoane la momentul vizitei și avea amenajate 6 paturi. În momentul de față fecărui deținut din această cameră îi revine app. 3.4 mp, sub standarul de 4 mp.
Potrivit afirmațiilor reprezentanților penitenciarului, izolatorul de pedepse din secție (singurul izolator din penitenciar) a fost folosit o singură dată în 2018. Acesta este dotat cu toaletă și chiuvetă și este folosit în general ca și cameră de așteptare (pentru 1-2h). Camera de izolare este și ea folosită foarte puțin, are o saltea veche de 2 ani, ventilație.
Camera de vizită intimă din Secția 2 era curată și echipată corespunzător: frigider, televizor, duș și WC. Penitenciarul are în această secție și un atelier unde deținuții pot repara haine (dotat cu mașină de cusut) sau desfășura activități legate de fierărie și vopsitorie.
Secția 1
La momentul vizitei, camera E 1.14 găzduia 2 persoane în regim de maximă siguranță. Suprafața camerei este de 8.10 mp și capacitatea legală este de 2 persoane.
Suprafața camerei E 1.20 este de 26,80 mp și capacitatea legală este de 6 persoane. La momentul vizitei aceasta găzduia 7 persoane.
Secția 1 găzduia și 8 deținuți cu regim semideschis care urmau să fie trasferați. Ușile camerelor acestora erau închise, reprezentanții penitenciarului precizând că din cauza fluctuației foarte mari nu pot asigura o cameră pentru cei de la semideschis. Asociația recomandă să fie luate toate măsurile necesare pentru a asigura deținuților cu regim semideschis, indiferent cât timp petrec în Penitenciarul Miercurea Ciuc, condițiile specifice regimului lor de detenție.
Toate camerele vizitate sunt dotate cu televizoare. Sala de video-conferințe este funcțională dar nu a fost folosită pentru că nu au existat solicitări din partea instanței. Din când în când se mai folosește pentru video conferințe cu ANP-ul.
APADOR-CH apreciază că Penitenciarul Miercurea Ciuc este unul dintre cele mai curate și îngrijite penitenciare din țară. Cu toate astea, persistă 2 mari probleme: supraaglomerarea și lipsa (din 2014) a unui medic care să asigure permanent asistența medicală. APADOR-CH recomandă:
Georgiana Gheorghe
Nicoleta Popescu
Citiți răspunsul ANP la acest raport