Regulile trebuie respectate, dar nu impuse cu pumnul
Apel la calm și reținere către cetățeni și autorități deopotrivă, pentru a traversa starea de urgență fără să ne pierdem încrederea unii în alții
Un incident grav s-a petrecut în București în noaptea de 7 spre 8 aprilie, când poliția a agresat doi cetățeni care se pare că nu aveau nici actele necesare pentru a circula și nici voie să o facă, fiind după ora 22.00. Conform comunicatului dat de poliție aflăm că cei doi au fost amendați. Conform unei înregistrări video care circulă pe Internet aflăm că cel puțin unul dintre ei a fost lovit repetat cu pumnii de unul dintre polițiști, înainte de a fi condus la secție. În fața acestei evidențe, poliția a demarat o anchetă internă cu privire la conduita polițistului.
Nu știm ce s-a petrecut acolo înainte de pumnii polițistului. Poate că a fost un schimb de replici mai dure care i-a testat nervii polițistului. Aceasta este ocazia perfectă pentru a sublinia, încă o dată, necesitatea purtării camerelor video de către polițiști, atunci când interacționează cu cetățenii. Dar indiferent de ce s-ar fi întâmplat înainte, nimic nu scuză comportamentul polițistului. Nici în vremuri normale, cu atât mai puțin în această perioadă.
Ca organizație care monitorizează de ani de zile abuzurile forțelor de ordine, și au fost câteva chiar și în vremuri „de pace”, APADOR-CH face un apel la calm și reținere atât pentru cetățeni, cât mai ales pentru forțele de ordine.
Dragi concetățeni, suntem cu toții cu nervii întinși. Starea de urgență, de izolare forțată, de incertitudine, de frică în fața necunoscutului sau chiar de inconștiență a unora care se consideră mai presus de lege sau boală, toate induc în mentalul colectiv stări cu care niciunii dintre noi nu ne-am mai confruntat până acum. Dați dovadă de maturitate, respectați regulile și nu vă expuneți unor riscuri inutile. Fiți calmi și respectați autoritățile, dacă vreți să primiți la schimb același tip de respect.
În cazul în care sunteți tratați cu ostilitate sau chiar violență, urmați pașii de aici și reclamați abuzul. Dar păstrați în minte faptul că în această perioadă dovedirea abuzurilor de acest fel este și mai greu de probat decât în mod normal. De asemenea gândiți-vă că starea de urgență va mai dura încă o lună cel puțin. Escaladarea situației nu va ajuta pe nimeni.
Stimați polițiști, atunci când ne cereți să respectăm regulile este nevoie mai mult decât oricând ca dumneavoastră să respectați procedurile și drepturile cetățenilor, atâtea câte au mai rămas. Starea de urgență este deja o impunere cu forța, nefirească într-o democrație, a unor reguli stricte cu care nu e nimeni obișnuit. Dacă unii dintre colegii dumneavoastră încearcă să le impună și prin forța pumnului, nu vor reuși decât să enerveze oamenii și să strice echilibrul fragil din societate în această perioadă.
Cu siguranță că și nervii dumneavoastră sunt încercați, dar toată lumea așteaptă de la poliție mai mult decât de la simplii cetățeni. Prin natura meseriei lor, polițiștii care vin mai des în contact cu cetățeni recalcitranți, cu oameni care deviază mai ușor de la norma socială, ar trebui să fie mai calmi, mai reținuți, să aibă un comportament profesionist și să știe să gestioneze astfel crizele. Chiar și atunci când un cetățean sare la bătaie, dumneavoastră aveți la dispoziție autoritatea și mijloacele de a-l imobiliza și conduce la secție fără să-l agresați.
Chiar dacă incidentul petrecut în noaptea de 7 spre 8 aprilie e unul izolat, el are valoare de simbol și poate fi hiperbolizat în actuala situație socială. De aceea vă cerem, domnule chestor șef Livu Vasilescu și domnule ministru Marcel Vela, să vă asigurați că astfel de situații nu se vor repeta și să comunicați public cât mai curând rezultatele anchetei întreprinse în acest caz.
APADOR-CH reiterează necesitatea introducerii camerelor de luat vederi purtate de polițiști și insistă pentru pregătirea periodică a organelor de ordine pentru a face față interacțiunilor tensionate cu cetățenii.
Stimați polițiști, respectați îndemnul pe care-l transmiteți tuturor în aceste zile: păstrați distanța socială și nu atingeți nicio față cu pumnii.
Ce a răspuns poliția la acest apel