Utile

Cum poți verifica dacă CNP-ul tău a votat fără tine la prezidențiale

Tevatura cu declarațiile pe proprie răspundere, de la primul tur al alegerilor prezidențiale, și faptul că unii români au fost puși astfel în imposibilitatea de a vota, i-a făcut pe mulți să ne ceară informații despre cum pot verifica dacă s-a votat sau nu în numele lor.

Găsiți aici modele de cereri și pașii pe care trebuie să-i faceți ca să aflați aceste lucruri.

Cum faceți plângere penală dacă ați fost împiedicați să votați

Dacă ați stat la coadă ca să votați și nu ați reușit, în ziua de 2 noiembrie 2014, fie din cauza lipsei formularelor ce trebuiau completate cu declarații pe proprie răspundere, fie din cauza faptului că nu ați reușit să intrați în secție până la ora închiderii urnelor, puteți face o plângere penală prin care puteți cere identificarea și sancționarea penală a celor care v-au încălcat dreptul la vot. Găsiți formularul de plângere și adresele la care trebuie trimis aici.

Tot ce trebuie să știi despre noile proceduri ale CEDO

De la 1 ianuarie 2014 au intrat în vigoare o serie de modificări ale regulamentului Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), ceea ce schimbă în anumite privințe modul în care petenții care caută dreptatea europeană trebuie să se adreseze Curții. Găsiți aici explicații concrete despre ce trebuie să conțină o cerere individuală către CEDO și ce proceduri trebuie să urmați pentru ca această cerere să fie admisă.

Ce trebuie să ştii şi să faci dacă ai fost dus (mai ales cu forţa) la sediul Poliţiei

Pasii care trebuie urmati pentru a te putea adresa CEDO, daca la sediul Politiei ai avut parte de un tratament inuman, degradant sau politistii s-au purtat abuziv.

Ghid practic pentru Referendum 2012
Ce se întâmplă dacă mergem/nu mergem la vot și dacă Băsescu este sau nu demis.

Cum poți verifica dacă CNP-ul tău a votat fără tine
Modalitatea de a verifica dacă s-a votat sau nu în locul tău.